ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Златна треска подлуди роми
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:41 / 11.01.2015Коментари (3)5533
© Plovdiv24.bg
Златотърсачи в Трънския регион водят истинска вой­на за българския Клондайк. Заради непрестанно покачващите се цени на златото, което в момента се изкупува за около 70 лева за грам с висока чистота, всички хора от близките села и роми от град Трън са в непрестанни конфликти кой да добива благородния метал от извиращата от Руй планина река Пръвня.

Златотърсачи преди година открили, че по малкото поточе, което минава през затворената през 70-те години мина "Злата", тече ситен златен прах. Той е невидим с просто око, но с необходимото оборудване на ден спокойно се докарвали по 2 грама от благородния метал. Това правело чиста печалба от поне 140 лева без особени усилия. Мълвата за лесните пари бързо се разнесла из целия град и близките села и всички безработни, повечето от които роми, се захванали да добиват злато. Те изкопавали подобни на центрофуги ями, в които водата се събирала и след оттичане на дъното се утаявал златният прах. Колкото по-близко до мястото, където извира реката се намирал въпросният изкоп, толкова по-голям бил шансът да се "улови" злато според циганите. Това била и ябълката на раздора. Заради борбата за по-хубаво място сбиванията в района на Руй планина били ежедневие. Според местните дори се налагало полицията да реагира, за да разтървава полуделите от златна треска роми. В сбиванията често се включвали цели роди, които кръстосвали поречието на река Пръвня с каруците си.

"Всеки ден минават от тук. Седят, докато е светло, а щом започне да се стъмва, се връщат. Те обаче са неуки и рядко имат успех", разказа пред "Монитор" Георги от трънското село Велиново, през чиято къща минава пътят към затворената мина "Злата". По неговите думи само истинските професионалисти имали сериозен успех. Единият от най-популярните в региона - инженер, известен като бай Стоян, успявал да си докара по 100 лева на ден от речния добив на злато. Хората от Велиново разказват, че всъщност той бил служител в закритата преди повече от 40 години мина "Злата". Всеки ден бай Стоян се качвал с джипа си по стария коларски път и близо до един от бившите утайници на мината събирал злато. Чрез сложна система от сита и химикали той успявал да утаи жълт прах, който всъщност бил много ситно злато. За един ден той събирал повече от грам почти 24-каратово злато, чиято цена е двойна. Ромите се опитвали да му откраднат технологията, но той ревностно я пазел. Те обаче не пожалили къщичката му, която той си направил в планината, за да преспива през нощта там и да не губи ценно време в път.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на АPavlov
премахни филтъра

Aнонимен
на 11.01.2015 г.
0
 
 
златото се изкупува по 35 лв. не 72 лв.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Лято 2024
Почина патриарх Неофит
Конфликт Израел-Газа
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: