ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Журналист: Ще станем гетото на Европа, ако се случи това
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:38 / 02.11.2022Коментари (0)1769
©
България и Румъния са изпълнили условията за присъединяване към Шенген и е крайно време съветът на ЕС да предприеме необходимите стъпки. Това обяви на 17 октомври говорителката на ЕК Анита Хипер. Ден по-късно Европейският парламент прие резолюция, с която призова двете страни да бъдат приети в "пространството без граници".

На 26 октомври пък излезе докладът на експертите на ЕК, които проверяваха техническата готовност на България за приемане в клуба. Резултатите от инспекцията са повече от катеогрични – Румъния и България са повече от готови да се присъединят към Шенген. Не беше открит нито един проблем, който да оправдае допълнително забавяне.

Въпреки това приемането на страната ни не изглежда сигурно - всички държави членки трябва да подкрепят единодушно приемането на нови страни в Шенген, затова позицията на Хага може да блокира присъединяването на България и Румъния.

Парламентът в Нидерландия, Хага, прие резолюция, с която призова пратиелството на Марк Рюте да не допуска България и Румъния в Шенген, докато не се увери, че борбата с корупцията и организираната престъпност в двете страни постига резултати.

Румъния за първи път ще бъде домакин на среща на НАТО

Ще влезе ли страната ни в Шенгенското пространство и кога? Защо Нидерландия продължава да ни спъва? Колко е важно да бъдем там? На тези и други въпроси търсиха отговори дипломатът Любомир Кючуков и журналистът Огнян Георгиев в предаването "Кой говори?" по Дарик радио.

"В един по-широк контекст България ще влезе в Шенген в обозримо бъдеще. А дали ще влезе през декември, когато предстои този въпрос да бъде обсъждан първо на Въвета на външните министри и след това на Европейския съвет – предстои да видим. Единственият проблем е Нидерландия и нейната позиция, но този проблем е в състояние да блокира целия процес. Това на първо място е изцяло политическо решение и на второ – вътрешнополитически мотивирано решение", коментира Любомир Кючуков.

"Мисля, че все още имаме шанс да бъдем приети, Заедно с Хърватия и Румъния, в края на тази година. Колко е голям този шанс предстои да се види в следващия един месец, когато българската дипломация ще има тежката задача да убеди Нидерландия, че тя има възможност и начин да пусне България и Румъния да влязат в Шенген. Това е дипломтическа задача – двустранни преговори с държава, която не е склонна да постъпи по някакъв начин", посочи от своя страна Огнян Георгиев.

Той обясни, че причината за тази резолюция е, че крайнодесните в холандския парламент са искали да прокарат резолюция, но правителството е иззело тяхната инициатива и е прокарало своята резолюция, за да не му вържат ръцете с крайни заключения.

"Тоест в тази резолюция все още има пролуки, през които България може да влезе. Ние имаме възможност до края на годината да решим този проблем", добави още журналистът.

"Аз поставям лично върху Румен Радев отговорността, ако България не изпълни тази цел през следвашия месец, защото той е човекът, който еднолично управлява – той е изпълнителната власт. Следователно върху него ще падне целия негатив, ако България пропусне този шанс", категоричен е Огнян Георгиев.

Според Любомир Кючуков безспорно има значение дали сме в Шенген.

"Първо от гледна точка на обикновените граждани – участието на България в Шенгенското пространство означава безграничен контрол при пътуване на българските граждани и второ – институционално, за държавата, защото това безспорно е крачка напред към интегрирането във всички европейски пространства. И в двата случая това е нещо, от което България само ще спечели", обясни той.

Според Огнян Георгиев Шенген е дори по-важен за България в момента от еврозоната.

"Шенген се състои от всички континентални членки на ЕС без Румъния и България и Кипър, който има свой вътрешен проблем. Има два варианта - първият е ние и Румъния да останем извън тази зона. Вторият вариант е румънците да успеят да влязат, ние не. Това ще е кошмарен вариант за България – ще останем единствената континентална членка, която не е член на това пространство. Този вариант ще е кошмарен за Северна България, която ще се задръсти, буквално – от границите с Румъния до планината ние ще имаме колони от хора, тирове и автомобили, които няма да могат да минат", заяви журналистът.

"Ние ще станем гетото на Европа, ще бъдем тази дупка, която ще седи тук".

"От имиджова гледна точка ние със сигурност ще бъдем втора ръка член и то ще бъде видимо", категоричен е Огнян Георгиев.


Още по темата: общо новини по темата: 379
18.04.2024 »
11.04.2024 »
03.04.2024 »
02.04.2024 »
02.04.2024 »
01.04.2024 »
предишна страница [ 1/64 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Октомври 2022 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: