ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Жертвите на заливане с киселина в България за последните 25 години
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:29 / 19.03.2023Коментари (0)1599
Заливане с киселина е едно от най-редките престъпления у нас, но в същото време жертвите не са толкова малко. Статистиката сочи, че от случая с Анна Заркова, който е през 1999 г., до 2018 г. още малко над 30 жени претърпяват ужаса от разяждащата течност. В същото време осъдителни присъди са едва няколко.

В България сред най-известните жертви на атаки с киселина е журналистката Анна Заркова. Въпреки преживяното тя не се отказва от трудната си работа на криминален журналист и анализатор.

Друга мишена стана бившата шефка на Дирекцията за строителен контрол Светлана Гебрева (година след нападението умира от рак). Сериозно пострада и бизнесдамата Мария Бонева. Извършителите на покушенията срещу тях са неразкрити и до ден днешен.

Последният случай на такава ужасяваща агресия е този с пловдивската врачка Тони, която бе залята с киселина в дома й в града под тепетата. Тъй като Тони е трудноподвижна и специалист се грижи за нея, входната й врата често стои отворена. Това й изиграва лоша шега и така двама нападатели проникват в апартамента й и я заливат с корозионната течност по лицето и по единия й крак. Тони претърпя операция и я очакват още няколко. Състоянието й е доста тежко.

На 26 март 2018 г. е залята с киселина сладкарката Ажда Ибрахимова. 36-годишна жена е обезобразена на бул. "Стамболийски" близо до кръстовището с "Константин Величков". Ажда бе настанена в болницата с 24% изгаряния по главата, шията и ръцете.

Нападението над жената става, след като Ажда заключва ресторанта, където работи. Тръгва към колата си и именно там я причаква нападателят и я залива. Омита се на момента и до ден днешен не е разкрит, припомня HotArena.

През 2015 г. красивата 23-годишна Даря Юриева от Варна падна жертва на болезнена ревност далеч от родината си в Индия, където 28-годишният Сидхарт Сривастава безскрупулно обезобрази момичето с киселина. Бруталното престъпление е извършено в град Варанаси в северния индийски щат Утар Прадеш. След като пристига във Варанаси, девойката бързо се ориентира и си намира жилище под наем. Именно там я вижда за пръв път Сривастава, който е роднина на хазяина на Дарина и често се отбива в апартамента. В момента е в затвора. Бруталният индиец е арестуван веднага след нападението, а разследващите смятат. че престъплението е извършено поради сексуални подбуди.

През годините има много опити за заливане с киселина, но те са осуетени. Повечето, за съжаление, успешни опити са от 1999 г. до 2009 г.

През 2009 г. две студентки са залети по поръчка. На 25 ноември срещу обещани 10 бона Кирил Гущеров залива с киселина двете момичета от Гоце Делчев по поръчка на Венцислав Добрев. Преди ужасяващата трагедия 26-годишната Христина Колджиева и 24-годишната й съквартирантка Мария Коемджиева се прибират от дискотека. Момичетата са застигнати от непознат пред квартирата им на улица "Н. Петрини" в Благоевград и залети с корозионната течност. Извършителите се разминаха с леки присъди.

Същата година на 26 юни в Бургас е залята 30-годишната активистка на партия "Другата България" Габриела Георгиева. Според полицията покушението срещу Габриела не е свързано с дейността й в партията, а с криминално-интимна връзка. Разследващите смятат, че причината е връзката й с Петър Чонтов - стар познайник на полицията. Делото зацикли и не се стигна до присъди.

Година по-рано, на 10 ноември, шефката на фирма "Богдан мебел" Петя Минкова-Стаевска е залята с изгарящата течност пред офиса си в София. 11 дни след атаката за поръчителство на бруталното нападение бе обвинен месарският бос Димитър Пачеджиев. Впоследствие Пачеджиев е оправдан. Обезобразяване със засягане на речта, повреди на нервни окончания на лицевия нерв. Нанесени големи щети върху външния вид на жената с белези по лицето, шията и тялото, които са необратими въпреки направените вече пластични операции.

Един от най-жестоките и коментирани случаи на заливане с киселина се случи през 2002 година, когато заляха рекламния агент от "Мегаталант" Мария Станева (сега Бонева) на няколко крачки от дома й в столичния квартал "Банишора". Извършителят така и не е открит.

Година по-рано жертва на киселина става заместник-директорката на дирекция "Национален строителен контрол" (ДНСК). На 17 декември 2001 година Гебрева и шофьорът й слизат от колата и тръгват към дирекцията. На няколко метра от входа те са пресрещнати от непознат мъж, който с рязко движение на ръката плисва киселина в лицето на Гебрева и хукнал да бяга. Шофьорът тръгва да го гони с пистолет в ръка, но не смее да стреля заради хората по тротоара. Малко по-късно човекът се спъва и пада, а това осигурява на бандита необходимата преднина и той изчезва. Гебрева след година почина от рак. А обвиненият таксиметров шофьор бе окончателно оправдан през 2005 г.

Случаят с майката на правосъдния министър

На 11 май 1998 г. сутринта Заркова е залята със сярна киселина край спирка в "Младост 1". Дни по-късно за покушението бе задържан таксиметровият шофьор Петьо Петков. Свидетел по делото е инвалидът Емил Мариев. Впоследствие шофьорът бе освободен, а Мариев арестуван. Той прави самопризнания в отсъствието на адвокат, от който впоследствие се отказва. На започналия процес става ясно, че следователи и полицаи обещавали на инвалида спортни екипи и други придобивки, ако се признае за виновен. Прокуратурата така и не успява да докаже, че Мариев е извършител.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Февруари 2023 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
Мигрантски натиск към България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: