ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Жени на богаташи пускат документи за детски надбавки
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:05 / 13.11.2012Коментари (11)7303
© Impact Press Group
Жени на милионери, които съжителстват с половинките си без брак, получават детски надбавки. Източници от социалните служби обясниха, че до този парадокс се стига, тъй като у нас фактическото съжителство не е признато по закон. Милиони левове се източват от родители и по други схеми заради вратички в законите, показа проверка.

Използвайки дупката в нормативната уредба, нежните половинки на богати тузари и крупни бизнесмени пускат документи за детски надбавки. Според подадените формуляри жените се водят самотни и безработни майки, чиито доходи не надхвърлят законовата граница от 350 лв. на член на семейството. Така жените успяват да получат по 35 лева за всяко свое дете помощ от държавата месечно.

"Трудно можем да разкрият мнимите самотни майки. За тази цел е необходимо да получим конкретен сигнал, които да проверим", признават социалните работници.

Според експерти подобни пробойни в системата има доста и за да се спре порочната практика, трябва да се въведе общ семеен паричен поток на домакинствата. Данъчни специалисти обясниха, че може да се въведе законово изискване за получаване на надбавки да се разглеждат доходите на двамата родители, ако детето е признато от баща си и живее на един и същ адрес с него и майка си.

По данни на социалното министерство държавата изплаща близо 500 млн. лева годишно за помощи за отглеждане на деца до 18-годишна възраст. Според статистиката от тези пари се възползват почти 80% от децата в страната.

Най-голям процент от семействата, които не получават помощи от държавата, са семействата, които имат сключен брак и двамата родители работят и се осигуряват. Така, ако една жена, която работи на трудов договор в размер на 420 лева месечно, за две години майчинство ще получи 7200 лева. Безработна студентка, която никога не е внасяла осигуровки в държавната хазна, но пък е родила две деца в рамките на 3 години, ще получи като помощи близо 15 000 лева. Майките, които са редовни студентки, получават еднократна помощ от 2880 лв. за всяко родено дете по време на следването.

"Откакто се дават тези пари, се наблюдава засилен интерес от бременни жени, които искат да следват", споделят експерти. За да се прекратят тези практики, работещите родители и социалното министерство предлагат да се въведе подоходното семейно облагане. Зад идеята застана и социалният министър Тотю Младенов.

"Мисля, че е редно и възможно да има подоходно семейно облагане. С Министерството на финансите и НАП работим по тази система", допълни Младенов. Ако тази идея влезе в сила, вместо да получават помощи от държавата, семействата ще намаляват дължимите си данъци с определен процент. Размерът на отстъпката пък ще зависи от броя на децата в семейството, както и от размера на осигурителните вноски на родителите.

Получават помощи със сгрешена декларация

Сгрешена декларация осигурява на семейства с високи доходи възможност да получават детски надбавки. Документът е част от комплекта, който всяко семейство подава до службите за социално подпомагане, за да получи помощи за отглеждане на дете.

По закон тази надбавка се дава, ако брутните доходи на родителите са по-малко от по 350 лева на член на семейството. Оказва се обаче, че в декларацията, която семействата подават, няма графа "брутни доходи" на родителите. Вместо това обаче е записано "доходи, облагаеми по закона за доходите на физическите лица". Благодарение на тази формулировка семействата на моряци, пилоти, международни шофьори, дипломати получават възможност да вземат детски надбавки. Хората от тези професии освен трудовия договор, който най-често е с минимален размер, получават дневни командировъчни пари в размер между 30 и 50 евро на ден. По закон тези доходи са необлагаем, макар да се водят основен доход на семействата. Така заради сгрешената декларация командировъчните пари не се заявяват пред социалните служби и семействата се определят като социално слаби. От Агенцията за социално подпомагане обаче са категорични, че дупки в системата няма.

"Това не е пропуск в системата. Отпускаме помощи на база на облагаемия доход на семейството. А командировъчните не се облагат с данък", обясниха експерти.

Източник: в. "Монитор"








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на skajler
премахни филтъра

+7
 
 
Всяка майка от български произход, трябва да получава детски, щом си е родила детето в България Какво ми коментирате българските майки, ами не обърнете повече внимание на тези дето, все ги интегрираме. Дори се говори, че няма да плащат такси в детските градини, а ние се чудим как да си запишем децата в тях. По-добре детските да отиват при тези майки, а не при ( както е модерно да ги наричаме ) РОМИТЕ.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
Абитуриентски балове 2012
Световна черна хроника
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: