ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Засукани хубавици предлагат еуфория с райски газ в заведенията по морето
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:01 / 19.08.2019Коментари (1)6374
© Plovdiv24.bg
Илюстрация
Балони с райски газ, който предизвиква халюцинации и неудържим смях, са хит в нощните заведения по морските курорти, съобщава “Труд".

“Веселите балони" струват между 5 и 10 лева. Балоните са самоделни, най-обикновени и се купуват от магазини със стоки за рождени дни. Тайната на лекия наркотик са капсулите. Те съдържат диазотен оксид, известен като “райски газ". Това е химично съединение с формула N2O, което при вдишване предизвиква чувство за еуфория. Това е причина и за името “райски газ". Заради анестетичен ефект се използва в хирургията и денталната медицина. Използва се и при двигателите с вътрешно горене – добавен към горивото, увеличава мощността им. При нормални условия представлява безцветен незапалим газ с приятна сладникава миризма и вкус.

Друго негово приложение е в хранителната индустрия като пропелент във флакони с бита сметана. Преди години капсули се закупували от “Метро", където 10 броя стрували 14 лева. Впоследствие търговците потърсили по-евтин вариант – с доставки от Китай, Австрия и Германия. Капсулите, които се използват в България са от Австрия, а поръчка от 12 000 броя излиза на цена между 0,14 ст. и 0,40 ст. за брой. Всъщност “патроните", с които се зареждат балоните, са капсули за бита сметана. Те се прикачват към сифон, който когато не е пълен с течност не възпроизвежда сметана, а изпуска газ. След като се извлече съдържанието на капсулата в балона, потребителят вдишва и издишва в него. Ефектите започнат в рамките на 5 до 10 секунди и продължават от 20 до 40 секунди, като най-изразителен от тях е неудържимият смях.

Обикновено зрението се замъглява, появява се чувство за дезориентираност, развива се и повече толерантност към болка. Появяват се зрителни и слухова халюцинации. Балоните се рекламират и като помощно средство за бързо изтрезняване.

“Laughing gas" (б.а. – газ на смеха в превод от английски език) стана модерен за туристите по морето още преди години, но рядко се предлагаше в заведенията. В Слънчев бряг е пълно с продавачи на райски газ. Туристите, предимно младоци, с удоволствие го купуват, за да се развеселят. От тази година търговците продават не само по алеята в Слънчев бряг, но предлагат лекия наркотик и в нощните клубове по Черноморието.

Момичета и момчета обикалят баровете в морските курорти и продават “весел газ". Продавачите на “весел газ" се договаряли със заведенията за процент и продавали по цели нощи необезпокоявани. “Весели балони" се продават навсякъде по алеите на Слънчев бряг, алармират туристите. Всеки желаещ може да си купи и да вдиша. Преди търговци предлагаха балоните на така наречените “подвижни улички" – съставени от няколко каравани, които при сигнал, че идва полиция, веднага изчезваха и променяха местонахождението си.

Този сезон, балоните се продават от търговци, които са предимно млади момчета и момичето. Те държат по десетина балона и предлагат предимно на чужденци. “Балоните с райски газ се продават на всяко кьоше, но много често плюс пакетчета дрога. Сутрин целият център е осеян със спукани балони от райски газ", разказа човек от комплекса. При вдишване на райски газ тялото ти изтръпва и започваш да се смееш неудържимо. Това са симптомите, които на пръв поглед са безобидни. “През този сезон нямаме случай на пациент, пострадал от прием на райски газ, който да е търсил помощ", каза д- р Георги Паздеров шеф на РЗИ в морския град.

Въпреки това “веселата" дрога се шири неудържимо сред туристите. Модата на “веселите" балони с райски газ, която тръгна от Слънчев бряг, това лято е актуална в крайморските дискотеки във Варна и курортите край града. Алтернативата на забранената дрога проби още в ранна пролет.

Засукани хубавици шетат из дискотеките и предлагат кратко зашеметяване срещу 5-7 лв. Който плати, получава обикновен балон, който се пълни с малко количество райски газ от специален флакон. Вдишването от балона води до моментален ефект.

“Целият изтръпваш и сякаш си в безтегловност за около 30-40 секунди. Избива те на смях, но ако си пийнал повечко, може да паднеш на земята или да повърнеш", споделят изпробвали забавлението. За него се плаща кеш, няма касов бон, а красавиците, които го предлагат, не са служителки на дискотеките. Каквато и да е реакцията на човек след доза райски газ, той не стига до болница. Токсиколозите и лекарите от Спешна помощ са наясно с новата мода, но не им се е налагало да свестяват нито един пациент, опитал от газа, който всъщност е диазотен оксид. Причината е, че за разлика от класическите наркотици, действието му е краткотрайно. Медиците обаче предупреждават, че в съчетание с дрога или много алкохол, райският газ може да доведе до частична временна парализа и халюцинации. В интернет се продават машинки за райски газ. Според големината те струват от 35 до 120 лв. Има оферти и за пълнители по 1-1,20 лв., съдържащи доза от 8 грама чист диазотен оксид. Докато стигне до крайните клиенти в дискотеките цената скача няколко пъти. Въпреки че употребата на “весели" балони във Варна е факт, сигнали за това до момента не са подавани в нито една контролна институция в града.


Още по темата: общо новини по темата: 229
31.12.2019 »
26.10.2019 »
12.10.2019 »
09.10.2019 »
07.10.2019 »
04.10.2019 »
предишна страница [ 1/39 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2020 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Втора лига сезон 2023/24
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: