ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Защо по екосхемата за зелено торене на пасищата няма да се изискват животни?
Автор: Екип на Plovdiv24.bg 11:41 / 09.12.2022Коментари (0)329
©


От догодина фермерите ще могат да получават по 60,83 евро/ха за зелено торене и органичното наторяване. Подпомагането ще бъде по Екосхема за запазване и възстановяване на почвения потенциал с общ бюджет за 5-годишния период от 143 377 583,96 евро.

Гласувайте: Получихте ли първия транш по СЕПП?

Схемата предвижда два основни похвата на внасяне на външна органична материя в почвата:

•    Отглеждане па подходящи видове междинни непроизводствени култури с последващо зелено торене;

•    Внасяне па външна органична материя – обект на продукти от кръговата икономика (третирана органична материя от отпадъчна биомаса).


С интервенцията се цели намаляване на употребата на изкуствени торове – заместването им с естествени хранителни вещества, образувани в резултат на внасянето на външна естествена органична материя.

В рамките на екосхемата ще се подпомагат земеделските стопани за обработваеми земи, трайни насаждения и Постоянно затревени площи (ПЗП), върху които прилагат екологичните практики, изброени в интервенцията.

Планирани за подпомагане са 417 100 ха, като депутати питат на базата на какви данни е направено това изчисление. Друг техен въпрос, на който министър Явор Гечев дава писмен отговор, се отнася до пасищата:

„Предвид установените трайни практики за стопанисване на ПЗП на практика всички такива ще отговарят на условията за подпомагане с планираната ставка. В този смисъл защо липсва условие земеделски стопанин да има покритие с ЖЕ за площите, с които кандидатства?“, питат депутатите Десислава Танева и Мария Белова.

От Министерството на земеделието уточняват, че при планирането на стойностите в екосхемата са използвани данни от ИСАК за допустимите за оторизация площи по схемата за зелени директни плащания за периода 2019-2021 г. Анализирани са и данните от ИСАК за структурата на заявените за директни плащания земеделски площи съобразно типа земеползване. Отчетени са флуктуациите в площите, които земеделските стопани са декларирали като междинни култури за целите на екологично насочените площи в рамките на зелените изисквания. 

Предвид новите екологични практики при формирането на стойността на очаквания краен продукт по екосхемата е заложена стойността от 417 000 ха. Тя се базира на данните за допустимите за оторизация площи по схемата за зелени плащания за 2019-2021 г., информацията за междинни култури за 2019-2021 г. и коефициент на нарастване в резултат на новите практики и финансови стимули. 

Постоянно затревените площи следва да отговарят на изискването за допустим хектар, което цели освен прилагане на екологичните практики също така и извършване на земеделска дейност върху площта, която може да бъде включително и наличие на животински единици (ЖЕ). 

За ПЗП има и специална екосхема, която изисква екстензивна паша и наличие на ЖЕ. За да се спази принципът за липса на двойно финансиране за едни и същи дейности (чл. 36 от Регламент (ЕС) МО 2021/2116) не е написано изрично условие в екосхемата за запазване и възстановяване на почвения потенциал в рамките на ПЗП с ЖЕ, за да може животновъдите да получат подпомагане и по двете екосхеми без залагане на еднакви дейности.

 

Информационната кампания "ОСП работи за нас: Много повече от политика!" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg



 







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Февруари 2023 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Облагородяват Градската градина
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: