ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Защо казах "не" на антигенния тест на детето ми в училище?
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:33 / 09.02.2021Коментари (12)37940
©
Тази сутрин, към 10, 30 часа във вайбър групата на класа на първокласника ми получих кратък въпрос: "Бихте ли се съгласили да се направи бърз антигенен тест на сина/дъщеря Ви? Трябва ни спешно отговор до 12 часа“. Това пише журналистът Мая Цанева в личната си страница във фейсбук.

Аз видях съобщение към 11 часа и се обадих на мъжа ми, за да обсъдим въпроса. Клоняхме към "да“, защото вярваме и във ваксините и в медицинския разумен подход към борбата с вируса. Но преди да потвърдя, върнах въпрос в чата: "Кой ще прави теста и как? Какво се случва, ако се открият антитела? Кой и какъв достъп има към резултатите?“.

След 15 минути ми се обади учителката му – много добър педагог и свестен човек, доколкото я познавам, и набързо ми каза, че не може да ми отговори на въпросите. РЗИ щели да тестват децата. Казах ѝ, че в такъв случай отговорът е "не“.

Да започнем отначало. Вече една година  живеем с постоянния призрак на Ковида. На всички стана ясно, че всеки има мнение по темата, и то от първосигнално, вече се е превърнало в айсберг от вярвания, знания, страхове, надежди, илюзии и известна доза глупост. Общо взето, под заплахата от болестта, всички преболедуваме от дезинформация, фалшива информация, полуистини, постистини, лъжи, и др.

От може би седмица се говори за вероятността да се тестват доброволно учениците. Но МОН – това министерство на образованието и науката, в което знанието и информацията никога не са точни, ясни и разбираеми, особено през последната година, реши да опъне нервите на родителите с бърз тест без верен отговор.  А верен отговор няма, защото няма ясно условие на задачата.

Кой ще тества децата? Кога и къде? В присъствието на медицинско лице от училището и на учител, който да подготви децата или директно ще им бръкне в мозъка през носа?



Каква е целта на тези тестове? Резултатите ще се дават индивидуално на родителите или ще влизат в медицинския картон на учениците?

Ако детето ми е прекарало Ковид, препоръчително ли е и кога да му се направи тест?



Какво би следвало, ако му открият антитела?



Вероятно бихте могли да допълните въпросите. Но големият въпрос е защо МОН и МЗ не се сетиха да направят кратко упътване, брошура, листовка с отговори на тези въпроси или да предоставят телефон, на който да си зададем въпросите, а поискаха бърз отговор на въпрос без верен отговор.

Уважаеми министър Вълчев, вместо да обикаляте тв студия и медии с неясни отговори на 1001 въпроси, седнете с екипа си и помислете вие как ще отговорите на този бърз въпрос за час и половина, в понеделник, когато повечето родители са на работа. Доколкото знам, самият Вие сте родител на ученик. Ще бъдете ли спокоен непознат да бърка в носа на сина Ви, без Ваше присъствие или без присъствие на учител? Ето идея – защо не предоставите възможност за безплатен бърз антигенен тест при личния лекар на детето, или в неговия кабинет, в среда и с хора, които ученикът познава.

Качествената комуникация не се прави с бързи отговори на важни въпроси. Отговорете ми на тези въпроси и не поставяйте учителите в положението на посредника, който е…, защото те не го заслужат. Вие сте отговорен за това дали и колко родители ще кажат "да“ и ще застанат уверено зад позицията си. Останалото е пожарникарска реакция!


Още по темата: общо новини по темата: 675
20.03.2024 »
20.09.2023 »
16.09.2023 »
16.09.2023 »
15.09.2023 »
15.09.2023 »
предишна страница [ 1/113 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Защо казах "не" на антигенния тест на детето ми в училище? - очевидно е, зашото си тъпа п**ка. Може ли някой да ми обясни, какво лошо има да се проверяват децата от време на време, дали случайно няма ковид ?
+1
 
 
Тук пишещите, деца имате ли? Хубавото на демокрацията е свободата всеки да реши какво е най-добре за семейството му.
+1
 
 
Вие, Мая Цанева - като интелигентен и информиран човек - преди да публикувате този съдържателен текст... Наистина ли не се поинтересувахте предварително какво означава "антигенен тест" и наистина ли не се поинтересувахте, че "антигенен тест" не означава "търсене на антитела"!?... Ако е така, тогава какъв журналист сте?...
+1
 
 
Чакайте после масова ваксинация от тези хора ;-) Абсурд, за едно елементарно тестване имат притенции и 10-тина въпроса и чакат министъра да им отговори. Представяте ли си като им дойде реда за ваксина? Тестване бе, тестване....даваш пръста или отваряш устата и тва е! Спомням си как идваше лекарката идваше и казваше днес ще ви имунизираме и ние се нареждахме пред лекаския кабинет в училище и всеки си чакаше боцкането....разбира се със всички тийнеджърски вайкания и какафония. Тестване.....мале мале, не дали да им тестват детето....нямам думи!
+1
 
 
Те щото личните ти данни и тези на семейството ти не се знаят вече. Чипа от антигенния тест е само за да се обобщят в едно, а не да се свалят от различните сайтове и сървъри.
+2
 
 
После се чудите и вайкате защо децата ви са тъпи!Каквито родителите - такива и децата!
-3
 
 
Има право , другарката. Какво налага тестването на децата? Колко пари ще се изхарчат за тестове и защо? Ако открият антитела-какво от това, прекарал си го, все тая. Антигени ако открият, пак е все едно, защото товадете или вече е пренесло на 10-15 заразата или е било заразено. Ще ги карантинират, и какво от това? Излишно стресиране на децата, харчене на пари и имитация на дейност.
+4
 
 
Понеже много хора се изказват "изключително" подготвени какво било или не било "бърз антигенен тест" ето определението на един такъв тест в листовката му:Цитат:"Бързият антигенен тест COVID-19 е имунохроматографски тест със страничен поток за качествено откриване на SARS-CoV-2 нуклео- плазмидни антигени в назофарингеален или орофарингеален тампон при лица, за които здравният работник подозира, че са инфектирани със SARS- CoV-2."
+2
 
 
антигенен тест, не се взема с проба от носа. Тестът е с кръв от пръста. Този тест не е за антитела, а за наличие на вирус. И все пак детето няма да излита в космоса, за да е сред близки и познати. Много глупости сте написала г-жо.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Февруари 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
Мигрантски натиск към България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: