ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Защитават най-новото богатство на България, струващо милиони, по подобие на киселото мляко
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:14 / 16.04.2024Коментари (0)52488
©
Около 30 000 ловци на трюфели тръгват пролетта из горите, за да търсят ценната гъба, която се спотайва в корените на дърветата.

Цената й на международните пазари силно варира, но най-ценният и най-рядък – Алба, може да достигне 5-6 хиляди евро за килограм.

България е една от водещите страни в износа на трюфели в света, предимно на летния черен трюфел, който в момента се търгува по над 100 лева за килограм за първо качество и по 70-80 лева за второ. Често сме на първо място в света, каза пред "Телеграф“ шефът на Асоциация "Български трюфел“ Димитър Димитров.

Годишно за чужбина се изнасят между 100 и 500 тона – основно за Италия, Франция и Испания. Едва 1% от добитото количество остава в България. Просто търсенето е много малко – трюфелът у нас се използва основно в по-висока категория ресторанти, за разлика от чужбина, където може да се намери и в по-масовите заведения.

Както вестникът ни пръв писа обаче, много често родната ценна гъба се представя като италианска от прекупвачите на Ботуша. И ако хапнете в ресторант ястие с италиански трюфел, има голяма вероятност ценната съставка всъщност да идва от родните гори. Стига се до куриози италианците да си правят фестивал на трюфела Алба с гъби родно производство. Просто защото нямат достатъчно свои.

"Това вреди на родния бизнес. Хората в чужбина, като чуят трюфел, очакват той да е италиански, а българският не му отстъпва, даже често е и по-хубав“, посочи Димитров.

По думите му вече се прокрадва идеята на българския трюфел да се осигури защитено географско наименование, каквото има вече за сиренето и киселото мляко.

С министъра на земеделието Кирил Вътев имаме много добра комуникация, той е взел присърце въпроса с трюфела, коментира Димитър Димитров.

По думите му обаче в бранша има още много проблеми за решаване. Най-наболелият е срокът, за който важат разрешителните. Сега ловците на трюфели имат право да си изкарат такъв документ предходния месец за следващия. Но те не знаят кога ценната гъба ще се появи в горите. Стига се дотам, че да научиш, че на едно място има трюфел на 10 май, но да не можеш да търсиш, защото през април не си си извадил разрешително, каза браншовикът.

По думите му, за да стане един човек ловец на трюфели, на първо място му трябват желание и упоритост. Следващата стъпка е да си взема обучено куче или такова, което сам да обучи.

Най-подходящи за търсене на трюфели са кучетата за лов на птици. Обучението може да отнеме само няколко месеца, но може да продължи и година и половина. Зависи до голяма степен от характера на четириногото.

Дали ще намериш трюфел в гората или не – до голяма степен е на късмет. Може стар ловец с дни да обикаля и да не открие нищо, а прохождащ в занаята да се натъкне на ценната гъба веднага. Може да обикаляш с дни и да останеш с празни ръце, но можеш и да изкараш няколкостотин лева за ден.

Има обаче и едно правило – там, където преди е имало трюфел, пак ще има. Затова ловците се опитват да си запазват териториите, понякога с незаконни средства. По-сериозни конфликти имаше преди години, но и сега се случват неща като пукане на гуми и чупене на стъкла на автомобили, коментира Димитров.

Преди години се е смятало, че трюфел има само в Североизточна България. Сега обаче е ясно, че той се среща навсякъде на територията на страната. Последно се развил добре в Северозападна България. Находищата са както в широколистни, така и в иглолистни гори, най-вече дъб, липа, габър, бор. Ценната гъба расте в симбиоза с дърветата, като се прикрепва към най-младите росни коренчета, по-тънки от човешки косъм. В много редки случаи, най-вече през лятото, излиза над земята. Макар целогодишно да има някакъв трюфел, най-силният сезон започва именно сега.

Според Димитър Димитров климатичните промени вече влияят и върху тази ценна гъба. Сезонът се скъсява. Преди е започвал април, май. Сега заради по-топлото време трюфели могат да се намерят още през март. Горещите лета обаче скъсяват сезона. Ако преди трюфелът е продължавал до септември, то сега той изчезва още в началото на август. Липсата на снегове също се отразява неблагоприятно. За да има богат урожай, са необходими специфични условия – слънце и дъжд, които се редуват.

Ловци на трюфели влязоха в конфликт с винопроизводители в Северна Италия, съобщава Евронюз.

Редкият трюфел Алба и червените вина от Пиемонт са сред най-ценените продукти от региона, които са в щастливо съжителство от десетилетия. Но винопроизводителите от Пиемонт са хвърлили око на сенчестата страна на хълмовете, досега запазена територия за ловците на трюфели, за да предпазят лозята си от все по-горещите лета в резултат на климатичните промени.

Преместването на винопроизводството на северните хълмове е смъртна опасност за трюфелите, предупреждава Антонио Деджакоми, президент на базирания в Алба Национален център за изследване на трюфелите. По думите му биоразнообразието в региона е концентрирано именно върху северните хълмове и без него няма да има и трюфели.

В миналото северните хълмове са били смятани за твърде хладни за отглеждане на грозде. Но както и навсякъде в Европа повишаващите се температури принуждават винопроизводителите да преосмислят своите опции.

Асоциацията на винарите, произвеждащи прочутите местни вина, предложи лозята да се удължат върху тези сенчести зони заради промените в климатичните условия. Но върху тези хълмове от векове са разположени гори и ливади, които предоставят идеален хабитат за трюфелите. 

Обезлесяването на гористите северни хълмове ще бъде смъртоносно за ловците на ценната гъба, посочва Деджакоми пред "Ла Стампа“. Ако това се случи, прочутият бял трюфел Алба ще бъде унищожен. Рядко срещаният трюфел не може да бъде култивиран. Цената му може да достигне до 5000 евро за килограм, което го превръща в една от най-скъпите храни в света.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
Бум на коклюш в България
Матури 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: