ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Зарков от БСП: До дни внасяме жалбата до Конституционния съд заради карантинирани депутати, осигуряващи кворума в парламента онлайн
Автор: Екип Plovdiv24.bg 20:17 / 18.11.2020Коментари (1)2467
©
Oтношението на БСП към работата на Народното събрание и възможността то да взима правилни решения отдавна е ясно и е неколкократно обяснявано. По темата защо депутатите-социалисти не се регистрират в началото на заседанията и че това не е процедурна игра, а опит парламентарната левица да покаже, че това правителство е изгубило отдавна доверието на хората, отношение в ефира на БТВ взе зам.-председателят на парламентарната група на "БСП за България" Крум Зарков.

Той повтори позицията на БСП от месеци, че не може да се разчита на достатъчно солидно доверие в парламента. Всичките трикове с дистанционно регистриране го доказват през времето.

По думите на Зарков един от големите проблеми е, че властта не управлява кризата около Ковид-19 - нещата са оставени на самотек: "Гъвкавост означава, че се фиксират определени правила, в рамките на които хората могат да лавират, за да бъдат възможно най-близко до това, от което имат нужда. Гъвкавост не означава сутрин - коридор от 10 до 12, следобед - коридор от 13 до 16.30. Не означава "с маски - без маски", "с ученици - без ученици". Това не е гъвкавост, това е хаос. Кризата е безпрецедентна и трудна, факт е. Този факт обаче не отменя правото на гражданите да изискват елементарна предвидимост в това какво са задължени и свободни да правят, какво ще стане утре, на какво могат да разчитат от страна на държавата и на какво - не. Тази предвидимост я няма“.

По отношение на бюджета на управляващите, Зарков коментира: "Факт е, че за социална политика са необходими пари. Но само с пари социална политика не се прави. Това, че се наливат средства в системи, които Ковид-19 постави под изпитания, чиито проблеми са отдавна известни и кризата ги направи явни по безпощаден начин. От години апелираме за промяна статута на болниците, за различна политика по отношение на специализациите, лекарствена политика. И сега - още няколко стотин милиона. За съжаление има риск от ефекта - изливане на вода в пясъка."

Предложеният от правителството бюджет за догодина бе подложен на критика от Крум Зарков: "Този бюджет, който ни е представен като анти-Ковид, е сметката за четири години бездействие по отношение на реформи в който и да е бил сектор - сигурността и недоволството на полицаите, здравеопазването, пенсионната система - там последователна и експертна политика е замествана с даването на нещо като подаяния. Да, хубаво е пенсионерите да получат тези 50 лева, но истината е, че те не трябва да ги получат спрямо благоволението на министерство, министър или правителство, а заради правата, които са придобили като трудещи се с години. Правилната реформа - да се преизчисляват пенсиите редовно, да не се оставя ножицата на неравенствата да расте. Това неравенство, което разделя обществото, е особено видно при пенсионерите. Има липса за ясна визия какво ще се прави и тя е много видна и в бюджета“, категоричен е социалистът.

Той обърна сериозно внимание на това, че от четири години насам БСП внася алтернативен бюджет и тази година има своя версия. "Отговаряме на всички въпроси, но по коренно различен начин. Нашите идеи се различават по това, че те не са просто анти-Ковид. Да, те ще помогнат за преодоляване на кризата - предвиждаме например безплатни тестове, специални средства за болниците. Важното е бюджетът обаче да бъде прелюдия към една много по-дълбока промяна".

По повод избора на европейски прокурори, зам.-председателят на парламентарната група на левицата уточни: "По силата на европейския регламент България трябва да създаде една нова институция в българското правораздаване - европейски делегиран прокурор. Той ще бъде на директно подчинение на Европейската прокуратора и европейския главен прокурор. Въпросът, който се поставя е кой ги избира тези хора, как ще ги подбираме и какво точно ще правят. Когато от правителството внесоха този дългоочакван законопроект, ние идентифицирахме няколко слабости - първата беше, че тези европейски прокурори няма да се занимават само с европейски дела, а ще могат да им се възлагат и други. Второто - че ще бъдат подбирани от прокурорската колегия във Висшия съдебен съвет /ВСС/, което някак си заключва избора сред прокурорската гилдия. Направихме предложения - да кажем, че тези хора ще се занимават само и единствено с въпросите на усвояване на евросредства. Въпроси, които изискват много работа в България и които тепърва ще изискват - очакваме големи средства. Хубаво, че ще дойдат милиарди, но трябва да сме сигурни, че ще се изразходват както трябва - в полза на хората, а не в нечий джоб. Това беше отхвърлено. Предложихме също не само прокурорската колегия на ВСС, а целият ВСС, и то с квалифицирано мнозинство, да избира при публична, прозрачна процедура да избира тези магистрати. За да се отвори този избор, ние предложихме много ясно разписана процедура - изисквания за стаж, изслушвания и начин, по който да се състои този подбор, за да не се завъртим в поредния съдебно-кадрови скандал. За съжаление, всичките ни предложения бяха отхвърлени“, констатира юристът.

За сезирането на Конституционния съд от депутатите от БСП по повод осигуряването на кворума в Народното събрание от карантинирани депутати онлайн, Зарков поясни: "Готови сме с нашата жалба до Конституционния съд. Необходими са брой подписи, с които разполагаме и се надяваме до края на седмицата да я внесем. Изискването за минимално представителство, когато започва работата на Народното събрание не е записано в Конституцията, за да дразни ГЕРБ или някой от управляващите. Това е гаранция, че във всяко едно решение има достатъчно парламентарна подкрепа, която значи обществено доверие. Според нашата Конституция цялата власт произтича от народа, опосредствана в случая от Народното събрание. Това, което се прави - този фарс - колеги народни представители просто се показват в началото на заседанието, за да може да започне, не отговаря на идеята, която е записана в Конституцията“.

Крум Зарков коментира и няколкомесечното гражданско брожение: "Протестите утихнаха, но недоволството - не. Има много хора, които ще потърсят сметката за изгубеното време на това правителство".


Още по темата: общо новини по темата: 4080
11.10.2022 »
14.07.2022 »
06.07.2022 »
25.05.2022 »
23.05.2022 »
05.05.2022 »
предишна страница [ 1/680 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Ноември 2020 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Аматьорски футбол
Катастрофи в България
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: