ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Запомнете тази българка! Някой ден благодарение на нея много деца могат да бъдат спасени!
Автор: Екип Plovdiv24.bg 22:36 / 05.10.2022Коментари (0)6258
© euronews.bg
Българка участва в мащабно клинично проучване, което е на път да даде основа за създаване на нов лек за едни от най-трудно лечимите мозъчни онкозаболявания при децата. Грандиозното откритие на екипът учени в Нотингам сред, които е и българката Моника Димитрова.

Идеята за проучването първоначално започва като шестмесечна дипломна работа, която младите биолози задълбочават цели три години. Сред екипът от 2-ма студенти и 2-ма професори е и българката Моника Димитрова. 26-годишната бургазлийка завършва магистратура с фокус – детски мозъчни тумори, а докато прекарва часове в лабораторни клинични проучвания тя работи и като медицинска сестра в болница "Куин Мери".

"Бяхме доста големи късметлии, че една благотворителна организация финансира цялото проучване за трите години, така че страшен късмет с това, че те повярваха всъщност нас и това което разработваме", каза Моника пред Euronews.

Студентите знаят, че до момента учените са разработили като метод на лечение на лимфобластната левкимия например, изследвания базирани на аспаргинова аминокиселина. Концентрират се в непроучената до момента аргининова киселина, което се оказва и разковничето. 

"Изследвахме няколко вида мозъчни тумори и в същото време различни аминокиселни. Това, което всъщност намерихме е, че рециклиращите аминокиселини, които трябва да има във всеки организъм липсват когато има болест. Когато има мозъчен тумор те абсолютно липсват, което става страшен стрес в организма и аргинина, който по принцип е полузаменима аминокиселина всъщност става незаменима в периоди на стрес, в периоди на болест, това тотално променя организма и болестта", каза Моника Димитрова.

Екипът остава изненадан от откритието и взаимовръзката на туморната клетка с аминокиселините съществуващи в човешкия организъм. Завишеният аргинин се оказва в основата на най-агресивните мозъчни тумори.

Проучването на Моника Димитрова и екипът работил върху аргининовата киселина е завършено и публикувано от всички британски научни и международни журнали за проучвания. 26-годишната Моника получава и благодарствено писмо от Кеймбридж.

"Със сигурност не очаквахме да намерим нещо толкова голямо, наистина ние знаехме, че това е някаква такава дупка при клиничните проучвания при детските мозъчни тумори, но не очаквахме всичко което изследваме да покаже такъв огромен резултат и да има такава корелация във всичко което изследвахме. Много сме щастливи, защото това за един учен е най-голямото признание“, казва Моника.

Клиничното проучване на Моника Димитрова вече е в основата на разработването на нови лекарства за детските тумори. А младият учен планира да стартира обучението си по медицина, но не във Великобритания, а в България.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Кауза Колежа
Влизането на България в Шенген
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: