ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Зам.-министър: Има проблем с мотивацията на младите
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:01 / 08.02.2015Коментари (6)3290
©
Близо една трета от младите хора до 29 години са без работа. Това стана ясно след като бяха изнесени данните от проучване, направено от Министерството на младежта и спорта.

"Най-притеснителното е, че от 1500 анкетирани в цялата страна, 67 % казват, че в свободното си време не правят нищо. Още по-стряскащо за мен е, че половината от безработните дори не са си направили труда да се регистрират в бюрата по труда. Явно има проблем и с мотивацията на младите хора", коментира в "Събуди се" по Нова тв заместник-министърът на младежта и спорта Калин Каменов.

"Някой трябва да отиде при хората да ги мотивира, да ги стимулира да правят нещо, явно има проблем с това някой да отиде при тях и да им каже какво могат да правят", допълни той.

"Все по-трудно става да постигнеш успех чрез систематични усилия или поне така е в умовете на хората. Повечето изследвания показват, че идеята за социален успех, която се налага като норма най-вече през медиите, драматично се разминава с това, което нарастваща част от младите хора, нямат активни социални мрежи, схващат като заслужаващо си усилията. Има една нарастваща група хора, които живеят в нарастваща несигурност", заяви в "Събуди се" социалният антрополог Харалан Александров.

"В България няма моралната санкция към хората, които не работят. Това спира да се разглежда като проблем. Абсолютно приемливо е ако се шляеш по цял ден, срещаш се с други такива като теб, ходите на фитнес, ако можете да си ги позволите и си говорите", отбеляза още той.

"В България заетостта във възрастовата група между 15 и 24 години е около 23%, тоест малко под ¼ от младежите на тази възраст работят. На практика се отлага сблъсъкът с пазара на труда. В Европа този процент е около 35 %, а в някои северни или северозападни страни е около 50 %. Тайната е, че има огромен пазар, който е подходящ и адаптиран за младите хора. В Холандия 50 % от младежите работят почасово", коментира икономическият анализатор Лъчезар Богданов.

"Имаме голям проблем при най-младите и хората в предпенсионна възраст, иначе в България като цяло хората работят. Пазарът на труда е така направен, че ако си работодател, не ти е по-лесно да наемеш младеж за почасова работа", заяви той.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
да имам синове на тая възраст и съм им забранил да работят на мутро-олигарсите...не и моите деца...доколкото разбирам на такова мнение е и голяма част от народа...
Aнонимен
на 08.02.2015 г.
+2
 
 
Да обвиняваме младите е все едно да се сърдим на куче, изяло отровата, която сме му сипали в купичката. Мотивацията в тях са убили родителите, бабите и дядовците, които съставляват обществото. При положение че синове и дъщери се обгрижват като малки деца до 30 г., няма как да е иначе. Не може Бил Гейтс да оставя само по 10 милиона долара наследство на децата си, като раздаде милиардите си по организации, а български родители да си дават по две месечни заплати, за да има детето им най-новия телефон, без да е изработило 1 ст. през живота си. Не може също и на някои младежи роднините да КОНТРАпротестират в защита на Пеевски, а после същите тези младежи да не искат и те така по свински да "успеят" в живота с помощта на някой чичко с едно име в повече на картонче, който да им даде и диплома, и бизнес.
+4
 
 
Ай сега, младите виновни! Като млад човек мога да заявя смело, че с 2 месеца на година нискоквалифицирана работа в Германия, се вадят повече пари, отколкото цяла година да те гърчат тук в бг с ценз. Те младите не пасат трева и затова ще си останете само старите тарикати. Първо условията на труд в България са отвратителни. Работиш извънредно за да стоиш гладен, измислени са хиляди бонусни схеми за да не вземеш заплата, особено ако решиш да излезеш в отпуск или недай си боже да се разболееш. Шефовете обикновено са мутри и мутреси, за които най-важното е да ти обяснят колко си некъдърен и че не заслужаваш подаянията, които ти осигуряват. Който иска нека работи така, да продължава да се мъчи за благото на своя господар! Аз съм човешко същество и имам правото да избирам. Не съм роб и не се чувствам длъжен да слугувам на някой.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2022 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Проектът Модър - Царевец
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
"Франкофоли" 2024
Кауза Колежа
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: