ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Заливат ни с гръцки дини по 10 стотинки
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:41 / 15.08.2014Коментари (8)2957
© Bulfoto
Гръцки дини по 10 стотинки килото заливат борсите в Южна България, цената пада още повече, ако се вземат големи количества, алармираха родни производители от района на Любимец. В българската столица на дините хората се отказват да гледат сладките плодове, които им донесоха преди години голяма слава и добри доходи. 

В последните три лета площите, засети с бостани, са се свили близо 4 пъти, а много хора въобще са се отказали да отглеждат дини и пъпеши. Вместо това нивите са пълни с картофи, чушки или кромид лук. За сравнение лукът върви на 50 - 60 стотинки за килограм. 

Цената на родната диня пък се срина до 15 ст. с тенденция да слезе и под 10 ст. Причината е в задушаващия гръцки внос и дъмпинговите цени, на които идват комшийските дини. За тях тамошните стопани получават евросубсидии и не им пука дали ще ги пуснат на пазара за дребни евроцентове. 

Никой търговец при това положение не е склонен да дава исканите 20 - 22 ст., колкото според любимешките бостанджии струва килото. В момента българската диня на едро върви по 16 - 17 ст., с цели 5 стотинки по-евтино в сравнение с миналата година по същото време, оплакват се производителите. Дори и така обаче не се купува много. Най-често се пазарят около 3 - 4 т, колкото хваща един бус.

Прекупвач от Словакия, който бил редовен износител на любимешки дини, пък предложил да вземе няколко тира, но ако му ги "подарят" за смешната цена от 7 евроцента.

Като няма пазар или е за жълти стотинки, любимчани масово се отказват от отглеждането на бостан. Семейството на Таня Николова например е свило производството от 80 декара на само 11 през тази година. Печалбата не си заслужавала хамалогията, твърди 19-годишната студентка по психология, която се явява нещо като мениджър на семейния бизнес. Фамилията на Генчо и Надя Добреви пък почти се е отказало от бостана - от 25 декара в момента гледат едва 5, по-скоро от носталгия към поминъка си за последните 10 години.

Сериозно обмислят да се откажат изцяло

Като Атанас Кирилов, който без особени сантименти е сменил 10-те декара дини и пъпеши с кромид лук. Продава го светкавично за 4 пъти по-голяма печалба. А дините на съседите му в любимешкото тържище застояват с дни. В същото време заради добрата година бостаните бълват по 4 - 5 тона от декар.

Най-крупните купувачи на това свръхпроизводство тази година са джамбазите. Товарят на евтинийка дините на стари лади и москвичи буквално до тавана и после ги продават на дребно по селата. Дори не си играели да дават цена на килограм, а направо ги пласират на бройка за по 2 лева на бабите, обяснява Таня. 

Всички на тържището в Любимец са единодушни, че за да има родно производство, трябва да имат и по-добри условия за търговията и най-вече да се защитят българските зеленчукопроизводители от нелоялния внос. Разказват, че след протестите миналото лято и последвалото затягане на мерките по граничните пунктове ефектът веднага се усетил. Веднага след спирането на нелегално преминаващите тирове с гръцки дини пазарът се стабилизирал и хората получили адекватно възнаграждение за труда.



Източник: в. "Монитор"







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Bad boy
премахни филтъра

+2
 
 
Вече 3 български дини купуваме и трите ги хвърлихме за нищо не стават, вчера си взехме една гръцка от лидъла супер сладка диня,е как да си вземеш българско хем скъпо хем боклук.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба по Роберт Фицо
Купа на България, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: