ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Задържаха нападателите на секретаря на българския клуб в Охрид
Автор: Екип Plovdiv24.bg 20:46 / 20.01.2023Коментари (0)1097
© БТА
Тримата нападатели на 21-годишния Християн Пендиков, секретар на българския културен клуб "Цар Борис Трети" в Охрид, са задържани, съобщиха от македонското Министерство на вътрешните работи. 

След пълно документиране на случая, той ще бъде подаден доклад до прокуратурата в Охрид, пише в съобщението. 

Полицията вече е разпитала свидетели на случилото се, както и самия Християн.

Побоят е станал около 22.30 часа снощи пред заведение в македонския град. Християн бил в заведението с приятелката си. Първоначално срещу него имало вербална агресия - викали му: "Тук няма място за такива предатели като теб", а след излизането му навън - бил нападнат и жестоко пребит. Това разказал самият Пендиков пред Илиян Кръстев, временно управляващ генералното консулство на България в Битоля.

Пострадалият сам подал сигнал в полицията още снощи и след преглед в общата болница в Охрид е бил насочен към Специализираната болница за ортопедия и травматология "Св. Еразмо" в Охрид, откъдето днес с правителственият "Фалкон" бе транспортиран за лечение във Военномедицинска академия в София. 

Генералният директор на държавния авиационен оператор Златко Златев пред журналисти на летището, че лично президентът Румен Радев се е свързал с него, за да се организира максимално бързо транспортирането на Пендиков. Направихме организацията на полета в рамките на 40 минути, каза още Златко Златев.

Състоянието на Християн Пендиков е сериозно, но към момента не е животозастрашаващо, каза пред журналисти служебният зам.-министър на здравеопазването Александър Златанов, който бе на летище София при кацането на правителствения самолет "Фалкон".

 

"Осигурили сме възможност за настаняване на близките на Християн, за да са близо до него. Това, което знам, е, че има доста травми в областта на главата, счупване на долната челюст, фрактура на мандибулата, нарушение на костната структура на синусите. Най-вероятно ще се наложи оперативна интервенция по отношение на счупената кост и синусите. На този етап състоянието му е сериозно, но не е в графата животозастрашаващо, допълни Златанов.

Спешна среща на министрите на вътрешните работи 

Служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев проведе спешен телефонен разговор с министъра на вътрешните работи на Република Северна Македония Оливер Спасовски във връзка с нападението срещу Християн Пендиков в Охрид, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Министър Демерджиев поиска да бъде информиран своевременно за хода на разследването на тежкия криминален инцидент. От своя страна колегата му пое ангажимент случаят да бъде разрешен.

"Такава омраза не трябва да има", заяви българският вътрешен министър. Демерджиев призова силите на реда в съседната ни държава да вземат превантивни мерки, за да няма подобни случаи в бъдеще. Той даде като пример усилията на българската полиция за запазване а обществения ред при откриването на Македонски културен клуб в Благоевград.

Двамата министри се договориха за реализирането на двустранна среща в най-кратък срок.

Депутатите изслушват външния министър 

Парламентът ще изслуша във вторник служебния министър на външните работи Николай Милков във връзка с поредния случай на физическо посегателство над българи и български граждани в Република Северна Македония. Това предвижда дневния ред на извънредното заседание на Народното събрание на 24 януари от 10 часа, предаде БТА.

Предложението за изслушване на външния министър е внесено от председателя на "Възраждане" и на парламентарната комисия за политиките за българите извън страната Костадин Костадинов и е трета точка в дневния ред.

Тази сутрин от "Възраждане" излязоха с декларация от трибуната на Народното събрание във връзка с нападението над Пендиков и поискаха въпросът за правата на македонските българи да бъде повдигнат на предстоящия Съвет по външни работи на 23 януари в Брюксел и лично пред Жозеп Борел - върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността.

Настояваме за прекратяване на всички провокации към хора от Северна Македония с българско самосъзнание, заяви служебният министър на външните работи Николай Милков пред журналистите на летище "София".

Смятаме, че това са престъпления от омраза, каза министър Милков. По думите му последните такива казуси, случили се на територията на Република Северна Македония, остават или ненаказани, или символично санкционирани. Което създава атмосфера на безнаказаност и хронифицира проблема, добави Милков. Според него всички тези неща имат отражение към ситуацията, в която се намира Северна Македония - на кандидат за членство в Европейския съюз. Това не може да не остане незабелязано. Ние днес сме разпространили тази позиция до всички държави членки на Евросъюза. Ще ги отнесем и към други международни формати и форуми, където се отчита ситуацията с правата на човека, добави министърът на външните работи.

Николай Милков е имал днес телефонен разговор с колегата си Буяр Османи. В този разговор самият Османи е изразил своето притеснение от случилото се. По-късно министърът е излязъл с позиция, че осъжда този акт на агресия. В позицията се казва, че нито един граждани на Северна Македония не трябва да бъде жертва на своите възгледи, обясни Николай Милков.

Това, което очакваме сега, е реакция от страна на правоналагащите органи в Северна Македония. Волята на политическо равнище не е достатъчна, смята министър Милков.

Позицията на България по отношение на интеграцията на Северна Македония е ясна от самото начало. Когато те променят поведението си, тогава и ние ще дадем "зелена светлина". В момента това очевидно не е възможно, имам чувството, че нещата вървят към ескалация, обясни Милков.

Има свидетели на всичко това, очевидно става въпрос за престъпление от омраза. Свидетели твърдят, че Християн Пендиков е бил обиждан като "българин". Очевидно не става дума за битова свада. Типично престъпление от омраза, допълни министърът на външните работи.


Още по темата: общо новини по темата: 975
20.03.2024 »
06.03.2024 »
06.01.2024 »
13.12.2023 »
24.10.2023 »
15.10.2023 »
предишна страница [ 1/163 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Аматьорски футбол
Катастрофи в България
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян (869) 16%
Спас Гърневски (775) 14%
Д-р Иван Чомаков (527) 10%
Славчо Атанасов (1423) 26%
Иван Тотев (1443) 26%
Здравко Димитров (477) 9%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: