Задава се хладен и дъждовен май

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
09:15 / 30.04.2014
2233
Валежите през май се очаква да бъдат около и над нормата, такава е прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) - БАН. През тази година се очаква средната месечна температура да бъде около и под нормата, която в по-голямата част от страната е между 16 и 18˚, по Черноморието и във високите полета - между 14 и 16˚, в планините - от 2 - 4˚ по високите части над 2000 m до 12 - 13˚ в по-ниските. Най-ниските температури през месеца ще са между 5° и 10°, а най-високите - между 26° и 31°. 

Средната месечна сума на валежите е между 50 и 70 mm, по Черноморието и долината на р. Струма - между 30 и 50 mm, в планинските и припланински райони - от 70 до 140 mm. Тази година количеството на валежите през месеца средно ще бъде около и над нормата, ще са неравномерно разпределени като обхват и интензивност. 

През месеца въздушната маса над страната ще бъде неустойчива. Ще се запазят условията за чести превалявания, главно през втората половина от деня и първата половина от нощта, от типа на краткотрайните, съпроводени от гръмотевична дейност, на места и градушки. В отделни дни се очакват и по-интензивни валежи. Повече слънце ще има в сутрешните часове. 

Условия за по-повсеместни и по-значителни като количество валежи се очакват в началото и в средата на първото десетдневие, след което температурите ще се понижат и през втората половина от десетдневието ще са по-ниски от обичайните. 

През третото десетдневие тенденцията ще е към постепенно намаляване на динамиката на атмосферата и се очакват повече спокойни дни, без валежи, особено след средата на десетдневието; ще се повишат и температурите.

Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Проф. Кантарджиев: Ако детето е било в контакт със заразен с кокл...
Фермер: Не може млякото да ми го изкупуват на 80-90 ст., а млечни...
Експерт: Не бързайте със смяната на зимните гуми
Обявиха кредитния рейтинг на България 
Първият български космонавт: Хора идват при мен и ми искат лекарс...
Защо се стигна до бой за олио по магазините


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).