ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Забраняват на шофьорите да пушат в колата
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:29 / 15.08.2011Коментари (60)11511
© Plovdiv24.bg
Нова стратегия за безопасност на пътя забранява на шофьорите да ядат, пият, пушат, гледат дивиди или пишат есемеси. Предстои правилата да бъдат обсъдени от правителството.

Те предвиждат още в колите на водачи, заловени два пъти да карат пияни, да бъдат монтирани специални дрегери за алкохол. Ако апаратът покаже над 0,5 промила, двигателят изобщо няма да запали.

Да се глобяват не само пияните шофьори, но и пътниците в колите им, пише в документа.

В училищата да се преподават основните правила за безопасност и как се кара колело, е друга идея от стратегията.

За намаляване на катастрофите се предвиждат и промени в пътната инфраструктура - кръгови кръстовища, подобряване на маркировката.

Ако два пъти шофьор бъде заловен да кара пиян, да му се сложи т. нар. заключалка за алкохол в колата.

Това е специален дрегер, който се монтира в автомобила и по този начин водачът не може да подкара собствената си кола, защото е пил.

Така провинилите се шофьори ще бъдат принуждавани да се самоконтролират и да не посягат към ключовете на колата си, когато са се почерпили.

Преди да запалят двигателя, шофьорите ще бъдат задължени да направят тест с дрегер, който да отчете количеството алкохол в кръвта им.

Ако машинката покаже над 0,5 промила, тогава двигателят изобщо няма да може да запали. Това е едно от предложенията, които са залегнали в наскоро изготвената стратегия за безопасност на движението, която предстои да бъде гласувана от Министерския съвет, разказа за "24 часа" секретарят на комисията Алекси Кесяков.

Статистиката показва, че за последните 10 години по пътищата на страната от катастрофи са загинали 10 627 души, а 98 770 са ранени. Въпреки че 2010 година е с най-малко жертви - 775, стратегията предвижда да се въведат различни мерки, с които убитите на пътя да намалеят с още 50%. Целта е да се включат всички министерства, неправителствени организации и обществото.

Сред най-честите причини, заради които стават кървавите катастрофи, са скоростта, алкохолът и умората.

Затова и в Европа моделът със заключващи механизми е въведен първо за училищните автобуси.

"След обсъждане това предложение може да се приложи и у нас, защото има достатъчно модерни технически средства, с които да се влияе", обясни още Кесяков.

Според друга идея, когато шофьор бъде хванат пиян да вози пътници, тогава трябва да се пише глоба и на пътниците. Истината е, че вината трябва да бъде споделена и е нужно да има съучастие в това престъпление, категоричен е Кесяков. Цифрите показват, че по-голямата част от загиналите на пътя са пътници, а по-малко са шофьорите.

Друга мярка, която предстои да бъде въведена, е забраната да бъдат регистрирани коли, които нямат електроннна система за стабилност, след 2014 г.

Това ще се отнася само за новорегистрираните автомобили. Ценното на тази система е, че когато колата се завърти, тя се включва автоматично и стабилизира автомобила. Според данните на експертите 60% от катастрофите са заради загуба на управление.

Всички джипове и коли, които са сложили допълнителни решетки отпред, трябва да ги премахнат. Целта е да се ограничи възможността от кървави инциденти с пешеходци, обясниха още от Пътна полиция.

Да се спре с всичко, което разсейва шофьорите, е сред основните задачи, които си поставя още националната стратегия. Ще бъде забранено да се яде, да се пие или пуши, както и да се гледа DVD или пък да се пишат есемеси.

Това е въведено вече в САЩ и според инструкцията наООН е забранено на служителите. Ако бъдат хванати да правят някои от тези неща, докато карат колата си, те ще бъдат оценявани повторно дали могат да бъдат служители на ООН.

"След като тази система работи, нищо не пречи тя да се въведе и у нас", допълни още Кесяков. Според него освен контролния орган и работодателите трябва да се намесят и да вземат участие в опазването на живота и здравето на работниците си.

"Където може, всички трябва да се включат и да помагат, защото темата за безопасността на хората не е само тема на КАТ, а на цялото ни общество", категоричен е още Кесяков. Затова според друга идея са необходими и дисциплинарни наказания за шофьорите, които по време на работа получават актове.

Стратегията предвижда още, че за да намалеят убитите по пътищата, задължително трябва да се промени и пътната инфраструктура - да бъдат създадени кръгови кръстовища, да се оправи маркировката по пътищата.

Специалистите твърдят, че е особено важно да се монтират пред всеки знак "Стоп" легнали полицаи. По този начин шофьорите ще бъдат принудени да намалят скоростта и да спрат.

"Огромен брой от жертвите са заради подминаване на тези знаци с висока скорост. Идеята е по този начин да го друсне шофьора и така информацията за опасността да мине не през зрението, а през други сетивни органи", допълни още Кесяков.

Опитът показва, че най-често възрастните водачи подминават табелите, защото не виждат знака. Затова, където може, е важно пътната инфраструктура да бъде подобрена. Това включва добра маркировка, необходими мантинели или гумени предпазни огради, казаха още специалистите.
Колите да излъчват сигнал "Катастрофа"

В колите може да бъде монтирана автоматична система за навременно уведомяване на екипите на "Бърза помощ" за спешна реакция при тежки катастрофи.

Според експертите има специални устройства, които се слагат около въздушните възгавници на колите. При силен удар възглавницата се надува и системата автоматично може да издава сигнал за тежък инцидент. Чуждият опит показва, че информацията се улавя чрез клетките на мобилните оператори и тя светкавично може да се изпраща в спешните центрове на "Бърза помощ". Бързата реакция е от огромно значение за спасяването на човешките животи, коментира Алекси Кесяков. Все пак хората трябва задължително да имат запаметени в телефоните си спешните номера за помощ.

Източник: в. "24 часа"








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Vanya Ivanova 1
премахни филтъра

+1
 
 
Така трябва да е! Дали ще караш пил /дрогиран/, дали ще пушиш в колата или ще я превърнеш в подвижна дискотека зависи от това как разбираш думчката отговорност, от манталитета на всеки един от нас. Каквито и закони да "напишат", не се ли спазват, играе ли принципът"наши-ваши" няма да се променят нещата в България/и не само/.Седнем ли зад волана трябва да знаем, че носим отговорност за нашия живот и за този на другите, а не да избиваме комплекси и да се правим на по-по-най.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
Първа лига, сезон 2023/2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Концесия на стадион "Локомотив"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: