ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Забраниха пушенето на закрити обществени места
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:48 / 11.04.2012Коментари (63)7975
© Plovdiv24.bg
На първо четене почти без съпротива в Народното събрание бяха приети промени в Закона за здравеопазването, с които се въвежда забрана за пушене на закрити обществени места. "За" гласуваха 99 народни представители, четирима бяха "против", а 10 се въздържаха. При новото положение няма да е разрешено да се пуши на всички затворени обществени места, включително заведения, както и на открити детски и спортни площадки и съоръжения.

Здравният министър Десислава Атанасова уточни пред журналисти, че между първо и второ четене ще бъде въведена забрана за пушене и в офисите, тъй като сега това не е изрично направено. "В момента тази забрана не касае закритите обществени работни места, но имаше и от колеги предложение от комисията по образование, че ще бъдат направени между първо и второ четене такива предложения забраната да е в сила и за работните места, както е досега" - каза тя.

Депутатът от ГЕРБ Емил Караниколов се опита да успокои от парламентарната трибуна представителите на ресторантьорския бизнес, че забраната няма да ликвидира дейността им и печалбата от нея. Той се обърна специално към собствениците на малки кафенета и ресторанти, защото разчетите показвали, че спадът в оборота продължавал само няколко седмици, след което ситуацията се нормализирала. Председателят на здравната комисия Даниела Дариткова (ГЕРБ) пък посочи, че "този дебат не е между пушачи и непушачи", а за здравето като цяло. Тя призова за най-скорошно приемане на пълната забрана, тъй като това "е сериозна стъпка към профилактирането на хората".

Напоследък тръгнаха догадки дали депутатите все пак ще направят изключение за пушенето в нощни заведения след 22 ч. Лично премиерът Бойко Борисов обаче заяви в телевизионно интервю, че твърдо се въвежда пълна забрана. Десислава Атанасова също заяви днес, че е твърдо против ограничението за пушене да не важи за барове късно вечер. Тя коментира вредния навик, като даде за пример самата себе си: "Все още не съм отказала цигарите, правя опити, но все още не мога да ги откажа напълно". Атанасова преди време обяви, че ще се освободи от порока.

Депутатите въведоха и нов текст, който няма да позволява рекламата и продажбата на енергийни напитки на лица под 18-годишна възраст. Предвидени са административни санкции за нарушителите.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Аз пуша от както се помня,но съм за забраната! Даже си мисля,че пак късно се сетиха нашите политици! Но по-добре късно от колкото никога! На мен също ми е неприятно като седна в заведение да немога да дишам от дим! Мисля си,че идеята е добра! Сега ще чакам с нетърпение да сложат същите глоби и на тея дето си изхвърлят боклука където им падне!!! Лек ден с пожелание за по чист въздух и по чиста природа!
Aнонимен
на 12.04.2012 г.
0
 
 
който иска да си пуши сам на себеси вреди !!!! и незнам но като гледам колко деца пушат в учлищата и не само незнам но кое му е модното да се тровиш и да бъдеш зависим ?????????? иначе трябва пушачите да почнат да се съобразяват !!!!!!!
Aнонимен
на 12.04.2012 г.
0
 
 
Пушенето на тютюн трябва да се криминализита като всеки наркотик. Странни птици са политиците. За едни наркотици те вкарват в затвора, а от други попълват държавния бюджет :) Важното е определини кръгове и хора да имат интерес, а народа да изпълнява заповеди. В същото време се продават легално дизайнерски дроги, много по вредни от цигари, алкохол марихуана. Фармацефтичните компании също не спят и гледат да угодят на всеки наркоман. Ех, че приказка! Всичките ни закони са направени с цел рекет на народа.
+1
 
 
Аз пък го подкрепям.. (естествено аз съм НЕ пушач) и както за пушачите - НЕ МИ ДРЕМЕ ДАЛИ ВИ ХАРЕСВА ИЛИ НЕ ..Защото вие също не питате хората дали им харесва да ви дишат отровите! ...Радвам се, за този закон и слабо ме грее дали сульо и пульо ще протестират пред къщата на Бойко Борисов заради този закон. Ще мога веднъж за винаги да изляза някъде без да дишам цигарения дим. (party)
-1
 
 
пълната простотия!! по тоя начин ограничават хората няма право на избор а това да пушиш или не си е твой собствен избор.. нарушават ни правата не да си гледат ши*аната работа щот тя хич не е малка те с цигарите са хванали ... оправете другите ПО ВАЖНИ ПРОБЛЕМИ!!!
0
 
 
Добре, бе, докога ще се сравняваме с Европа само по критериите, по които на някой си му изнася? Ние не сме Европа! Аз например не пуша, а на всичкото отгоре съм и бременна и искам да стоя в заведения без дим, НО... щом има помещение за непушачи всичко е наред според мен. Защо трябва да караме всички да не пушат и да отнемаме личния избор на хората. Добре си беше - има помещение и за пушачи, и за непушачи - всички са доволни и няма ощетени. Другото е чист егоизъм. Малкият и среден бизнес у нас направо е на последни издихания. Не ги разбирам тези, които се радват на това!!!!
+1
 
 
И аз пуша по 3-4 цигари на ден.Но ВИНАГИ излизам да пуша навън,дори да седна в заведение за пушачи,ако съм на почивка в по-изостанала в това отношение държава.А после мн.ясно за да не мириша на с извинение лайна,си нося в чантата ако не освежител за уста-поне супер силни дъвки (които не помагат мн.добре).Всеки има право да трови себе си,но не и околните.Селянията не е да си от село,а да си селянин по душа и да обичаш да ти мирише на акита,както вече казах-и устата,и дрехите,и душата...Видяхме как се справиха с проблема със залите за пушачи.Маса до маса стана работата,на 1та се пуши,на другата не...Е,ако това не е селяния,какво е тогава?Които е на различно мнение нека роди или отгледа едно дете и да пуши вътре в къщата си,даже в спалнята на детето си ако иска!И след последствията пак да си пуши вътре!Хиляди семейства в България живеят все едно в 60-70te години и си пушат вътре вкъщи.После се оплакват че децата им са с астма или имат бронхити и т.н. през 3 седмици.Глоби дано има,за олигофрени,които ще се правят на важни и ще запалят цигара вътре в заведение!
-1
 
 
Там някои "компетентни" личности не мръднали извън БГ да не ми говорят за цивилизовани държави ,понеже точно там можеш да пишиш( германия,дания и т.на.т) ако ще се правим на англичани поне да им имаме капаните помощи ако си необразован ,да стоим в къщи и да гледаме Тv
0
 
 
така трябва да бъде :) друг е въпроса ,че няма да се спазва тази забрана :( то ние тука сме като туземци ;) когато му кажеш НЕ :) те разбират можеш няма проблеми ;) трябва да му бръкнеш в джоба и тогава ще е на 100%
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Проектът Модър - Царевец
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
"Франкофоли" 2024
Кауза Колежа
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: