ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Явор Гечев: Готови сме с всички инструменти по Първи стълб
Автор: Екип на Plovdiv24.bg 10:07 / 20.09.2021Коментари (0)959
©
Напълно готови сме с всичките инструменти по Първи стълб (директните плащания). Това обяви заместник-министърът на земеделието Явор Гечев пред Дарик радио, като обясни какви инструменти са заложени в него за следващия програмен период

Важното - слушайте в AgriПодкаст 

Истината е, че това което заварихме не ставаше”, така Гечев обясни забавянето в Стратегическия план. По думите му лично искал да нанесе финалните щрихи в Първи стълб, в който са заложени инструменти за: биологично разнообразие, трайни насаждения, екологична инфраструктура, която ще гарантира на практика биологичното разнообразие.

Ще има мерки за намаляване на хербицидния ефект и пръсканията с препарати за растителна защита, за подхранване на почвеното плодородие. Покрихме всичко, което ни е казала Европейската комисия като забележки, отстранили сме голяма част от грешките”, каза още зам.-министърът. Не е задължително да изпратим Стратегическия ни план до Нова година, въпреки това Гечев обяви, че ведомството има за цел да го предаде до 20 декември, като впоследствие той може да бъде допълван и през следващата година.

Според него едно от най-важните неща е така да се балансират инструментите, че да не се прекали някъде, така че например „заради екологични и други мерки в един момент да печелиш повече от субсидии, отколкото от това да произвеждаш - тогава става обратния ефект”.

Явор Гечев:  Дори да се сърдят земеделците, това са подпомагащи мерки, компенсаторни до голяма степен, но ние трябва да имаме конкурентен сектор на малки, на устойчиви, на средни и големи производители, на които държавата да посочи пътя, по който ще им помага, а ако те се отклонят, сами си отговарят за това.

Служебният зам.-министър заяви още, че ведомството се опитва да изгради политика, която не само да гарантира дохода, а оставането в сектора и когато падне градушка, земеделците да не фалират. "В момента ние трябва да помогнем на земеделските производители в тежката ситуация, въпросът е, че ако правим само това, то догодина пак ще си говорим само за това", категоричен е Гечев.

Според него успешна е формулата за все по-професионално земеделие, което е на семеен принцип – семейни ферми, които да са обединени в някакъв тип съвременни европейски кооперации, които да дават друг достъп до пазара. "Това, разбира се, иска и поземлена реформа. Всичко това трябва да намери място в Стратегическия план, който се прави и да бъде гарантирано, както от директните плащания, така и по икономическата част”, обясни още Гечев.

Той припомни, че голяма част от реализирането на политиките в сектора зависи от парламента. „Огромна част от нещата трябва просто да влязат в законодателството, примерно таванът за плащанията – каквото и да изберем, трябва да бъде променен Закона за земеделските производители. Представете си хипотеза, в която ние внасяме един вариант в Европейския съюз, а парламентът, който е върховният орган в държавата, запише друго в законодателството. В този смисъл е много важно да има парламент”, подчерта Явор Гечев.

Следете темата и на cap4us.agri.bg








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян (887) 16%
Спас Гърневски (797) 14%
Д-р Иван Чомаков (547) 10%
Славчо Атанасов (1461) 26%
Иван Тотев (1497) 26%
Здравко Димитров (488) 9%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: