ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Явор Божанков: Големият провал в управлението на кризата е липсата на реформи и навременността на мерките
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:29 / 30.01.2021Коментари (4)2194
©
"Спор няма по отношение на естеството на мерките - ясно е, че трябва да се ваксинираме, ясно е, че на бизнеса трябва да се помага. Второстепенен въпрос е дали мярката трябва да е 60/40 или 75/25. Големият въпрос е в навременността на тези мерки. И БСП, и работодателски организации отправиха основна критика към навременността на мерките. Ако човек е загубил работата си, ако фирма е фалирала - дали мярката е 60/40 или 75/25, за този човек няма вече значение, защото не може да я използва. В Европа мерките достигат до хората за 2-3 седмици, а в България има хора, които очакват своята помощ от март. Това важи и за здравния аспект на кризата, и за икономическия." Това каза народният представител от ПГ на "БСП за България" Явор Божанков в предаването "Панорама" по БНТ.

В отговор на реплика на министър Ангелов, че благодарение на цялостната политика на правителството в здравния сектор днес се обсъждат икономически мерки вместо здравни проблеми и липса не легла, Божанков отврна: "Аз лично на гърба си изпитах хаоса на здравната система при първата вълна със своя болен баща. Знам какво е да те изхвърлят от държавна болница, а частна болница да не те приеме, защото идваш от ковид отделение. Видях страдащи хора, хора с недостиг на кислород - видях цялото безредие на нашето здравеопазване от първо лице единствено число. Затова не смятам за съвсем уместни високопарните слова и заучените фрази."

Явор Божанков вижда провала на правителството със справянето с кризата както в липсата на краткосрочни мерки, така и в системни дефицити на трите правителства на Борисов.

"Проблемите в здравеопазването и другите сектори не са предизвикани от ковид, а ковид ги направи очевидни. Няма как помощите за бизнеса и за работниците да стигнат навреме, когато в България например няма електронно управление. В Естония при въвеждане на електронно управление администрацията намалява с 50%, а тук  след три мандата на Борисов и 2 млрд. лв. инвестиции по-късно, електронно управление все още няма. Администрацията не е намаляла с половин човек и дори сега предизборно се увеличават заплатите в държавния сектор. В тази ситуация няма как мерките да стигнат, защото бюрокрацията я имаше преди ковид, има я и след ковид. Липсата на реформи е големият проблем и големият провал на това управление", категоричен е депутатът от левицата.

Божанков обърна внимание, че БСП още преди ковид кризата е  предупредила за състоянието на здравната система и е предизвикала вот на недоверие заради нея. Той припомни също така, че по време на ковид кризата левицата същото си е свършила работата като е предложила редица адекватни мерки като 9% ДДС върху лекарствата, семейно подоходно облагане и различна данъчна система, които обаче управляващите не са подкрепили.

"В дългосрочен план ние разработихме нашата "Визия за България" и на нейна база развихме подробна предизборна платформа", добави Божанков.

В хода на предаването се повдигна темата защо опозиция и управляващи не са обединили усилия, за да се справят с кризата. На този въпрос Явор Божанков отговори така: "Първоначално БСП гласува кредит на доверие на управляващите при въвеждането на извънредното положение. Но как го използваха те? Промяна на правилата за изсичането на горите, за застрояването на Черноморието, за споделеното пътуване през Закона за пчеларството, Закона за аквакултурите - лобизъм през цялото време на извънредното положение. Казано просто - докато едни хора страдат и понасят тежестта на ковид кризата, други хора направиха доста пари, защото лобизмът в това Народно събрание се превърна в негова емблема."


Още по темата: общо новини по темата: 4080
11.10.2022 »
14.07.2022 »
06.07.2022 »
25.05.2022 »
23.05.2022 »
05.05.2022 »
предишна страница [ 1/680 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на mika11
премахни филтъра

0
 
 
Точно Вие говорите за честност-как Ви избраха в Горна Оряховица за кмет и колко роднини ядат от общинската баница! С парите на баща Ви купихте гласовете на ромите и говорите ,че сте срещу КОРУПЦИЯТА!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Изготвят стратегия за развитие на Летище Пловдив
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Земетресения в България
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: