ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Ясни са новите стандарти за хляба
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:05 / 05.04.2011Коментари (0)2251
© Impact Press Group
Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов представи новите стандарти за хляба.

Изготвени са: четири броя утвърдени стандарта "България".

Един Утвърден стандарт № 01/2011 - за три типа брашно: "Бяло", "Добруджа" и "Типово" .

Три Утвърдени стандарта за хляб:

- Утвърден стандарт № 02/2011 за хляб "Бял",
- Утвърден стандарт № 03/2011 за хляб "Добруджа"
- Утвърден стандарт № 04/2011 за хляб "Типов"

Хляба ще се произвежда в три грамажа: 500гр., 650гр. и 830 гр. и ще се предлага опакован и неопакован. Срок на годност на трите вида хляб е две денонощия.

Утвърден стандарт №01/2011 Пшеничното брашно тип "Бяло", "Добруджа", "Типово" се произвежда от пшеница, съгласно БДС 602-87 от I, II и II Б група, неподлагана на генетична модификация. При технологична необходимост (години с ниско качество на зърното) се допуска влагането на спомагателни вещества: глутен и ензими - неподложени на генетична модификация и органични киселини . Не се допуска влагането на оцветители, избелители и консерванти.

В стандарта са заложени показателите, на които трябва да отговаря брашното: органолептични, физикохимични, химични и микробиологични. Описани са методите за лабораторно изпитване, технологичния процес на производство, производствения контрол ( входящ контрол на суровини и спомагателни материали, технологичен контрол и контрол на готовия продукт), етикетирането и документите ,придружаващи готовия продукт. Изготвена е Декларация за съответствие на брашното, която се издава при експедицията му.

Утвърдените стандарти за трите вида хляб са описани влаганите суровини: типа брашно за вида хляб, дрожди хлебопекарни (мая за хляб) - не подлагани на генетични модификации, които по смисъла на ЗГМО водят до получаването на ГМО, сол, вода и технологични добавки - при технологична необходимост: Аскорбинова киселина (Е 300), Оцетна киселина (Е 260), моно- и диглицериди на мастни киселини (Е 471) или техните естери (Е 472), и ензими, не подлагани на генетични модификации, които по смисъла на ЗГМО водят до получаването на ГМО.

В стандарта са заложени показателите, на които трябва да отговарят видовете хляб: органолептични, физикохимични, химични и микробиологични. Описани са методите за лабораторно изпитване, технологичния процес на производство, производствения контрол ( входящ контрол на суровини и спомагателни материали, технологичен контрол и контрол на готовия продукт), етикетирането и документите ,придружаващи готовия продукт. Изготвена е Декларация за съответствие на хляба, която се издава при експедицията му.

Списъкът на одобрените предприятия, които ще произвеждат брашно и хляб по Утвърден стандарт "България", ще бъде публичен и ще бъде качен на интернет страницата на БАБХ.

За реда, по който предприятията ще бъдат включвани в списъка на одобрените производители са изготвени указания до Областните дирекции по безопасност на храни. В указанията е описан начинът за осъществяване на проверките на предприятията и включването им в списъка на одобрените предприятия На предприятията, които отговарят на необходимите условия за производство на продукти по УС"България", директорът на съответната ОДБХ изпраща Уведомително писмо (по образец към указанията), вписва ги в списъка на одобрените предприятия за производство по УС "България" и им предоставя копия на Утвърдените стандарти "България" (за производство, по които са одобрени), подпечатани с мокър печат.

В мониторинговите програми на предприятията се изисква да бъде включено вземане на проби и лабораторно изпитване поне веднъж месечно на всеки вид произвеждан продукт.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2022 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: