ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Янко Иванов: Търпим сериозни неуспехи в три от мерките, които трябваше да предприем
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:03 / 26.07.2019Коментари (0)3265
©
Над 40 000 животни агонизират след като африканската чума влезе в най-големия свинекомплекс на Балканите, разположен край русенското село Бръшлен. В същото време има проблем с тяхното загробване. Оказа се, че купените от държавата през миналата година мобилни инсенератори няма как да бъдат използвани в случая. Определената за загробването площадка пък се намира в непосредствена близост до ферма за биоземеделие и голяма зърнена база, снабдяваща с фураж включително свинеферми. Така спешно трябваше да бъде подготвена друга площадка.

Кметът на съседното община Сливо поле, където се намира свинекомплексът обясни пред NOVA, че положението е извънредно и решението за смяна на площадката е направено късно снощи. Той отрече да носи персонална отговорност за хаоса в реагирането на африканската чума по свинете, тъй като решенията се взимат от общинска комисия.

"В Сливо поле има около 10 площадки, които са определени много отдавна. От 1 година се готвим за това бедствие. Очаквахме, че проблемът с чумата най-вероятно ще пробие от някъде", заяви зам.-областният управител на Русе Свилен Иванов.

Местите хора обаче са притеснени за екологична катастрофа, тъй като мнозинството от тях се занимават със земеделие и добиват поливна вода от сондажни кладенци.

"Ние търпим сериозни неуспехи в три от мерките, които трябваше да предприемем", призна зам.-министърът на земеделието Янко Иванов коментира в студиото на "Здравей, България", но не се съгласи, че има пълен хаос в системата.

Иванов отчете, че популацията на диви свине, вместо да бъде намалена през последната година, е нараснала. Освен това държавата е трябвало да премахне стопанствата тип "заден двор", където се отглеждат нерегистрирани прасета.

Третата причина за провала на държавата в реакцията на епидемията по свинете, според Иванов е липсата на комуникация. Въпреки че предупреждението за болестта е направено още преди една година, много от кметовете по места в момента не знаят какво се случва и как да реагират.

"Ето за това ние ще нанесем сега корекции. Вчера обсъждахме мерки по отношение на лова. Ще коригираме в известна част политиката за дивите прасета", заяви Иванов. "Винаги е по-добре да се наложат мерки, отколкото да не се наложат".

"Няма такава, която с магическа пръчка да реши всички проблеми", подчерта зам.-министърът на земеделието.

Той посочи, че България не е можело да прекрати вноса на свинско месо от Румъния, където от повече от година има африканска чума по прасетата, тъй като и двете държави са част от единния европейски пазар.

"Ние между Румъния и България нямаме реално граница. Нямаме граничен ветеринарен пост", добави Иванов. "Не можем да осигурим ресурс на всеки един пункт да се проверява".

За двата гранични пункта на мостовете с Румъния той поясни, че трафикът е голям, но от министерството на земеделието са се обърнали към МВР и вече са взети мерки. Иванов категорично отрече, че мерките са имитативни.

"Много от тези мерки вие не ги виждате, те остават зад кадър, но цели екипи работят на терен", посочи зам.-министърът на земеделието.

Янко Иванов обвини съпротивата на обществото за неефективността на предприетите действия срещу африканската чума по свинете, която заплашва целия отрасъл на свиневъдство в България.

"Виждате, има отпор от страна на обществеността: това било традиция", заяви Иванов. "Сега, когато се налагат извънредни мерки ще трябва и с това да се справим".

По думите му оградата по сухоземната граница с Румъния е изиграла своята роля.

"Да не забравяме, че една година в Румъния целият фронт на Дунава беше с чума, а тук нямаше, докато не влезе сега, незнайно как, във вътрешността на страната".

"Директно заминавам за Русе. Очевидно нещо там ни убягва, ще видим какво е то. Има някакъв водещ механизъм там на разпространение, който ние трябва да видим какъв е", посочи Иванов за това как чумата е стигнала до свинекомплекса край Бръшлен.

"Мерките ще се затягат дотогава, докато не дадат резултат", подчерта зам.-министърът на земеделието.

Междувременно еврокомисарят по здравеопазването и безопасността на храните Витянис Андрюкайтис коментира пред БНТ, че разпространението на заболяването трябва да бъде спряно, за да не остане България без свиневъдство. Той е категоричен, че нелегалната търговия със свинско месо трябва да бъде прекратена, всички животни в карантинните зони да бъдат умъртвени, както е било направено в Чехия и Белгия. Андрюкайтис добави, че в момента европейски ветеринарен екип се опитва да установи как заболяването е проникнало в България и как от диви прасета се е прехвърлило в големи и модерни свинекомплекси като този в Бръшлен.


Янко Иванов: търпим сериозни неуспехи в три от мерките, които трябваше да предприем


Още по темата: общо новини по темата: 68
19.07.2023 »
27.09.2021 »
27.09.2021 »
12.09.2021 »
26.08.2021 »
05.03.2020 »
предишна страница [ 1/12 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Декември 2019 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
БК Академик Пловдив
Спартак (Пд) в Трета лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: