ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Вяра Емилова: Минималната заплата трябва да се увеличи на 850 лв.
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:11 / 13.11.2022Коментари (0)1054
©
"Не може хартиената бюлетина да бъде разделителната линия за това дали ще има правителство или не. Още повече “Продължаваме промяната“ са потенциалният мандатоносител – след ГЕРБ те са следващите, които трябва да получат мандат и разговорът за бъдещето на България трябва да стои на друга основа. Тя е дали България ще има бюджет, какви ще бъдат цените тази зима и как българските граждани ще могат да преживеят през зимата.“ Това заяви секретарят на парламентарната група на “БСП за България“ Вяра Емилова в ефира на NovaNews и допълни, че в политиката е много по-важно да градиш мостове, отколкото да тръшкаш врати, предават от пресцентъра на Българската социалистическа партия

Тя обясни, че тази седмица се очаква предложението за промени в Изборния кодекс да бъде гледано и на второ четене в зала: "Има много голяма спекулация в обществото, че едва ли не ще се гласува само на хартия, но с нашето предложение не отхвърляме машинното гласуване“, посочи тя и разясни мотивите на левицата в тази насока: "С въвеждането на изцяло машинно гласуване около 600 000 български граждани не упражниха правото си на глас, а трябва да им дадем тази възможност. Ние бяхме най-големите радетели на машинното гласуване и на този етап то изпълни своята роля – разкриха се схеми за купуване на гласове, разкриха се начините, по които се злоупотребяваше с изборния процес. Надявам се и органите да вземат някакви мерки, за да бъдат следващите избори честни“, коментира социалистът.

Позицията на Националния съвет на БСП е, че в никакъв случай няма да подкрепят мандат на ГЕРБ, ДПС и “Възраждане“. "За втория мандат на “Продължаваме промяната“, ако бъдем поканени на разговори, ще се включим“, посочи тя и допълни, че ако третият мандат бъде връчен на левицата, те също биха поканили ПП на разговори. "Ние сме отговорна партия и за нас диалогът между политическите сили е много важен. Доказваме го и в момента с дискусиите, които правим, за да се обединим около основното, а това е българският интерес“, каза още Вяра Емилова.

Според депутата от левицата е много важно в момента да има работещо редовно правителство, българското общество се нуждае от това. "Тази спирала от две години, на влизане от избори в избори, много измори хората, загуби се доверието в политическата система. Затова е много важно политическите партии в парламента да се обединят около бюджета, около политики, които са важни за България, за да има редовно работещо правителство“, коментира тя и уточни, че какъв ще бъде неговият хоризонт, ще покаже времето.

Емилова обясни защо от БСП поискаха оставката на Иван Демерджиев: "Заради това, което стана преди няколко дни. Загубата на един млад живот – това беше последната капка, която падна. Действията на вътрешния министър, отношението към МВР, към службите, към гранична полиция, към уволненията и назначенията в системата, към несправянето му с изборния процес - някой трябва да поеме политическата отговорност“, разясни социалистът.

По думите ѝ има и други служебни министри, които не се справят със задълженията си и се опитват да назначават калинки, които да кадруват, опитват се по един или друг начин да се месят в работата на БСП. "Визирам министъра на земеделието Явор Гечев с поредица от назначения, с връщане на кадри на ГЕРБ. Той е наш съпартиец, но е назначен от президента и не мисля, че работи активно. Неговата оставка е поискана от много структури на БСП от страната“, заяви Вяра Емилова.

От левицата смятат, че финансовият министър също не се справя със задълженията си, заради отказа да бъде внесен нов бюджет. "Предлага ни се едно удължаване на този бюджет. В момента кризите са увеличени, има инфлация и с тези пера, които сме заложили в бюджета за 2022 г., в момента не можем да издържим. Затова е много важно всяко едно министерство да предложи необходимата актуализация, за да можем ние да приемем един бюджет, който е в интерес на българските граждани“, категорична е Емилова.

Те представи част от предложенията на БСП за “Бюджет 2023“ – увеличаване на минималната работна заплата на 850 лв., повишение на майчинството през втората година и то да е равно на минималната работна заплата. Безплатни лекарства за деца до 14 г. и безплатни учебници до 12 клас. Помощи за хората, които имат нужда – за ток, газ, вода. "Изцяло нашите искания за бюджета са насочени към социалната политика и за това българските граждани да издържат зимата, която ни предстои“, обясни тя и допълни, че има достатъчно пари за социалния пакет.


Още по темата: общо новини по темата: 105
15.03.2023 »
24.01.2023 »
30.12.2022 »
23.12.2022 »
23.12.2022 »
23.12.2022 »
предишна страница [ 1/18 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Ноември 2022 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: