ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Въвеждат временен избор на личен лекар
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:38 / 23.07.2010Коментари (4)2542
© Plovdiv24.bg
Хората, които пребивават в друго населено място за период от един до пет месеца, трябва да направят временен избор на общопрактикуващ лекар (ОПЛ) на мястото, извън постоянното им местоживеене, научи Plovdiv24.bg. Той се осъществява с регистрационна форма за временен избор на ОПЛ. Формулярът се попълва от лекаря, който ще обслужва здравноосигурения за периода на пребиваването му на новото място.

При извършване на временен избор гражданите се ползват с всичките си права по реда на Закона за здравното осигуряване и на Националния рамков договор. Лекарствените средства, които хроничноболните ползват за домашно лечение, се предписват от общопрактикуващия лекар, който временно следи състоянието им, а рецептите се изпълняват в аптеки, сключили договор с РЗОК в района, в който е упражнен временният избор. При изтичане на срока на временния избор пациентът автоматично се връща в списъка на постоянния си личен лекар.

Когато гражданинът пребивава в друго населено място за срок до един месец и се налага да получи медицинска помощ, може да се обърне към всеки общопрактикуващ лекар за съдействие. В такива случаи НЗОК заплаща на общопрактикуващите лекари за инцидентно оказана медицинска помощ на пациенти, които не фигурират в пациентските им листи. За да не заплащат гражданите нищо друго, освен потребителска такса, е необходимо да представят здравноосигурителната си книжка.

Здравноосигурените, на които е поискано да заплатят за оказаната им медицинска помощ при инцидентно посещение, задължително трябва да изискат от лекаря финансов документ за платените суми. Ако смятат, че са нарушени правата им като пациенти, те могат да подават жалби до РЗОК, като в случаите на съмнение за неправомерно взети суми следва да приложат копие от финансовия документ, издаден от лечебното заведение.

Два пъти в годината, през месеците юни и декември, всички здравноосигурени граждани имат право да сменят личния си лекар. През месец юни това са направили 128 803 души.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Борислав Гинчев
премахни филтъра

0
 
 
Когато става въпрос за смяна на личен лекар по първоначален избор - т.е. такъв, който се прави на всеки 6 месеца е добре да е по адреса на местоживеене. За временния избор обаче на ОПЛ не се налага да се регистрираш наново - много често хората ходят на почивка или пък през различни месеци от годината пребивават на друго място. Именно затова на бланката за временен избор на ОПЛ се пише и срока /от дата до дата/, за който ще ползваш услугите на временното джи пи. След изтичане на този срок автоматично системата те връща в листата на постоянния ти личен лекар. Когато избираш временен не е необходимо да ходиш при твоя /постоянния/, за да се отписваш - просто попълваш временната бланка. Принципно нямат право да ти откажат да те запишат, а и нямат никакъв интерес от това - напротив - това са повече приходи за самите лични лекари. Идеята ми беше, че повечето от тях предпочитат да те таксуват като инцидентно /случайно, свободно/ посещение, защото тогава ще ти вземат по-висока такса.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
Абитуриентски балове 2012
Световна черна хроника
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: