ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Въвеждат спецмерки срещу краставиците убийци у нас
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:42 / 31.05.2011Коментари (19)4812
© Plovdiv24.bg
Допълнителни легла да бъдат осигурени в интензивните сектори, а инфекциозните болници и отделения в страната да се запасят с антибиотици и водно-солни разтвори за вливания. Такова разпореждане за защита от опасната бактерия по краставиците ще разпрати Министерството на здравеопазването до всички лечебни заведения в страната. Това бе решено вчера на извънредно съвещание на националните консултанти по микробиология доц. д-р Тодор Кантарджиев, по епидемиология доц. Мира Кожухарова, директорката на Инфекциозна болница - София, д-р Татяна Червенкова и завеждащия отдел "Надзор на заразните болести" в Министерството на здравеопазването д-р Ангел Кунчев.

Интензивните отеления и сектори трябва да са готови за повече хора и да имат всичко необходимо, тъй като бактерията удря бъбреците и се налагат животоспасяващи мерки, уточни д-р Кунчев. Засега няма никаква опасност тя да проникне в нашата страна, тъй като внос на краставици от Германия и Испания, откъдето се предполага, че заразата е тръгнала, няма. Ние обаче сме длъжни да вземем всички мерки, подчерта той.

Опасната бактерия О 104 е намерена в биокраставици, обработвани с естествена тор, а тя се въди точно с изпражненията на животните, припомни експертът. По думите му все още не е ясно дали тя е тръгнала от Испания или от Германия. Европейската единна лаборатория ще изясни този въпрос до края на седмицата, когато се очаква резултатите от проби на инфектирани да станат ясни. Повечето от пациентите в Швеция, Холандия и Дания посочват, че са яли биокраставици от района на Хамбург, Германия.

Д-р Кунчев обясни, че както първата помощ, така и лечението ще се осъществяват в интензивните отделения, тъй като заразата с новата бактерия обезводнява организма до такава степен, че удря бъбреците до степен те да не могат да преработват и отделят урина. Така отровите проникват в кръвта, а от там отравят всички системи и органи. Ако това се случи, краят е фатален.

Предупреждение за проявите и опасностите от хемолитично-уреничния синдром, който тя предизвиква, до нашето здравно министерство са изпратили германските здравни власти още миналата седмица.

Въпросната бактерия е от рода на познатата ешерихия коли, но от особено рядко срещан тип, наречен от микробиолозите О 104. По данни на Световната здравна организация за последните три години само осем случая на заразени с нея са регистрирани в цяла Европа.

Срещу нея никой няма изграден имунитет. Няма създадена и ваксина, подчерта д-р Ангел Кунчев. Затова по думите му борбата със заразата е много тежка, а инфектирането с нея се счита за рисково.

Бактерията е изключително устойчива на лекарства. Не й действат дори модерните антибиотици от последно поколение, каза още д-р Кунчев, но успокои, че някои от по-предишните поколения й повлияват.

Именно с тях се лекуват и засегнатите от заболяването пациенти в Европа. С тях са снабдени и интензивните отделения у нас.

Основно обаче за спасяването на пациентите лекарите залагат на вливанията на водно-солни разтвори със системи. Чрез тях се компенсира обезводняването на организма, причинено от тежката диария, която е изключително интензивна.

Чрез обезводняването токсините от бактерията удрят червените кръвни телца на кръвта. При разпада им се отделят много отпадъчни вещества, които затрудняват работата на бъбреците и дори ги блокират. Така може да се стигне до смъртоносно отравяне на организма.

Източник: в. "Монитор"



Още по темата: общо новини по темата: 18
19.07.2011 »
11.07.2011 »
08.07.2011 »
01.07.2011 »
30.06.2011 »
13.06.2011 »
предишна страница [ 1/3 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Хе хе! :) Та зотова умираме като мухи де, и у нас и у вас, и навсякъде... ;P За 20 години 60-70% от народа се притесни,поболя и измря:((( И това е само началото:(..Добре е,че хората започнаха да се осъзнават и да се връщат към позабравени ценности, да отглеждат сами някои продукти, но като има замърсяване навсякъде по света - въздух, вода, почва, не можем да очакваме чудеса, трябва да се мисли глобално за планетата,и то във всяко едно отношение, а не само за нас си, то и за това сме така ,а това зависи от нас кого избираме да ни ръководи, това зависи и от много неизвестни фактори в глобален политически план, зависи и от грамотноста и културата на хората ...Хората станаха КОНСУМАТОРИ и много малко са истински ПРОИЗВОДИТЕЛИ на дела които подобряват живота като цяло и не пречат на живота на планетата... Колко от нас мислят и правят ежедневно икономии от излишни неща?Наруши се равновесието в света, това води към катастрофални последствия, и за жалост ние сме свидетелите ...
0
 
 
И какво сега? Преди зеленчуците с надпис "ЕКО" бяха трудно достъпни поради завишената си цена, а сега са направо нежелани поради опасността от тази бактерия :) Май някой се опитват да ни покаже, че ГМО плодове и зеленчуци бъкани с нитрати и всякаква друга магия не са чак толкова лоша алтернатива на "смъртоносните" ЕКО продукти ;)
+2
 
 
На българина и атомна бомба да му пуснеш, ще се уригне и ще пита има ли още:) Нашата нация е имунизирана срещу всякакъв геноцид! На краставичар болни краставици ще пробутват...ааа мадЕ!
0
 
 
абе ти хора с тия евроизисквания я докараха до тук...краставици и домати е имало и ще има и без там разни му стандарти... туй да не е болт че да има мярка туй е краставица каквато порасне такава ще я ядем тъй де...
0
 
 
Много са зле в Белгия със зеленчуците и плодовете, доматите седят по един месец в хладилника без да им има нещо, нито един зеленчук нито плод, няма вкус на това което е. Става все по зле да се открият свежи необработвани с торове зеленчуци, трагедията е много голяма. България е рая!
+1
 
 
Тук в Германия паниката е голяма, всеки ден има нови смъртни случая и не е ясно дали само краставиците са опасни, казват да се въздържаме и от ядене на домати и зелена салата.Наистина човек да се чуди вече какво да яде :(((
0
 
 
предупредете близки и приятели задасе предпазим нас всички ни,мили хора това са вести дошли извън БГ
0
 
 
Човек да се чуди какво да яде вече .
+1
 
 
...у наше село краставиците са криви но ядливи...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2022 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Волейболен клуб Виктория Волей (Пловдив)
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: