ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Все повече хора купуват имот с очакването, че ще го продадат по-скъпо, а все по-малко, защото искат да живеят и да го ползват
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:05 / 11.12.2023Коментари (2)12694
© Plovdiv24.bg
Едва една трета от домакинствата у нас имат възможност да си купят жилище. Това показа доклад на икономисти от една от водещите банки в България.

Според статистическите данни на НСИ след пиковата 2022 г. тенденцията от първото полугодие на тази година да се строят по-малко жилища продължава и през третото тримесечие.

"Все повече инвеститори или хора купуват имот с почакването, че ще го продадат по-скъпо след години, а все по-малко купуват, защото искат да живеят и да го ползват. Очакването е ключово, защото колкото повече има очаквания за бъдещи печалби, толкова повече такива купувачи се появяват на един пазар“, обясни в студиото на "Тази събота и неделя“ Лъчезар Богданов, главен икономист на института за пазарна икономика.

"Пазарът за имоти е свързан с кредитната активност. Голяма част от купувачите си купуват имот с дългосрочен кредит. Той е голям и зависи от лихвените проценти. България е с най-ниските лихви в ЕС след Малта. Ако те се повишат, вноската се повишава и това не е нещо, което ви засяга няколко месеца напред, а над 20 години напред, защото вече има и 35-годишни кредити“, посочи той.

"Когато цените растат по-бързо от доходите – трябва да светне лампа. Също трябва да светне, когато все повече имоти се купуват основно с кредит. Това натрупване не е от няколко месеца. Ако в момента лихвите в България, станат колкото в Германия – вноската за малък апартамент в София ще скочи с 360 лева. Ако лихвите станат като в Литва или Кипър – вноската ще скочи с над 600 лева с години напред“, подчерта Богданов.

Средната лихва по ипотеките в еврозоната е около 4%, а Европейската централна банка също е повишила лихвите с четири и половина пункта за последната година и половина. Той отчете, че у нас все още не е последвало нищо.

Само за година в Германия цените на жилища са паднали с между 10 и 20% в някои градове. У нас вече има по-малко разрешения за строеж и по-малко започнати сгради през последните няколко тримесечия.

"Очевидно пазарът вече започва да се понасища към този момент. Това ще доведе до успокояване и цените няма да растат с 10-15% всяка година. Може би това успокояване и отрезвяване ще забави темпа на поскъпване и ще доведе до малко по-малък обем теглене на кредити, особено от хора, които нямат добри възможности за доходи, с по-несигурна работа", прогнозира Богданов.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Схуза
премахни филтъра

+1
 
 
Теглиш потребителски 50 бона набиваш на рулетката и взимаш апартамент
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Мъж почина в "Кючук Париж"
Световна черна хроника
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: