ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Внучката на Тодор Живков похвали Бойко Борисов
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:37 / 26.11.2020Коментари (0)21028
©
Името на една от най-известните български модни дизайнерки Евгения Живкова – внучка на Тодор Живков, от няколко месеца се свързва в медийни публикации с луксозна къща на известната улица "Секвоя“ в столичния кв. "Бояна“, която се дава под наем. По този повод г-жа Живкова поиска думата, за да изясни, че тази къща не е нейна, а на фамилия Толеви. Според нея някой спекулира с името ѝ, за да си прави безплатна реклама и да си намери наематели. 

Въпросната къща се намира срещу дома на Евгения Живкова на емблематичната за фамилия Живкови улица "Секвоя“. Преди години към терена от около 5 декара на престижната улица, върху който днес къщи обитават тя и Владко Живков, претенции имаше човек от въпросната фамилия Толеви – пенсионерът Светлозар Толев. В зората на демокрацията той заведе серия от дела с претенции за реституция, припомнят медии. През 1948 г. парцелът на улица "Секвоя“, собственост на родителите му Велика и Добрин Толеви, бил отнет в "името на народа“, а комунистическата власт иззела и още декари селскостопанска земя в района на "Бояна“.

Пет години по-късно, през пролетта на 1953 г., парцелът минал във владение на УБО. "Върху моя земя и с държавни пари Тодор Живков построи две къщи на "Секвоя“, които днес струват милиони… Но не получих правосъдие. Съдът отказа да ми върне даже наследствена земя на "Секвоя“, която не е застроена…“, казва преди време Светлозар Толев. 

Ето какво заяви пред "Ретро“ Евгения Живкова. 

- Г-жо Живкова, от известно време в медийни публикации името ви се свързва с луксозна къща на ул. "Секвоя“, която се дава под наем. Какъв е случаят всъщност?

- На мен също ми направи впечатление, че тази къща се рекламира чрез моето име. Но аз нямам нищо общо нито с къщата, нито със земята, абсолютно с нищо. И ми е изключително неприятно, че по този начин се използва моето име, за да си рекламира някой къщата. Аз така го възприемам.

- Чия е тази къща? 

- Тази къща е на семейство Толеви, на които преди няколко години земята е върната по реституция. 

- И тя се намира срещу вашата? 

- Да. Там е къщата на фамилия Толеви. 

- Всъщност вие и вуйчо ви Владимир Живков обитавате съседни къщи на ул. "Секвоя“. Навремето Толев имаше претенции за вашия терен? 

- Да, той имаше претенции за земя, която е платена с акт за държавна собственост още от 50-те години. Така че не знам повече подробности по този въпрос. 

- Светлозар Толев е претендирал, че тя е била отнета от неговите родители "в името на народа“? 

- Платена му е с акт за държавна собственост. На неговите родители и роднини. 

- Вие казахте, че някой спекулира с името ви. 

- Така ми се струва. С цел да си прави безплатна реклама. Защото не виждам как някой ще измисли, че аз съм построила тази къща и че тя е моя, без да направи дори проверка дали това е вярно. 

- А защо досега не сте реагирали на публикации, свързващи името ви с тази къща?

- Преди не съм обърнала внимание. Видях, че сега имаше статии и в други медии. Мислех, че е нещо еднократно, но се оказва, че не е. Между другото дори започнаха да ми звънят брокери за тази къща, за да я отдават под наем.

- А със самите Толеви общували ли сте по тази тема и как мислите да реагирате? 

- Не, аз не познавам тези хора. Как да реагирам? Нищо не мога да направя. Аз не съм сигурна дали те го представят така. Просто смятам, че някой някого е посъветвал да стане по този начин, защото как иначе аз ще се окажа свързана с някаква къща, която изобщо не е моя. Какво да се занимавам. Просто искам да опровергая тези статии в медиите, в които съм видяла, че е излязла такава информация, и повече да не се тиражира. 

- За вашето семейство през годините са изписани тонове статии с всевъзможни сензации, мистификации… Вие как издържате на несекващия медиен интерес? 

- Преживява се очевидно. Има и много по-тежки неща. Гледам да не обръщам внимание на повечето от тях. В случая реагирах, защото смятам, че се използва името ми. "На култовата улица Секвоя…“ "Къщата на Тато…“ и т. н., за да си прави някой безплатна реклама по този начин. 

- Как успявате да носите с достойнство фамилията си, каква е цената – ето сега има още един пример?

- Не знам. Трудно е човек да се справя с подобни ситуации. Но аз не съм конфликтна личност и смятам, че наистина трябва да се носи с достойнство кръстът, който си имаш. 

- Навремето, след промените в България, минавало ли ви е през ум да емигрирате някъде и да започнете всичко отначало? 

- Не, никога не ми е минавало през ум да емигрирам, защото аз обичам България, родена съм тук и не съм смятала, че ще ми бъде по-добре в чужбина. 

- Сигурно за това се изисква голяма сила – да останеш тук в тази ситуация? 

- Не знам, може би е така.

- Да минем към злободневието – как се отразява коронакризата на модния бизнес и по-специално на вашия?

- Не се отразява добре на нашия моден бизнес, както и на световния въобще. И според мен ще има големи трансформации в бъдеще. И на шивашките фирми също влияе зле. Трудно е, защото дрехите в момента не са продуктите, които се търсят най-много. Особено пък по-луксозните. 

- Подготвяте ли нова модна колекция на "Жени стил“? 

- Преди два месеца направих зимната колекция и ще започваме лятната всеки момент. 

- Как се работи в модния бизнес онлайн в условията на пандемия? 

- Трудно е в модата. Ние сега прохождаме с онлайн търговията. Прави ми впечатление все пак, че дамите, които имат възможност да посетят магазина, все още предпочитат да го посетят, да пипнат дрехата, да я видят, да пробват на място. Но има и други, които поръчват. Дори и от София имахме такива случаи. 

- Имате ли близки, които са се сблъскали с коронавируса, и привърженик ли сте на по-крути мерки срещу заразата? 

- Да, привърженик съм на по-строгите мерки. Защото имам близки, които пострадаха от вируса, и някои от тях са с тежки последствия и ми е изключително притеснително. 

- Смятате ли, че държавата се справя с ковид-кризата? 

- Като цяло мисля, че, общо взето, да. Защото можеше и по-зле да бъде. 

- Ето сега се въвеждат нови, по-строги мерки срещу пандемията. 

- Отнасям се към това положително. Смятам, че трябваше да се въведат по-рано, за да не се стига дотук. 

- Беше настанал хаос. 

- Хаосът дойде заради разнопосочните мерки и заради това, че не всички бизнеси са еднакво подкрепени. Някой е излязъл на стачка, защото ресторантите са затворени. Ние също не работихме по време на първата карантина, шивашките фирми, и се чудехме как да оцеляваме, но не сме излезли да протестираме. Така че мерките трябва да са еднакви за всички бизнеси. 

- В един момент човек може да си помисли, че ресторантите са най-важни в държавата. 

- Да, а шивашките фирми като цяло са сред най-засегнатите, не само луксозните. Доколкото знам, някои, които шият ишлемета за чужбина, също имат проблеми, защото не се поръчва това, което е договорено. В почти цяла Франция в този сектор фирмите са затворени поне до Нова година. Или са в режим на хоумофис по-скоро. 

- Смятате ли, че поведението на Бойко Борисов в кризата е адекватно? 

- До голяма степен смятам, че нещата, които прави, и мерките, които взема, са адекватни. Но за мен бяха по-адекватни по време на първата вълна на коронавируса, по време на карантината. После имаше малко разхлабване на мерките. И това разпускане през лятото, което до голяма степен доведе до увеличаване на случаите със заболели от коронавирус сега, не беше явно никак добре. Действително има проблеми с хората, които не ги приемат по болниците. 

- Вие вземате ли страна в конфликта Радев – Борисов? 

- Не, не вземам страна. Но това е поредният конфликт между президент и премиер. Не за пръв път се случва в нашата нова история след 90-те години. В крайна сметка те са възрастни хора, които трябва да намерят начин да говорят нормално.


Още по темата: общо новини по темата: 3169
15.05.2023 »
17.05.2022 »
01.04.2022 »
31.03.2022 »
31.03.2022 »
31.03.2022 »
предишна страница [ 1/529 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Декември 2020 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Облагородяват Градската градина
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: