ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Внезапно почина Екатерина Титянова
Автор: Екип Plovdiv24.bg 23:10 / 04.01.2022Коментари (3)20047
©
Ръководството и личният състав на Военномедицинска академия (ВМА) изказват съболезнования на роднините и близките на проф. Екатерина Титянова, д.м.н. – ръководител на Клиника по функционална диагностика на нервната система на Военномедицинска академия.

Паметта ѝ бе почетена с едноминутно мълчание на редовния рапорт на началника на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н. с ръководителите на клиники и звена в лечебното заведение.

Екатерина Титянова e професор по неврология, доктор на медицинските науки и ръководител на клиника "Функционална диагностика на нервната система“.

Член е на Факултетния съвет и ръководи катедра "Неврология, психиатрия, физиотерапия и рехабилитация, превантивна медицина и обществено здраве“ при Медицинския факултет на СУ "Св. Климент Охридски“, основател и титуляр е на дисциплината "Нервни болести" в него. От 2013 г. е академик на Българската академия на науките и изкуствата, а от 2015 г. – академик на Сръбската кралска академия.

Проф. Титянова завършва медицина през 1982 година в Медицинска академия – София. Започва работа като невролог в райнната болница на град Гоце Делчев. През 1983 г. Постъпва като асистент в Катедрата по неврология на Медицинска академия, София. По-късно става ръководител на неврологично отделение при Университетската специализирана болница по неврология и психиатрия "Св. Наум“ ЕАД, София и на Лаборатория по клинична невросонография. През 1987 г. придобива специалност по нервни болести, през 1990 г. – образователна и научна степен "доктор“, а през 2007 г. – научна степен "доктор на науките“. От 2003 г. е доцент във Военномедицинска академия – София, а от 2009 г. – професор по неврология. Тя е външен експерт към Министерството на здравеопазването, Националната агенция за оценка и акредитация при Министерския съвет, Националната здравно-осигурителна каса и Европейската комисия.

Проф. Титянова е специализирала неврология, невросонология и двигателен контрол на походката в престижни университети в Австрия, САЩ, Мексико, Германия и Финландия. Научните й приноси са в областта на мозъчносъдовите заболявания, невросонологията, хемореологията, двигателния контрол на походката автономните нарушения и неврорехабилитацията. Иноватор е в изследването на походката чрез електронен анализ на стъпките и развива нови направления в неврорехабилитацията в България. Призната е за международен експерт по невросонология - въвежда, развива и утвърждава нови направления в ултразвуковата диагностика на нервната система у нас и в чужбина и съдава Българска школа по невроснология с Балканска секция към нея.

Организира в София научни форуми и обучителни курсове на Световната федерация по неврология и на Европейската академия по неврология.

Научната й продукция включва монографии, учебници, ръководства и над 250 публикации у нас и в чужбина, които са международно цитирани. Съавтор е на национални и международни учебни ръководства. Тя е главен изследовател, национален координатор и участник в национални и международни проучвания в областта на мозъчния инсулт, множествената склероза, епилепсията и паркинсоновата болест. Била е гост-лектор в Мексико, Финландия, Сърбия, Хърватия и Грузия.

Проф. Екатерина Титянова е активен член на национални и международни организации и фондации и е координатор за България по програмите за следдипломно обучение към Световната федерация по неврология. Учредител и председател е на Българската асоциция по невросонология и мозъчна хемодинамика. Член е на Изпълнителния комитет на Изследователската група по невросонология към Световната федерация по неврология. Утвърждава се като международен експерт по мозъчни инсулти за Централна и Източна Европа и е представител за България в групата "Женска инициатива за мозъчен инсулт в Европа" на Европейското дружество по инсулти. Създател и главен редактор е на периодичното научно двуезично английско-българско списание “Neurosonology and Cerebral Hemodynamics", което се реферира в Emerging Sources Citation Index. Член е на редакционните колегии на списанията "Neurosonology“ (Япония), "Archivos de Neurociencias“ (Мексико), електронното списание "Oruen“ и на 6 национални научни списания.

Проф. Екатерина Титянова е носител на наградите “Merrill Spencer Award" на Европейското дружество по невросонология и мозъчна хемодинамика (2009), "Golden Hyppocratic Oath" на Balkan Association for History and Philosophy of Medicine (2015), Националната медицинска награда в категориите "Световно признание в медицинската наука“ (2017) и "Медицина и образование“ за създаване на школа по невросонология (2018). Тя е удостоена с Почетен знак на Министерството на отбраната (2016), медал "Петър Берон“ на Българската академия на науките и изкуствата (2017) и почетна грамота на Българския червен кръст за проявен хуманизъм (2018). Носител е на голямата награда "Питагор“ 2018 г. за цялостен принос на Министерството на образованието и науката. Има награди от национални и международни научни форуми.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
+3
 
 
В един ден с нея издъхна и съпругът й - Чавдар Русев, който е изпълнителен секретар в Асоциация за развитие на планинските общини в Република България. За съжаление, не бяха ваксинирани. И те чакаха да видят какво ще стане с ваксинираните им колеги... :( Мир на праха им.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Кабинетът "Денков - Габриел"
Изграждат екозавод в Шишманци
България в еврозоната
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян (869) 16%
Спас Гърневски (776) 14%
Д-р Иван Чомаков (527) 10%
Славчо Атанасов (1423) 26%
Иван Тотев (1445) 26%
Здравко Димитров (477) 9%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: