ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Вижте какво съдържат маслата, които ядем
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:24 / 30.09.2014Коментари (17)10053
©
Всевъзможни боклуци тъпчат производителите в различните видове масла, които българите консумират, за това Ви съобщихме днес след сигнал от асоциация "Активни потребители". Самата асоциация бе направила тест, в който бяха измерени съдържанието на немлечни мазнини, вода, мазнини и сух безмаслен остатък (СБО) в 15 марки масло. Ето кои са те: полско масло "Mlekovita", Fine Food, Deutsche Markenbutter (Rostar BG), Horeca, масло смес "Хранинвест", Филипополис, Kitchen Butter, Fine Life, краве масло "Хранинвест" (с намалено съдържание на мазнини), Alpenbutter "Meggle", Домлян, LACRIMA, Родопея, MILTEX и Верея.

При осъществяването на теста бяха приложени изискванията и методите за изпитване, посочени в Регламент 273/2008 на Европейската комисия и Codex standard for butter (278e).

След закупуване на пробите беше извършен преглед на маркировката на продукта - име на продукта, вид на продукта, производител, търговски обект откъдето е закупена пробата; партиден номер; срок на трайност; цена, тегло и разбира се декларираните мазнини и водно съдържание. На всяка проба бяха направени снимки с цифров фотоапарат на цялата налична информация върху опаковката. 

След това всяка проба беше прехвърлена асептично от експерт в стерилни пликове, кодирана с поставяне на номер и доставена максимално бързо до изпитвателната лаборатория. Кодирането извършваме, за да не могат лабораториите да бъдат обвинявани в пристрастност или да не може да се извърши каквато и да е форма на въздействие от страна на производител, просто защото там не знаят кои са изпитваните марки. Това съобщават от "Активни потребители".

Лабораторните анализи на пробите бяха извършени в две независими лаборатории, като бяха определени показателите, заложени в Регламент 273/2008 на ЕС. Водното съдържание, общата мазнина и сух безмаслен остатък (СБО) бяха изпитани съгласно гравиметрични процедури (ISO 3727-1/2:2001 и ISO 17189:2003).

Детекцията и определянето на процента немлечни мазнини беше извършена чрез газхроматографски (GC/MS) анализ на триглицериди.

Резултатите

1. Нерегламентирано влагане на немлечни мазнини

Основният проблем, установен при теста е наличието на немлечни мазнини, което е установено при пет от изследваните проби. Само в една (Масло смес "Хранинвест") от тези пет проби наличието на немлечна мазнина е посочено на етикета, но пък измереното количество (50%) значително надвишава декларираното (30%). В останалите четири случая, това нарушение варира между 10 и 50% (Fine Food, "Хранинвест", Kitchen Butter), а при марката Miltex достига шокиращите 75%. Заместителите най-често биват твърди растителни масла, например палмово масло, което доби популярност, тъй като години наред се използваше нерегламентирано в производството на сирене. Съществуват обаче подозрения и за използването на хидрогенирани отпадъчни мазнини, свинска мас и др. С две думи - нерегламентираното влагане на немлечни мазнини е незаконна и вредна търговска практика.

Според българското законодателство, продуктите с добавени немлечни мазнини задължително се обозначават като "имитиращи", като на опаковката им се изписват вида и процента на заместителя. Някои производители на "имитиращи продукти" не отбелязват това на етикетите, което е нарушение на законовите изисквания и измама спрямо потребителите. При определени обстоятелства, вложените немлечни мазнини могат да са опасни за здравето на хората.

2. Несъответствие на декларирани масленост и водно съдържание

При пет (Fine Food, Масло смес "Хранинвест", Kitchen Butter, Филипополис, MILTEX) от пробите беше установено по-ниско съдържание на мазнини спрямо декларираните. Но докато при марките "Хранинвест" и Miltex разминаването е до 2%, при останалите три (Fine Food, Kitchen Butter и Филипополис) то е с цели 10-11%.

По отношение на водното съдържание отново се установиха пет случая на завишено количество вода спрямо обозначеното и те са същите - Fine Food, Масло смес "Хранинвест", Kitchen Butter, Филипополис и Miltex. Очевидно намаленото съдържание на мазнини се компенсира с увеличеното съдържание на вода в продуктите. Шестата подчертана марка в таблицата е на Horeca, където няма разминаване с обявеното, тъй като не е обявено водно съдържание, но пък измерената стойност е по-висока от заложеното в цитираните по-горе регламент и стандарт.

Добавянето на повече вода влошава качеството на продуктите, намалява срока им на трайност и повишава вероятността от развитие на патогенни микроорганизми. Освен това, водно съдържание над 25% означава, че е почти сигурно наличието на технологични добавки (влагосъдържащи вещества) в продуктите, което е абсолютно недопустимо.

3. Недеклариране на водно съдържание

При пет от изпитаните продукти на етикета не е посочено водното съдържание (Alpenbutter "Meggle", Deutsche Markenbutter, Полско масло "Mlekovita", Horeca и Верея).

"Оставяме на контролните органи да преценят дали това е нарушение на законодателството или не. Ние само ще припомним, че за потребителите този информация е важна и включването й може да донесе само ползи за производителя", завършват от асоциация "Активни потребители".








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
за да не зарбавиш какув вкус има маслото :)))
Aнонимен
на 01.10.2014 г.
0
 
 
Домлянското масло си е мн хубаво..аз използвам само техни продукти
0
 
 
Много искам да се направи и един такъв опит със саламите !
+1
 
 
само Домлиян отговаря на всички критерии за качество
Aнонимен
на 30.09.2014 г.
0
 
 
мисля да си взема на Забърдо ама не знам да ли е хубаво или сигурно и в него слагат всевъзможни боклуци
0
 
 
Яж лайна па сери лайна да ти ..... майката :D
Aнонимен
на 30.09.2014 г.
0
 
 
Аз си взимам масло на мандра "Маноле" - превъзходно е и много вкусно. Има го винаги в магазините Лекси. Опитайте го и няма да съжалявате.
-4
 
 
Четете ама нищо не прочитате. Всички масла които са извън нормите са вносни. Ядете боклуците на европа(полско,немско и т.н.). Аз чужди стоки не купувам. А най-гнусния магазин е лидъл (98 % стоките са чужди). Яжте на европата магарешкия. ИЗБЕРЕТЕ БЪЛГАРСКОТО.
+4
 
 
дотук добре,но кажете какво масло да ядем и от къде да го купим,така че да е истинско?след като лъжат какво има в него как ние обикновените хора да разберем това?аз купувам едно от тези видове за детето ми,значи го тъпча с не знам какво!!!изобщо има ли някакъв вид храна,която да не съдържа боклуци?
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2022 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: