Вижте как ще се плащат данъците след въвеждане на еврото в България

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
09:34 / 28.02.2023
13295
България отложи с една година целевата дата за влизане в еврозоната - сега тя е 1 януари 2025 година. Подготовката обаче продължава с пълна сила. А централната банка и финансовото министерство се надяват да успеят да разсеят опасенията на част от българите по пътя към еврото. За целта бяха публикувани "Въпроси и отговори за еврозоната". Сред най-често задаваните въпроси от потребителите подадат тези за данъците и дали приемането на еврото ще доведе до промяна на договори. 

С въвеждането на еврото всички данъци, такси и други плащания към държавата и общините трябва да се извършват в евро. Изключение от това правило ще се прави в периода на двойното обращение на лева и еврото, т.е. един месец от датата на въвеждане на еврото, информира bTV.

След датата на въвеждане на еврото в България възстановяването на недължимо платени или събрани преди въвеждането на еврото суми за данъци, държавни или общински такси, задължителни осигурителни вноски, глоби и имуществени санкции, и други публични задължения, ще се извършва в евро. Сумите в данъчните декларации ще се посочват във валутата, която е била законно платежно средство в края на данъчния период, за който се подава данъчната декларация. Когато данъчният период, за който се подава декларацията, приключва в периода на двойно обращение на лева и евро, паричните стойности в данъчната декларация следва да се посочват в евро.

В процеса на въвеждането на еврото ще се прилага принципът на приемственост на договорите, отговарят от БНБ. А това означава, че:

- Въвеждането на еврото не следва да засяга действието на съществуващите договори с позовавания на лева или с препратки към лева.

- Всички стойности, посочени в левове, в съществуващите договори ще се считат за стойности в евро при прилагане на официалния валутен курс и правилата за закръгляване, разписани в Закона за въвеждане на еврото.

- Въвеждането на еврото не води до промяна на никой от сроковете в договор или освобождаване от задължение или изпълнение, съгласно който и да е договор, нито дава право на страна едностранно да измени или прекрати такъв договор освен ако между страните изрично е уговорено друго.

- Позоваването в договорите на лева без посочване на стойността се счита за позоваване на еврото.

Виж коментарите (2)
Още новини от Национални новини:
Ще ни изненада ли времето утре?
Много скоро ще можем да минаваме по нов скоростен път за гръцкото...
Парламентът отново ще заседава извънредно
Некоректна задача в НВО по математика възмути родители
Делян Пеевски от Хасково: Можем да направим още повече - да отвар...
Шофьори на линейки от Пловдив пред Ваня Григорова: Живеем с по 3 ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).