ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Витанов: Победата в една война се постига с преминаване на един праг
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:39 / 07.03.2022Коментари (1)2713
©
Математикът проф. Николай Витанов направи анализ на обстановката с коронавируса у нас към 07 март 2022 година. Публикуваме текста без редакторска намеса:

Кратка информация за оперативната обстановка за пандемията за 07 март февруари 2022


Както винаги - първо - пандемията, после - войната.

Преди да почна, отбелязвам. Карпатските мечки се скриха вдънземя уплашени от юрдешкия рев, че Витанов, видите ли, обсъждал и военни теми. Юрдечета мои, занимавам се с математическо моделиране на социални процеси от над 25 години, включително с модели на популации (което включва и разпространение на епидемии) и с моделиране на военни действия. И с моделиране на други неща се занимавам, пазете си гласните струни, ще има още много да ревете в бъдещето. Дадох ви и доказателства за публикациите ми. Поисках от юрдеците и те да покажат статиите си по математическо моделиране на военни процеси. Никой нищо не показа. Юрдечета ревящи, оттук нататък и като тиранозаври да ревете, ревът ви не струва нищо. Но вие си ревете, не ми пречите.



Ситуацията с пандемията е скучна. Сценарият "Хари Селдън" е стабилен, броят на новите случаи намалява, нещата са под контрол. Омикронът получава шамар след шамар.

Сега по същество.

1. Базовото репродуктивно число днес е 0.98. Обхватът на заразата се свива. Свиването се очаква да продължи.

Припомням основното за това число: важното е стойността му да е под 1. Тогава обхвата на заразата се свива. Може 0.999 да е, пак се свива. Значи - стойност под 1 - добре, стойност над 1 - не е добре. Днес стойността е под 1, значи нещата са добре.

2. Припомняне на основните характеристики на сценария "Хари Селдън" (известни ви от много отдавна)- зададената траектория на социалната система е да няма суперпожар, да няма препълнени болници, да няма тотален локдаун. Дали системата върви по тази траетория, виждате сами с очите си.

Напомням - това, което прогнозирах е сценарият "Хари Селдън". Номерата да ми се прилепят чужди прогнози, не минават.

Следва проверка дали сценарият е стабилен. Проверяваме го всеки ден. Защо? За да не забравят юрдечетата какво съв прогнозирал, защото те реват и отричат всичко наред. Не минава номерът.

3. Да няма суперпожар. Няма суперпожар. Броят на новите случаи спада. Окога не сте виждали окло 500 нови случая на ден? Очакванията са спадът да продължи. "Хари Селдън" систематично погребва надеждите за вторичен пик.

4. Да няма препълнени болници. Няма препълнени болници.

Напротив, състоянието с леглата се подобрява и то бързо.

Леглата, предвидени за К-19 пациенти ще прозължават да намаляват, за да може съответните интензивни и неинтензивни легла да се използват за лекуване и на други болести. Леглата се намаляват, а "Хари Селдън" е стабилен. Защо? Има математически критерии, по които се правят промените при тази вълна.

5. Да няма тотален локдаун. Няма тотален локдаун. Няма и да има. Има срокове за падане на зеления сертификат.

Както виждате, предсказуемостта, която ви бе обещана, е налице. Следващият регион, който ще премине от Етап 2 на Етап 1 е Регион 1. Каквото ви е обещал г-н Министър-председателят за 20-ти март, ще стане.

Учениците ходят на училище, заболеваемостта не се вдига. А снегът още вали. Кой е виновен - вие. Защо? - държите "Хари Сердън" стабилен, а той води до намаляване на заболеваемостта въпреки ниската ваксинация, големия инат, ходенето на учениците на училище, идването на украински бежанци и т. н. Защо така? - защото е изчисляван при наличието на тези условия? Ама и бежанци от Украйна ли? Писах ви - Витанов се занимава с такива анализи от над 20 години.

6. Смъртността - трендът на нарастване пречупен

точно в планирания в "Хари Селдън" срок. Максималната смъртност на ден през тази вълна е най-малката за всичките 4 големи вълни, през които мина страната. Учете се как се прави, юрдечета. Едно ще ви кажа - не става с крякане с пълна с чипс уста от дивана.

7. Украинците и пандемията - пристигането на украинци представлява известен риск за повишаване на заболеваемостта, но се очаква "Хари Селдън" да компенсира и този риск. Тъй, като "Хари Селдън" е доста стабилен, то до 100 000 украинци на месец няма да влошат ситуацията с пандемията. Ще кажете защо може да компенсира? Отговорът е прост - добре е изчислен

7. Заключение - сценарият "Хари Селдън" , който ви е обявен много отдавна е стабилен и системата се движи по предначертаната от него траектория. Омикронът получава шамар след шамар и не може да си и помисли за вторичен пик.

Накрая традиционно да кажем на Омикрона и днес

What's up doc?

8. Ето и двете карти. Първата за прогнозната 14 дневна заболеваемост. Варна излезе от Етап 3 от новия план за борба с К-19. Две области вече не се в червената зона. Два региона са вече в зелената зона. Става дума за две различни карти, тази с регионите е на информационния портал. Виждате, че и на картата на риска виолетовото вече е отстъпило доста. И ще продължи да отстъпва. Дифузното разпространение в страната полека спира.

Сега малко за войната.

Да напомня - анализите тук са от технически характер. Който иска да лее чувства - да ги лее на друго място.

Най-напред, малко теория от гледната точка на сложните нелинейни системи (от разработките на Витанов, заради които повечето юрдеци вият като карпатски мечки, а някои вече реват и като тиранозаври). Победата в една война се постига с преминаване на един праг. Ще го наречем пречупване на противника. Пречупването има две стъпала - техническо пречупване и психологическо пречупване. Техническото пречупване идва, когато вече нямате достатъчно техника, за да се съпротивляване. Психологическото пречупване идва, когато ви замине бойния дух и увереността в победата. В настоящата война се върви към техноллогично пречупване на украинската армия - до 2 седмици се очаква то да се случи, ако няма масивни доставки на оръжие отвън. След което ще остане бойният дух. Но като нямаш технически средства и загубите ти в жива сила започнат бързо да растат, заминава и бойният дух.

Още нещо - колко се очаква да продължи тая война. Помислете. През 1941 г. Вермахтът мина през Украйна за 3 месеца (блицкриег), а на връщане боевете там бяха цяла година (това не беше блицкриег). Значи - поне 3 месеца, докато се случи технологичното и психическото пречупване на украинската армия. Или пък докато настъплението на руската армия не бъде спряно по една или друга причина.

Дотук с общата теория. Като слушате какво казва американския генералитет - същото казва. Нищо чудно. И те, и аз, са учили оценката на бойни действия по Ланчестър и Ричардсън. Тия неща, обаче и руснаците ги знаят. И то се вижда. Как?

Вчера бомбардираха летището във Виница, нали така. Точкови удари по кпитична инфраструктура в дълбочина на противника. Следват военните заводи. Чудим ли се защо? Вече не - Витанов каза - технологично пречупване. Наблюдавате как се реализира. Стратегически план на руснаците - сковаване на украинската армия при Киев и Харков, завземане на Николаев на юг (с последваща обсада на Одеса) и най-важното - вкарване в котел на украинската групировка около Краматорск след като Мариупол бъде превзет. Това решава войвата. Украинците нямат полезен под. Ако отстъпят под Краматорск, отварят пътя към Днепропетровск, Полтава и обкръжаване на Харков на юг. Но си запазват дивизиите. Ако не отстъпят - касапница около Краматорск с участието на много тежки руски артилерийски системи, тежки бомбардировачи и термобарични оръжия (аз все ви пиша за Буратино, но вие си мислете, че модернизацията му се казва Солнцепек и , че тия системи не се числят към обикновената артилерия, а са при ядрените оръжия. Защо - не дай боже да видите, неприятно е дори да го гледаш по телевизията.)

Киев и Харков - подложени на тежки бомбардировки. Какво е това - технологично пречупване. Плюс психологично пречупване. Тук Зеленски прави каквото може за да отложи психологичното пречупване. Но всички добре знаят, че след технологичното пречупване идва и психологичното.

Първо действие на всичко по-горе - Мариупол. Падането му води до унищожение на значителни украински сили и до освобождаване на значителни руски сили за настъплениев краматорско направление. Бързо ли ще стане - не. Разбрахме се какво е блицкриег в Украйна - 3 месеца, тя не е малка държава, нито армията и е малка, нито е слаба. Може ли да стане по-бързо. Може. Как? . Челвеният бутон. Но не вярвам лудостта да е обхванала руския генерален щаб. Те дори са си изчислили загубите - 45 000 убити, 200 000 ранени. Значи - война с конвенционолни оръжия.

Украинската армия се бие храбро, колкото може. Няма да бъде пречупена лесно - нито е малка, нито е зле въоръжена. Но логиката на войната е безмилостна - щом цивилното население напусне Киев, той се очаква да бъде щурмуван. Не виждам какво може да спре това. Писах ви, че само американските ядрени ракети могат да спрат това.

Но няма да го направят - тяхната стратегия е дурга и като погледне човек от тяхната гледна точка - прави са. Ще извлекат стратегическа полза от създалата се ситуация.

Добре, стига за днес.

Желая здраве и успехи и нека вирусът да ви заобикаля


Още по темата: общо новини по темата: 4441
20.03.2024 »
16.03.2024 »
10.03.2024 »
07.03.2024 »
05.03.2024 »
02.03.2024 »
предишна страница [ 1/741 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Но като нямаш технически средства и загубите ти в жива сила започнат бързо да растат, заминава и бойният дух..... Хубаво,че на Шипка,Дойран или Сливница не са слушали Витанов!!! Украинската армия вече 11 дни воюва по въздуха. и*ахти високотехнологичната войска на Путю. Щом въздуха не може да завоюваш в 21 век.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
ВиК-Пловдив пред фалит
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян (883) 16%
Спас Гърневски (790) 14%
Д-р Иван Чомаков (538) 10%
Славчо Атанасов (1443) 26%
Иван Тотев (1477) 26%
Здравко Димитров (485) 9%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: