ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Вицепремиерът на Латвия: България предаде Украйна заради отказа да изпрати оръжия
Автор: Екип Plovdiv24.bg 22:41 / 26.10.2022Коментари (15)6428
©
Военният министър и вицепремиер на Латвия критикува България за отказа да изпрати оръжие на Украйна.

Неразбираема и "близка до предателството“ е позицията на България и Унгария относно отказа им да предоставят военна помощ за Украйна. Това каза министърът на отбраната на Латвия Артис Пабрикс пред телевизия "Настоящее время“ на Радио Свободна Европа.

"Мисля че, до известна степен, подобна позиция в рамките на ЕС и НАТО е по принцип много близка до предателство. На това мнение съм, защото не разбирам подобна позиция, не одобрявам подобна позиция“, каза Пабрикс в отговор на въпрос дали е обсъждал с колегите си от останалите страни членки на Алианса и ЕС позициите на България и Унгария срещу изпращане на оръжие за Киев, пише Свободна Европа.

"И мисля, че след това към всички политици и държави от ЕС и НАТО, които подкрепят подобна позиция, ще се отнасят много, много лошо.“

Той определи решението за предоставяне на военна помощ и като сигнал на кои страни може да се има доверие и на кои не. По думите му има лидери, "които говорят красиви думи, но които изчезват, когато проблемът се надигне“.

"След това те вече не са приятели“, каза още латвийският военен министър.

Всички членки на НАТО и ЕС, освен България и Унгария, предоставиха различна по вид и размер военна помощ за Украйна. София гласува резолюции в подкрепа на Киев, предостави техническа и хуманитарна помощ, но досега официално не е предоставила оръжие.

"Демократична България“ и ГЕРБ внесоха предложения за решения за предоставяне на оръжие в новия парламент. Позициите им се подкрепят от "Продължаваме промяната“ и ДПС.

Против предоставяне на оръжие в парламента са БСП и "Възраждане“ и "Български възход“. Срещу подобно решение са и президентът Румен Радев и служебното правителство.

По думите на Пабрикс изходът на войната в Украйна ще засегне много силно неговата държава и неговият народ. А борбата в момента е за Европа, демокрациите, свободата и човешките права за всички.

"Ако някой в Европа не го разбира, това означава, че той е не просто срещу интересите на Украйна, но и срещу интересите на Латвия. А, ако някоя членка на ЕС и НАТО е срещу интересите на моята страна, как да го нарека по друг начин“, каза още Пабрикс.

Латвийският военен министър каза още, че не счита думите на Владимир Путин за потенциално използване на ядрения арсенал на Русия за блъф. Според него руският президент е доказал, че не смята за важен живота на хората. Въпреки това Пабрикс подчерта, че дори Москва да използва ядрено оръжие, това няма да промени нито позицията на съпротива на Украйна, нито ще спре помощта, която Запада оказва на Киев.

Според Пабрикс Беларус в момента не взема самостоятелни решения за бъдещето си. Но вижда в последните позиции на президента Александър Лукашенко нежелание да изпълнява всички желания на Кремъл.

Като единствен изход от войната латвийският министър на отбраната вижда победа за Украйна.

След началото на непредизвиканата инвазия на Русия в Украйна Румен Радев каза, че "Русия ще спечели войната, но трудно ще постигне мира“. Тази негова теза беше подкрепена още и от лидера на "Възраждане“ Костадин Костадинов.

В първите месеци руската армия окупира множество територии в Източна и Южна Украйна. В крайна на септември Москва проведе референдуми в четири украински области, които по-късно анексира.

Страните от ЕС и НАТО ги обявиха за незаконни.


Още по темата: общо новини по темата: 4441
20.03.2024 »
16.03.2024 »
10.03.2024 »
07.03.2024 »
05.03.2024 »
02.03.2024 »
предишна страница [ 1/741 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Alfa 666
премахни филтъра

-2
 
 
А ве тоя що не се гледа работата ами се меси в чужди работи. Никакви оръжия за тия боклуци украинци. Какво общо има България с келявата усрайна. Хич да я няма все тая. Заради чифута зеленски е цялата беля.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Бомби в училищата
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Изграждат кръгово кръстовище на Кукленско шосе
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: