ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Вече няма да има полза от включването на бойлера през нощта
Автор: Йоланда Пелова 19:12 / 26.02.2024Коментари (11)43912
©
Либерализацията на енергийния пазар е закъсняла у нас. Тя трябваше да се случи и да завърши преди около три-четири години и сега вече да сме в ситуация на изчистване на слабостите, които евентуално биха се появили, и всички да бъдем в един нормален енергиен пазар. Това коментира в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" Петко Ковачев от "Зелено движение“.

От 1 юли цената на тока за бита ще се определя от Министерския съвет, а не от Комисията за енергийно и водно регулиране. От същата дата се премахва и евтината нощна тарифа и домакинствата ще плащат тока по една цена. Това е една от промените, които ще настъпят с либерализацията на пазара на едро от лятото, предупреждават експерти в енергетиката.

"Това, което се предлага от лятото е стъпка към крайната либерализация, която към момента се очаква да се случи от 1 януари 2026 г. А дотогава създаването на една тарифа подготвя всички нас за това как ще как ще се включим в пазара, тъй като става дума за промяна на цялата бизнес схема на сектор "Енергетика“, съответно на нас като негови клиенти, да сме гъвкави, да избираме най-добрите си възможни цени за различните енергийни планове, които биха ни предложили търговците, лесна и бърза смяна на търговеца. Да можем например през уикендите или когато отсъстваме, независимо че има консумация, да е на по-добри цени. Или ако имаме няколко собствености, да направим пакет за тях. Разбира се, това означава, че има нужда и от още подобряване на енергийното законодателство. В крайна сметка това, което ще се получи, е, че всички ние ще бъдем пазарни играчи и няма да разчитаме някой само да ни доставя енергия на една фиксирана цена. Това също ще означава и че спрямо цените ние ще може да нагодим например кога да работят уредите ни с най-голяма консумация – тогава, когато цените са, разбира се, най-ниски", коментира експертът.

По думите на Петко Ковачев една от възможностите е хората да започнат да променят своите семейни и домашни енергийни планове: "Вместо да очакваме да нагряваме бойлерите си с нощна тарифа, каквато вече няма да има, да се зареждат и загрява водата със слънчевата енергия от средата на деня или от по-голямата, светлата част на денонощието всъщност. Защото видяхме, че дори без силно слънце през януари и февруари има дни, в които производството на енергия от слънцето е по-голяма дори от АЕЦ "Козлодуй“. Така че това изисква промяна и на потреблението, не само на производството. И така пък ще има цени, които ще са реални и няма да ощетяват и производителите. Защото като клиенти на нас може да ни е хубаво да има нулеви цени, но пък тогава няма да има кой да  произвежда, защото никой няма да иска да продава ток на нулева цена".


Още по темата: общо новини по темата: 10
12.04.2024 »
20.02.2024 »
14.02.2024 »
08.02.2024 »
02.02.2024 »
02.02.2024 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Незнам
премахни филтъра

0
 
 
Никак не е сигурно, че няма да има нощна! В момента на свободния пазар, т.е. фирмения ток също има оферти за 2 тарифни предложения и да нощната пак е по-евтина...Отделно ако разгледате борсата ще видите, че спотовете през нощта са по-евтини! Така, че не е ясно какви оферти и планове ще пуснат енергоразпределителните дружествата.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
Поскъпване на хранителните продукти
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: