ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Варненският съд намали присъдата на бивш зам.-министър, убил двама в катастрофа
Автор: Пламена Николова 12:37 / 02.08.2019Коментари (1)3542
©
Със свое решение от 1 август тази година Варненският апелативен съд измени присъда на Окръжен съд – Добрич от 2014 година, с която бившият зам.-финансов министър Красимир Катев беше признат за виновен и осъден на 4 години затвор за това, че на 22 август 2012 г. на главен път "Е 87", преди кръстовището за кариера "Момчил" в посока Балчик, при управление л.а. нарушил правилата за движение по пътищата, като по непредпазливост причинил смъртта на 2 лица - Пламен Р.(25г) и Димитър Г.(49), както и средна телесна повреда на Величка Г. 

Въззивната апелативна инстанция е приложила закон за по-леко наказуемо престъпление, като е приела, че след деянието, подсъдимият е направил всичко зависещо от него за оказване помощ на пострадалите. Така наказанието на Красимир Катев става 3 години и 6 месеца "лишаване от свобода“, което да бъде търпяно при общ режим. Потвърждава се присъденото от първата съдебна инстанция лишаване от право подсъдимият да управлява МПС за срок от 6 години и му присъжда направените разноски за вещи лица и свидетели в размер на 10 123,50лв.

Пресслужбата на съда припомня, че казусът се разглежда за втори път във фазата на съдебно заседание от Варненския апелативен съд. Миналата година ВКС отмени решение на Апелативен съд – Варна по делото на Красимир и го върна за ново разглеждане като даде указания на съда да положи допълнителни усилия и да отговори на въпроси, поставени от защитата. В хода на всичките съдебни инстанции по това дело бяха назначени и изслушани Комплексната съдебно – медицинска, трасологическа и автотехническа експертиза,Тройната автотехническа експертиза, Петорната автотехническа експертиза и Комплексна автотехническа експертиза.

При новото разглеждане на казуса, в няколко съдебни заседания съставът на Варненския апелативен съд назначи, изслуша и прие криминалистически и комплексна деветчленна арбитражна експертиза. Съставът на апелативния съд посочва в своето решение, че са били използвани всички процесуални способи за изследване на въпроси, от значение за правилното решаване на делото. Арбитражната експертиза е допълнила доказателствения материал с нови следи, видими в снимките, направени при огледа на катастрофата през август 2012 година. Вещите лица - трасолози са фиксирали следи, видни на снимковия материал от местопроизшествието, като са обвързали всяка една следа с установения механизъм на ПТП.

По делото е установено, че след ПТП подсъдимият е направил всичко възможно да окаже помощ на пострадалите си близки – на тъща си Величка Г., както и на дъщеря му, попаднала между седалките. Подсъдимият е сигнализирал за произшествието на свои близки и започнал да търси частни линейки за пострадалите си роднини. Същият обаче не е предприел действия, за да установи къде се намира другият автомобил и дали има в него пострадали лица, както и да окаже някаква помощ. Решението Варненския апелативен съд подлежи на касационна проверка пред ВКС.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Убиваш двама, раняваш трети и без никакъв срам 4 години ти се струват малко. Вярно, че негови близки са пострадали, но ето още една причина да бъде по-нисък от тревата - по негова вина е катастрофата, но не обръща внимание на тези непознатите, на които заради своето безхаберие се блъска в тях. Ако не е бил министър, че и на финансите, щяха да са го затворили в някой ъгъл на килията, без никой да го погледне още преди 5 години...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Първа лига, сезон 2023/2024
49-ото Народно събрание
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян (897) 16%
Спас Гърневски (805) 14%
Д-р Иван Чомаков (549) 10%
Славчо Атанасов (1477) 26%
Иван Тотев (1508) 26%
Здравко Димитров (490) 9%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: