ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Варненски ученик на път да стане най-младият катерач, изкачил Централната стена
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:40 / 07.10.2021Коментари (1)1539
© Радио Варна
Михаил Рафаилов е една от най-младите и обещаващи надежди на българското катерене. Едва на девет, Михаил вече е познат сред катерачите в България - носител е на множество медали от национални състезания по спортно катерене и е впечатлявал немалко доказани алпинисти с изкачванията си по някои от най-трудни скални маршрути в България. Дори и малък, като всеки катерач и той се стреми към все по-големи предизвикателства и постижения. Следващата цел, която си е поставил е Централната стена край Враца, висока близо 400 метра, съобщава "Радио Варна".

За първи път Централната стена е изкачена през 1961 година. Това е един от най-високите и красиви турове за традиционно катерене в България и на Балканския полуостров, описва го бащата на Мишо – Росен Рафаилов, който два пъти е преминавал по маршрута.

Ако деветгодишният Мишо успее да преодолее тези 380 метра, ще стане най-младият български катерач, изкачил Централната стена.

При една от последните тренировки точно на стената в залата, Мишо катери 400 метра вертикално за по-малко от час и половина. И поставя своеобразен рекорд за най-много изкачвания на стената на клуба, в който тренира.

Реалният опит за рекорд с изкачването на Централната стена обаче, ще продългжи между 8 и 10 часа, според думите на Росен Рафаилов.

Другата седмица екипът, ще бъде на лагер. Рекордът не е самоцел и ще се чака подходящо време, за да бъде поставен. Няма да се рискува излишно. Иначе опитът ще бъде сниман и е обвързан и с благотворителност.

За Мишо и останалите варненски алпинисти катеренето е много повече от екстремно приключение, то е създаване на верни приятели, изграждане на доверие, връзка, принадлежност и ценностна система.

Всеки който се докосне до това, става част от културата наречена катерене, научава какво има истинска стойност и припознава ценностите на тази общност като своя вътрешна мотивация, разбиране за света и начин на живот.

Вярвайки в тази култура и ценности като доверие, любов, уважение и почитане на хората и природата и стремейки се да възпитават това сред все повече деца, варненският клуб по спортно и скално катерене Варнаклайминг, част от който е и Мишо, са посветили планираното изкачване на Централна стена на благородната кауза да направят катеренето във Варна по-достъпно за всички деца и младежи. Желанието им е чрез това постижение да популяризират този спорт и да привлекат повече хора, които да подкрепят каузата им. 

Целта е да се съберат средства, с които да се осигурят безплатни тренировки по катерене за деца и младежи във Варна. Със средствата събрани от дарения ще могат да се покрият разходите за наем на залата и за осигуряване на необходимия инвентар за децата. Времето и усилията, които инструкторите и всички членове на клуба влагат в работата си с децата, е напълно безвъзмездно и посветено на съхранението и развитието на този прекрасен спорт и тази уникална общност.

Предизвикателството за Мишо започна още снощи,  когато той трябваше да изкатери 400 м. по изкуствената стената за катерене в зала Владислав. Освен със себе си и дължината на катеренето той се изправи и срещу всички останали варненски катерачи, които го подкрепят и мотивират, като катерят успоредно с него.

Достъпът до залата за катерене е свободен за всички, които искат да се насладят на това изкатерване, което обещава да е наистина вълнуващо.

Всички стискат палци на Мишо да успее да стане най-малкият катерач, изкачил една от най-високети скални стени в България.

Катерене, музика и любов към книгите - неочаквано добра комбинация за едно малко и талантливо момче от Варна.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Браво!!! Ето как си личи доброто възпитание в семейството. А не да се обвиняват учителите.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: