ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
В Кербала започнали да се носят легенди за българските войници
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:10 / 18.10.2016Коментари (19)32253
© bTV
Майор Тодор Грибачев е един от участниците в сраженията в Кербала, когато благодарение на българския контингент градът не пада под натиска на шиитските милиции и местните бунтовници. Той намира голяма прилика в горчивите изводи и от двете битки, съобщава bTV. 

"Парашутистите и при Стражин, и в Ирак не се използват по предназначение. Ако ни използват като конвенционални сили най-много да се случи да ни избият всичките. Аз се надявам нашето държавно и политическо ръководство да намери мястото ни къде трябва да се намираме в командната структура на българската армия", казва Грибачев. 

Той е част от втория контингент, който трябва да поеме рискованата мисия да пази реда в Кербала веднага след най-смъртоносната атака в новата бойна история на армията - терористичен удар с камион бомба по българската база. В този момент срещу българите има атаки от шиитските милиции - армията на Махди, сунитски бунтовници и 300 обучени бойци-наемници. Битката при кметството в Кербала се преподава от експерти. 

"Това е една от успешните ни битки, минивойна, която сме спечелили. Задачата беше да охраняваме кметството и полицията, защото като паднат те държавността е завладяна. Битката щеше да бъде спечелена от тези милиции и платени бойци", разказва Грибачев. 

Той разказва, че минометният обстрел е бил толкова силен и атаките толкова интензивни, че е имало план за евакуация на базата и всеки боец е събрал най-необходимото, за да се пробие вражеската обсада в опит за спасение. 

"Най-големият страх, който съм брал, беше когато отидох в засадата. Чуваш грохота от засадата и се приближаваш, и знаеш, че трябва да минеш оттам", каза Грибачев. 

"Българският контингент до последно седеше. Американците, които дойдоха на помощ, предпочитаха при нас, защото се чувстваха сигурни", спомня ти войникът. В Кербала започват да се носят легенди за българските войници. 

"Това беше една малка войничка в продължение на шест месеца. Носеха се слухове, че българите като убият някого му изяждат вътрешностите", разказва през смях Грибачев. 

Лаврите от тези сражения обира полската дивизия, защото българският контингент е под нейната шапка. "Българин никога не си е напускал позицията. Не знам друг контингент така твърдо да си е останал в зоната, да е патрулирал и да си е останал твърдо", казва Грибачев. 

Той разказва, че и в момента българите там полагат огромни усилия, за да вършат работата си. "Трябва да се знае, че се работи на мускули без съвременна техника и където няма техника, трябва да се компенсира с желание и себеотрицание", казва Грибачев. 

Опитът, натрупан при операциите в Ирак, се преподава на младите бойци от специалните сили. Те продължават да изпълняват задълженията си въпреки липсата на материални условия и голямото текучество на кадри.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Ivan Karaliyski като си си сложил онази червена баретка ми приличаш на
0
 
 
Pesho Hristov като те гледам вярвай ми не ти се ще да си живял по времето на хитлер защото ти щеше да си натоварен във влаковете от човек изглеждащ като мен
+1
 
 
Проблема е ,че нямаше лустрация след гнусният ви диктаторски строй и не ви избесиха както напрaвиха в Полша и Унгария
0
 
 
Ivan Karaliyski те от такива като тебе все умни тикви България е на това положение , и след 15 години и помен нема да има от държавата
+2
 
 
Даже сега се сещам, че имаше игрален филм, направен по този случай и дори филма беше добър казва се " Кербала" с Христо Шопов....
Aнонимен
на 18.10.2016 г.
+2
 
 
Да сигурно затова сме толкова голяма държава и се простираме на 4 морета или пък имаме такива оръжия и самолети... Бе що за глупости?
+3
 
 
Да бе, ще минат още няколко години и за светии ще ги обявят !
Aнонимен
на 18.10.2016 г.
+3
 
 
Уникалното в цялата работа е, че въпреки сериозните сражения няма нито един убит от защитниците на кметството!
+3
 
 
Пълни ПАЛЯЧОВЦИ,ами някой да ги е закарал там насила ?!!! отиват там ДОБРОВОЛНО и не на сватба,а да печелят мънги, даже дават рушвети за да ги пратят на мисия,като са отишли там да стрелят респективно и по тях ще стрелят-това не ви е учебен полигон,намирате се в чужда страна със своите си обичаи и нрави.КАТО НЕ ВИ ХАРЕСВА НЕ ХОДЕТЕ ТАМ.!!!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
Първа лига, сезон 2023/2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Концесия на стадион "Локомотив"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян (897) 16%
Спас Гърневски (805) 14%
Д-р Иван Чомаков (549) 10%
Славчо Атанасов (1477) 26%
Иван Тотев (1508) 26%
Здравко Димитров (490) 9%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: