ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
В България се търсят основно хора с ниско образование и за ниски заплати
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:30 / 12.01.2019Коментари (3)16259
©
В България се търсят основно хора с ниско образование, за ниски заплати или без обявени такива. На трудовия пазар има специалисти, част от които се нуждаят от кратко обучение, за да овладеят нов софтуер. Работните места се заемат в рамките на два месеца. Това са изводите в доклада "Криза на кадрите: дефицит на работна ръка или на достойно заплащане?", изготвен на база на данни на Агенция по заетостта. 

За целите на проучването са изпратени запитвания до 15 агенции и сайтове за набиране на персонал. Броят на обявените свободни работни места в едната агенция е 62, като позициите основно са за висши мениджъри, служители в кол центрове и фармацевти. Най-големият сайт за работа не разполага с данни за общия брой заявени позиции. Прегледът на сайтовете на частни агенции сочи, че по правило високи заплати се предлагат на позиции с месторабота в чужбина, като трудовите възнаграждения за страни в Централна и Източна Европа се обявяват в български левове, а тези за Западна Европа - в евро, за да изглеждат първите по-примамливи. 

Авторът на доклада Ваня Григорова смята, че броят на обявите буди съмнение в достоверността им - част от тях изглеждат "имиджови", за привличане на клиенти. Ако има глад за кадри, той не е за България, а за износ към Западна Европа, казва тя.

Данни на Международната организация на труда и "Евростат" потвърждават, че българските заплати трябва да нараснат значително, за да достигнат равнището на производителността. Няколко поредни правителства рекламират България като разходен оазис с най-ниски данъци и евтини квалифицирани кадри. Тази стратегия обаче трябваше да се смени с влизането в ЕС и отварянето на границите за трудова миграция, се казва в доклада.

В свободна и отворена общност националната стратегия "ниски заплати“ вреди както на държавите-приемници, така и на държавата-донор. Социалната несправедливост за източните работници е в ущърб на устойчивия икономически растеж и заплашва бъдещето на Европа.

Изглежда, новата стратегия е на засилване на трудовия и социален дъмпинг в България, чрез внос на работници от трети държави. Както показва анализ на Европейската комисия, при засилена трудова имиграция в размер на 10% от настоящия брой на заетите, 1,7% от БВП се пренасочва от местните работници към собствениците на капитал. За България, към 2017 г. това означава преразпределяне на 2,7 млрд. лева от българския работник към бизнеса, който не е задължително да е български. 

Тежък проблем с недостиг на кадри в България няма. В големи икономически центрове няма трайно незаети работни места. Заплащането и условията на труд, сигурността на работника и достойният живот на неговото семейство са основните фактори, които влияят върху демографската ситуация в страната. Без спешни мерки за осигуряване на достоен труд, стотиците страници демографски стратегии няма да променят с нищо негативните тенденции, сочи един от изводите във финалния етап от проучването на картината на пазара на труда в България, пише economic.bg.


Още по темата: общо новини по темата: 520
28.03.2024 »
23.03.2024 »
21.03.2024 »
20.03.2024 »
16.03.2024 »
15.03.2024 »
предишна страница [ 1/87 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Пълни глупости! В Германия, Франция, Великобритания и т.н. има недостиг на кадри. Само в България си имаме безкрайно много кадри.
+2
 
 
В чужбина не е лесно.Има професии които са добре заплатени.,Ниско образовани цигани колкото искаш но те не работят нито в България нито в чужбина.навсякъде са на помощи
Aнонимен
на 12.01.2019 г.
+3
 
 
Стига глупости, всичко ламти за пари. Да имаш дете е престъпление и никой не наема хора с деца, а после искат раждаемост.България ще умре, защото на приказки може мн работи да се изговорят , но реалността е в действията, а не в думите. До 10 години системата ще изгърми. Неизбежно е. Който може, да се спасява навън.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Февруари 2019 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Аматьорски футбол
Катастрофи в България
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: