ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Узаконяват циганските гета, модернизират ги с европари
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:10 / 04.12.2011Коментари (28)5568
© Plovdiv24.bg
Подробноустройствени планове ще бъдат разчертани за ромските махали в страната. Целта е гетата да се узаконят, за да може общините да кандидатстват за европари за модернизацията им. Около идеята се обединиха кметове, които участваха в Националната среща за ролята на местните власти в изпълнението на стратегията за интеграцията на ромите.

"Не може да се кандидатства за финансиране с незаконни квартали. Узаконяването ще доведе и до премахване на нерегламентираните сметища коментираха местните власти. Пръв идеята лансира кметът на Ямбол Георги Славов, където миналата есен бе разрушен незаконният ромски блок 20.

Първите общини, които ще строят жилища за малцинства и социално слаби с европари, са Бургас, Видин, Девня и Дупница. Те ще си разделят 16 млн. лв. за изграждане на блокове, които са по Оперативна програма "Регионално развитие". Очаква се в строежа да се включат хората, които ще бъдат настанени в тях.

Столичната община е една от първите, които направиха подробноустройствен план на квартал със смесено население. Чертежите за изграждане на миниромски квартал във "Филиповци" вече са одобрени.

По неофициални данни 130 000 роми живеят в столицата, пишат от асоциация "Интегро", която е направила изследване на проблемите на ромската интеграция сред представителите на местните власти. Част от тях обаче живеят в 15 гета. Според експерти на "Московска" 33 има 40 катуна, които се местят от терен на терен в столицата.

Една от целите на стратегията, която предстои да се гласува от Министерския съвет, е до 2020 г. 36% от ромите на възраст от 33-34 години да има висше образование. Друга - достигане на заетост на 76 на сто от малцинствата за същия период. По последни данни ромите у нас са около 300 000 души.

Държавата може да предоставя терени за строежа на нови къщи за ромите, обяви вицепремиерът Цветан Цветанов вчера. Той обеща правителството да работи с местните органи за интеграцията на малцинствата.

Не трябва ромите да бъдат представяни в негативен план, има много примери за образовани и успели роми, каза още Цветанов. По думите му са необходими реални политики за интеграцията на малцинствата, тъй като този проблем седи на дневен ред в целия ЕС. Важно е да се възползваме от европейските програми, каза Цветанов. Той добави, че министрите от кабинета са изразили готовност да помагат за подготовка и реализиране на европроекти.

Източник: в. "Монитор"








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Atanas_Petrov
премахни филтъра

Чудя се кой ми е хакнал профила:)))
на 16.02.2012 г.
0
 
 
"Една от целите на стратегията, която предстои да се гласува от Министерския съвет, е до 2020 г. 36% от ромите на възраст от 33-34 години да има висше образование". Така. А сега една проста математика. До 2020 остават 8 години. Това означава, че бъдещите ни висшисти сега са на по 25. За бакалавър ти трябват 5 години (това е ако си прилежен и си вземеш всички изпити и прочее навреме). За да попаднат в тая графа"33-34 г." ще трябва да започнат да учат след 3 години. Тогава ще са на 28. Някак си звучи бутафорно. Проблема не е, че не се предприемат стъпки за интегрирането на ромите, проблема е, циганите не искат да се интегрират. Строят им домове, те ги събарят и разпродават. Нали ако имат собственост ще трябва да започнат да плащат данъци, сметки. За да ги плащат ще трябва да работят. Ама не като сутеньори, дилъри, проститутки и пр., а такава работа дето ние я бъхтим. Постоянният адрес улеснява съдебното преследване. И куп други сакатлъци ще им се струпат на главата. То да си част от обществото не е лесно. Много обвързващо е. Затова предпочитат да я карат според максимата: " Бой, еб.н и турска музика !! ". Седнали да ми приказват от "Европа", че положението на малцинствата в България е много зле. Ами вземете си ги при вас бе!! Защо ни ги върнахте??? То така отстрани да даваш акъли и да критикуваш е много лесно. "По последни данни ромите у нас са около 300 000 души". И как успяхте да ги преброите, не ми е ясно? По скоро са между 500 хил. и 700 хил. Само яка пръчка ще ги оправи тях. Тодор Първи от Правец трябваше да ги изтрие от България навремето.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Облагородяват Градската градина
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: