ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Условни присъди за лекари, затрили родилка и бебето й
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:27 / 05.08.2020Коментари (0)3409
©
Според Върховния касационен съд доказателствата за вината на бившия шеф на АГ отделението в местната болница д-р Димитър Ангелов и колежката му д-р Севдалина Колева са безспорни. Това се потвърждава и от приетите комплексни петорни медицински експертизи, открили серия от лекарски грешки, бездействие и нарушения на медицинските стандарти.

Според заключението на експертите, ако Ангелов и Колева бяха свършили работата си както трябва, родилката и бебето й щяха да бъдат живи и до днес, седем години след нелепата драма. Събраните факти по делото според магистратите така и не са достатъчни за ефективни наказания. Затова и д-р Димитър Ангелов се разминава с три години условно, колежката му д-р Севдалина Колева с две. За това време те губят и правото си да упражняват лекарската професия.

Самата трагедия се разиграва през есента на 2013 г. На 11 септември Десислава Манолова постъпва в АГ отделението на габровската болница, след като терминът й вече е закъснял с два дни. Лекарите в отделението успокояват близките й, че вероятно датата е изчислена грешно. Така Манолова престоява в отделението до 25 септември, без медиците да направят опити да предизвикат изкуствено раждането. Уплашена от закъснението в раждането, самата тя предлага на лекарите да извършат раждането със секцио, но те отказват, информира "България днес".

Те й отговорили, че тъй като първото й раждане било закъсняло, вероятно и сега щяло да стане така, затова трябвало да чака, разказаха впоследствие нейните близки. През това време тя няма назначен лекуващ лекар, прогноза за раждане и план за акушерско поведение, става ясно от обвинителния акт.

На 25 септември вечерта нещата рязко ескалират. Десислава вдига 39,5 градуса температура. По-късно се оказва, че тя е развила тежка бронхопневмония, причинена от стафилокок, с който е заразена в отделението, твърдят вещите лица. Жената едва дишала.

Дежурен по това време в отделението е шефът д-р Димитър Ангелов. Той написал разпореждане "за евентуално оперативно родоразрешение" и си тръгнал от болницата след изтичане на смяната му. Поелата дежурството д-р Колева не предприема цезарово сечение, въпреки че апаратите фиксират настъпило страдание на плода. В обясненията си тя пише, че раждането вече е започнало, а и пациентката има висока температура.

Детето се ражда по обед на другия ден и няколко часа по-късно почива. Причината за смъртта му според експертизата е "тежък аспирационен синдром, настъпил от страданието на плода непосредствено преди раждането". Малко след самото раждане Десислава Манолова развива сепсис, предизвикан от стафилококовата инфекция. Тя е транспортирана в Плевен, но въпреки усилията на лекарите там на 4 октомври умира, оставяйки по-рано родената си дъщеричка Иванина сираче. Самото дело срещу двамата лекари премина през множество перипетии.

Първоначално на първа инстанция Окръжният съд в Габрово наложи петгодишна ефективна присъда на д-р Ангелов, а на колежката му д-р Колева - условна присъда от 3 г. Впоследствие втората инстанция отмени наказанията заради пропуски в обвинителния акт и върна делото отначало. Така в крайна сметка се стигна и до условните присъди, потвърдени и на трите инстанции.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян (1552) 16%
Спас Гърневски (1351) 14%
Д-р Иван Чомаков (922) 10%
Славчо Атанасов (2500) 26%
Иван Тотев (2475) 26%
Здравко Димитров (849) 9%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: