"Уолстрийт джърнъл“: България е рай за чужденците с ниските си данъци

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
13:04 / 16.02.2015
1786
Чужденците, които търсят къде биха могли да плащат по-нисък данък върху доходите си, може да си съберат багажа и да се преместят в България. Макар по света да няма живот без данъци, все пак някои държави имат по-изгодни данъчни системи и тази на малката балканска държава е една от тях, пише "Уолстрийт джърнъл".

Изданието цитира проучване на американската компания AIRINC, която събира и анализира данни за международната мобилност, за да покаже кои страни предлагат предимства за чужденците.

За да определи кои държави са най-изгодни и кои - най-неизгодни за данъкоплатци, които не са граждани на конкретната страна, компанията е проучила данъчните системи на 125 държави, като се базира на критерия пределна данъчна ставка.

Той измерва данъка, който трябва да се плати за нарастване с една единица на паричния доход. С други думи - колкото по-голям е доходът, толкова по-висока е ставката.

Резултатът е следният: най-добри за чуждестранните данъкоплатци са страни като България и Казахстан, които имат плосък данък върху доходите в размер на 10%. На обратния полюс е Словения с 61,10% пределна ставка, следвана от Белгия с 59,60%, Португалия с 59,1% и Финландия с 56%.

В Испания квалифицирани чужденци плащат данък в размер на 24,75% от брутния доход за първите пет години, което е значително по-ниско от пределната ставка след това - 51,9%.

Все пак в страните с високи данъци има косвено компенсиране. Според изследването Швеция е сред най-лошите данъчни места за чужденците, но пък същото време скандинавската страна е хвалена заради социалните си система и качеството на нейното здравеопазване и образование.


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Радев от аудиенцията във Ватикана: Срещата с президента на РСМ тр...
Минималната почвена покривка през Кампания 2024: Ще има само един...
Четири коли се врязаха в мантинелата на АМ "Тракия", задръстванет...
Стана ясна датата за делото за убийството на 14-годишния Филип
Преведоха 40,7 млн. лв. по сметките на държавните университети
Жена почина на зъболекарски стол в Южна България


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).