ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Университетите пак закъсаха за студенти
Автор: Екип Plovdiv24.bg 20:50 / 18.08.2020Коментари (1)3999
©
Висшите учебни заведения у нас не могат да съберат студенти и да запълнят заявения държавен план-прием, показва проверка на "Дума". Те масово продължават да набират кандидат-студенти в удължени кампании и с допълнителни изпити. Незаетите места в много университети стават на фона на улеснения прием заради пандемията и извънредното положение, които доведоха до отмяната на почти всички изпити и използването само на оценката от матурите за вход. Не е ясно каква е точната бройка на непопълнените места, тъй като повечето университети крият недостига си. 

Почти всички столични вузове все още набират първокурсници. Техническият университет има свободни места в специалности като електротехника, машиностроене, електроника, мехатроника, дисциплини на немски и френски езици. Документи се приемат до 18 септември. Химикотехнологичният и металургичен университет напомня, че 15 от специалностите му са без такси за обучение в опит да примами още студенти. УНСС обяви допълнителен прием само за платено обучение, като последното класиране ще бъде обявено на 23 септември. 

Ограничен брой незаети места са обявени в Лесотехническия университет за специалности като Горско стопанство, Компютърни технологии в мебелната индустрия, Ландшафтна архитектура,  Алтернативен туризъм и др. Допълнителна кампания има дори в Медицинския университет в София за специалността "Фармация" по държавна поръчка, но само за онези, които са положили успешно конкурсните изпити по биология и химия.

Засега от Софийския университет не са заявили свободни места, но миналата година през септември се оказа, че има нужда от още 800 първокурсници. 

Пловдивският университет има места в специалности в Биологическия факултет, във Физико-технологичния, Химическия, Филологическия и във Философо-историческия. В специалности като Български и китайски език и Български и новогръцки език се приема без такса. И Медицинският университет в Плевен удължи до 31 август срока за прием на заявления за попълване на незаетите места за Медицина и Фармация.

Места има още в Югозападния университет в Благоевград, в Тракийския в Стара Загора, в Аграрния в Пловдив, в Русенския заедно с филиалите му в Разград, Силистра и Видин. 40 са незаетите бройки в Националния военен университет във Велико Търново и още 50 във факултета му в Шумен. 

Великотърновският университет е един от малкото, който обяви колко точно са свободните му места - 100. Стопанската академия в Свищов пък се похвали, че е реализирала на 100% субсидирания  прием на студенти - 464 бакалаври по държавна поръчка.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Порочна образователна политика тотално сриваща нивото на висшето образование. Язък!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Август 2020 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
Убиха Мартин Божанов - Нотариуса в София
Конфликт Израел-Газа
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: