ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Тютюнопроизводителите излизат на национален протест
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:07 / 22.03.2016Коментари (0)2027
© Монитор
Тютюнопроизводителите се вдигат на мащабен национален протест в сряда. Той ще се проведе от 11,30 до 12,30 часа в трите най-големи тютюнопроизводителни региона на страната. 
Това съобщи Цветан Филев, председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите - НАТ-2010.

В понеделник всички браншови организации в сектора разпространиха декларация до премиера Бойко Борисов, в което го информират, че цялата тютюнева общност е в стачна готовност срещу политическите и икономическо-медийни кръгове, които със своите действия целят съсипването на българската тютюнева индустрия. 

В писмото на бранша се посочва още, че в последните няколко седмици се провежда целенасочена кампания по разрушаване имиджа на "Булгартабак", която те определят единствено като злонамерена акция срещу всеки един български производител.

"Протестът не е срещу държавата. Той е в подкрепа на най-голямата българска компания "Булгартабак", която в последно време непрекъснато е очерняна от политически кръгове и отделни политици", обясни Филев, визирайки ДСБ шефа Радан Кънев. 

Те се опитват да очернят едно от работещите български предприятия, което ежегодно изкупува тютюна на десетки хиляди български семейства и носи 800 млн. лв. приход в хазната, каза още Филев.

"Тютюнопроизводството отдавна не е бизнес, то е поминък и живот за десетки хиляди семейства", добави той.

Протестните действия се подкрепят от над 200 хил. души. В тях ще се включат производители от всякакъв калибър - от много малки до големи, обясни още Филев. 

Според него със сигурност ще излязат фирмите, които не са успели да си реализират продукцията от миналата година, както и такива, които са я продали, но не могат да си вземат парите от различни фирми.

Арбен Мименов от Съюза на производителите на ориенталски тютюн обясни, че подкрепят протеста, защото в Гоцеделчевско има голям проблем с изкупуването на тютюна.

В момента "Булгартабак" е единствената фирма, която изкупува недоговориран тютюн, посочи той. Имаме пълен отказ от останалите фирми да изкупуват дори договорените количества, каза Мименов. И допълни, че ще молят "Булгартабак" да изкупи и тях.

Тютюнопроизводителите разчитат, че правителството няма да позволи злонамерените и зловредни политически, икономически и медийни кръгове да разрушат най-голямата българска тютюнева компания и целия сектор.

Производителите от района на Гоце Делчев ще протестират в Сатовча, където организацията е поверена на Съюза на производителите на ориенталски тютюн - СПОТ БГ, оглавяван от Арбен Мименов. В Първомай ще протестират производителите от южния регион - Първомай, Хасково и Свиленград.

Там организатор е Националната конфедерация на тютюнопроизводителни в България Асен Кичуков. НАТ-2010 свиква протеста в най-големия регион - Североизточния. 

Той ще се проведе пред общината в Дулово. Там ще се съберат производители от над 12 населени места в региона, сред които Тервел, Каолиново, Исперих, Кубрат, Тутракан, Ветово и други.

Още от края на миналата седмица от тютюнопроизводителите идват сигнали за готвени протести. Миналия петък те предупредиха, че имат готовност за такива действия. 

Тогава от бранша поискаха от ръководството на ДСБ, откъдето според тях идват политическите атаки срещу "Булгартабак" да поеме отговорност за това, че тютюнопроизводители ще загубят 20 млн. лв. приходи от неизкупена продукция.

Декларациите идват броени дни, след като от самата компания обявиха, че заради негативната клеветническа кампания, водена от медиите около енергийния олигарх Иво Прокопиев от години, са взели решение да прекратят износа за Близкия изток.

В резултат на това те ще трябва да закрият 400 работни места и да намалят изкупуването на 80% от ориенталския тютюн. Според изпълнителния директор на "Булгартабак" Венцислав Чолаков целта на политическите атаки е да се завземат дългогодишните пазари на компанията.


Източник: Агенция "Монитор"







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Август 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Животните на Фокус
Туризъм
Парламентарни избори 2024
Купа на България, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: