ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Търговци пускат на промоции застояли стоки
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:12 / 06.09.2011Коментари (4)3720
© Plovdiv24.bg
Стоки с изтекъл срок на годност продължават да се продават на промоции, алармира Ивета Минкова, главен секретар на Федерацията на потребителите. Последният сигнал за подобна шашма е получен само преди няколко дни. Привлечен от големите надписи в магазин от голяма търговска верига, че срещу един закупен артикул се получават два, клиент взема 2 кутии бонбони на промоция, от които плаща само едната, а другата получава като бонус. Малко след като напуснал магазина, купувачът установил, че срокът на шоколадовото лакомство изтича след броени часове. Промоциите са най-удобният начин за търговците да изчистят залежалата стока, а бумът на подобни измами е по празниците

пояснява Минкова. Затова тя съветва потребителите, преди да се хвърлят към примамливите промоции, внимателно да четат срока на годност на продуктите. Търговци мамят и като удължават срока на годност, залепвайки нови етикети. Изписването на нова дата, след като старата е била изтрита с лакочистител, също е трик за продаване на негодна стока. Затова под етикета не трябва да има друг, а текстът и цифрите - да са ясни и отчетливи.

Според Закона за храните максималната санкция, която в тези случаи могат да отнесат търговците, е до 3000 лв. Минкова съобщи още, че според европейско проучване за потребителските нагласи у нас 46% от българите не вярват в безопасността и качеството на продуктите, които купуват. Въпреки това нашите потребители масово правят рискови покупки. Такива са млякото и яйцата, които баби и дядовци носят от село и продават по пазари и тесни улички, обясни още експертът. Тази неконтролируема търговия е опасност, която дебне потребителите цяло лято. Макар продуктите да се купуват директно от производителите, престоят им под жаркото слънце ги прави некачествени и опасни. Търговците не разполагат и с документи за произхода на стоките. Храните не са преминали през лабораторни изследвания и нямат етикети.

Стопаните трябва да имат възможността да продават директно продукцията си. За тази търговия обаче е крайно време да се създадат строги правила, които да гарантират безопасността на стоките, категорична е Минкова. Контролните органи трудно улавяли търговците, защото те не се застояват на едно място. Един ден продавали на пазара, а друг - в някоя затънтена квартална уличка, обясни още експертът по потребителски права.

Инспекторите по храните продължават масови проверки за незаконната продажба на риба. Преди дни десетки търговци бяха спипани да продават разваления си улов на пътя Бургас - Созопол. Летовници често се спирали при крайпътните продавачи, за да си купят уж прясна риба на връщане от почивката. Стоката обаче не е годна за консумация, категорични са специалистите. Глобите за търговците в такива случаи са от 1500 до 2000 лева.

Източник: в. "Монитор








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
за пари хората какво ли не правят вече...тези търговци не смятат ли,че това може да се окаже и на тяхната трапеза,ако не днес то един ден... със сигурност
+1
 
 
Това е ежедневие в някои търговски вериги, лично аз съм купувала развалени и опасни зе консумация храни на промоция , които, разбира се, са били перфектно опаковани и замаскирани в кутии, непрозрачни фолиа и пр.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
Спартак (Пд) в Трета лига, сезон 2023/2024
Първа лига, сезон 2023/2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян (1538) 16%
Спас Гърневски (1339) 14%
Д-р Иван Чомаков (911) 10%
Славчо Атанасов (2465) 26%
Иван Тотев (2438) 26%
Здравко Димитров (827) 9%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: