ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Тук е отсядал Васил Левски, а манастирът е най-големият сред 14-те, образуващи Софийска Света гора
Автор: Цвети Христова 13:00 / 07.05.2024Коментари (0)4080
Времето в столицата е идеално за разходки. Sofia24.bg ще ви разкаже за едно интересно място, което е разположено над София в планината Витоша, в живописна природа сред букови гори до Драгалевска река край пътя за хижа "Алеко“ и Черни връх. Става дума за Драгалевския манастир, който носи името “Успение Богородично". Той се намира на 1 километър от софийския квартал "Драгалевци" и на 600 метра от софийската вилна зона Милкова кория.

Това е един от най-красивите храмове в България. Основан е от цар Иван Александър като манастир подчинен пряко на патриарха и освободен от данъци. Тези най-стари сведения за манастира са записани във "Витошката златопечатна грамота“ на цар Иван Шишман, дадена на манастира. Той става прочута обител и с основание е наричан "Царски манастир“ и макар да не е централен, е най-издигнатият сред 14-те манастира, образуващи прочутата Софийска Света гора.

Драгалевският манастир представлява комплекс от църква, жилищни и стопански сгради. Опожарен и запустял след завладяването на София от османските турци през 1382 г. В 1476 г. софийският болярин Радослав Мавър подновява и зографисва църквата. Надписът над входната врата и ктиторските портрети на Радослав Мавър, жена му Вида и на двамата му синовете Никола и Страхил са с особена стойност. Малката му църква се сдобила с красиви стенописи, част от които могат да се видят и днес. 

Манастирът е възстановен в средата на ХV век, като става средище на оживена книжовна и просветителска дейност. В ХІV – ХVІ век е центърът на Софийската книжовна школа. Там са преписани и създени редица български християнски книги. Някои книги се пазят в музеите на манастирите на Света гора в Атон. 

В XVIII век църквата "Св. Богородица“ е украсена с нови стенописи. Иконостасът е дело на майстори от Софийско от края на XVIII век. От Никола Образописов са зографисани някои от иконите в манастира. През XVII век е основано килийно училище с постоянен учител. През 1871 – 1872 при основаването и работата на софийския комитет Васил Левски многократно отсяда в манастира. Игумен на манастира тогава е йеромонах Генадий Скитник (Иван Ихтимански) – четник на Ильо войвода, участник в Първата легия на Раковски (1862), където се запознава с Левски. Игуменът води Левски при верни хора в града и околните села, където основават комитетите, чиито член е и той. Пренася комитетската поща и често революционните събрания стават в манастира. 

Днес в двора на манастира има плоча на която е написано, че през годините 1870-1872 при посещенията си в Софийско, Апостолът на свободата Васил Левски е намирал убежище и е провеждал заседания на революционните комитети от София и околните села. 

През 1932 г. църквата е разширена. Днес нейните 2 части са едно цяло и са паметник на културата от национално значение. Останалите сгради наоколо са нови  и са в български национален стил. Там българският екзарх Стефан изгражда резиденцията на Светия Синод, посещавана от цар Борис ІІІ и принц Кирил.

Днес манастирът е женски. До него се стига по асфалтиран път, отклоняващ се от шосето към Щастливеца. В момента в някои части на манастира тече ремонт, видя репортер на Sofia24.bg. Това обаче не спря столичани, които напълниха двора на манастира на Цветница.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Изготвят стратегия за развитие на Летище Пловдив
Парламентарни избори 2024
Презастрояването на Пловдив
Световна черна хроника
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: