ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Трима са вече шпионите, за които решиха да останат ареста
Автор: Екип Plovdiv24.bg 19:11 / 26.03.2021Коментари (0)1656
© БНТ
Трима от петимата обвиняеми за шпионаж в полза на Русия остават за постоянно в ареста. Софийският военно-апелативен съд потвърди задържането под стража на  заместник-началника на бюджетната дирекция в Министерството на отбраната полковник Петър Петров, началника на класифицираната регистратура на Народното събрание Любомир Медаров и на Димитър Влахов, служител на Военното разузнаване.

Решението е окончателно, обясни военният прокурор Елин Алексов. Предстои съдебният състав да се  произнесе по жалбите срещу задържането им под стража и на останалите двама обвиняеми в шпионаж в полза на Русия.

Четири нови тома доказателства внесе прокуратурата преди началото на съдебните заседания по мерките за неотклонение, които се гледат поотделно, въпреки че военното обвинение твърди, че разследва група за шпионаж.

В материалите има и преразказ на подслушвани разговори от килиите на задържаните. Според свидетелските показания те са се договоряли какви показания да дадат пред разследващите.

Според адвокатите на Петров и Медаров нищо от това не уличава клиентите им в шпионска дейност.

"Новите доказателства само подкрепиха обоснованото предположение и опасността да се укрие обвиняемият, допълват доказателствата от преди това за шпионската му дейност. Има данни, че той е събирал класифицирана информация от работното си място и новите доказателства просто подкрепят предварително събраните" – така накратко обобщи съдържанието на новите доказателства, представителят на обвинението - военният прокурор Стоян Лазаров, във връзка с потвърждаването на най-тежката мярка за неотклонение за Петър Петров.

"По това дело не е изяснен предметът на престъплението "шпионство". В Закона за защита на класифицираната информация изрично е посочено критериите и видовете класифицирана информация. И към настоящия момент не е ясно тази информация, която от прокуратурата се претендира, че е събирана от нашия подзащитен, какво представлява", заяви бившият военен съдия, сега адвокат на Петър Петров - Петър Петков, който твърди, че основен  дефицит на разследването е, че липсва яснота за основния предмет на шпионството:

"Аз лично не съм запознат с доказателства за предаване на информация на руското посолство“.

Адвокатът на шефа на отдела за класифицирана информация към Народното събрание Любомир Медаров - Васил Василев, посочи, че без доказателства клиентът му е задържан под стража:

"Към настоящия момент аз не знам за каква държавна тайна той е в ареста. Господин Медаров няма за какво да се договаря. Не му се налага. Не е в схема. Моят подзащитен няма обвинения да е предавал на някого нещо…Спокоен съм за нататък, рано или късно нещата ще излязат наяве, но е недопустимо за мен при такава липса на доказателства да се отива към най-тежката мярка за неотклонение.“

Военният прокурор Елин Алексов отказа коментар по детайлите на обвиненията, но оцени като правилни съдебните решения:

"Считам го за правилно, защото е тежко умишлено престъпление, извършено от организирана група. И като офицер изобщо не се гордея, че друг офицери са си предали държавата“.

Първото заседание започна преди 10:00 ч. днес. Малко преди 12:00 ч. съдебният състав се оттегли да мисли върху определението именно заради новите доказателства, които са два тома явни и два тома секретни. Това наложи забавянето на съдебните заседания, тъй като адвокатите трябваше да се запознаят с тях.

Заради класифицираната информация, която се съдържа по делото, мерките за неотклонение се гледат при закрити врати, а журналистите се допускат в съдебната зала само, за да чуят определението на военните съдии.

По-късно от другите е пристигнало искането за по-лека мярка и на т.нар. резидент Илия Илиев, който е бивш шеф във военното разузнаване, така че все още не е  ясно дали и неговата мярка ще се гледа днес.

В съдебната зала се явяват прокурори, както от Военно-окръжната прокуратура, така и от Военно-апелативната прокуратура.

Петима от 6-имата обвинени в шпионаж за Русия обжалваха задържането си под стража, което първоинстанционният военно-окръжен съд им наложи след 23-часов съдебен маратон, приключил в ранните часове в понеделник. За шестия от групата за шпионаж прокуратурата не поиска задържане под стража, след като той направил пълни самопризнания.



Още по темата: общо новини по темата: 195
02.03.2024 »
27.02.2024 »
26.02.2024 »
14.02.2024 »
08.02.2024 »
08.02.2024 »
предишна страница [ 1/33 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян (887) 16%
Спас Гърневски (796) 14%
Д-р Иван Чомаков (545) 10%
Славчо Атанасов (1456) 26%
Иван Тотев (1495) 26%
Здравко Димитров (487) 9%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: