ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Три момичета влизат "Медицина" в Пловдив с пълно отличие
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:46 / 16.07.2021Коментари (0)2815
©
Три момичета са приети с максимален бал 36 в специалност "Медицина". Те са изкарали шестици на кандидатстудентските изпити по биология и химия, дипломите им също са отлични. Това показват резултатите от първо класиране на Медицински университет - Пловдив. 

От там отчитат успешна кандидатстудентска кампания. Излезе първо класиране за медицински и здравни специалности. Конкуренция не липсва, даже напротив.

“Регистрираме устойчив интерес на кандидат-студентите. Тези деца са положили много усилия. Някои от тях се подготвят в продължение на две години. Обнадеждена съм, че имаме достатъчно качествени кандидати, които ще учат в едно от най-елитните висши училища в нашата страна. Надявам се, че ще продължат да бъдат толкова упорити и ученолюбиви, за да се справят и занапред", заяви проф. Ани Белчева, зам.-ректор по учебна дейност във висшето училище.

Кандидатите за магистърските програми са 1279 и още 629 за бакалавър и професионален бакалавър. Те се състезават за 146 места в специалност "Медицина",  73 – "Дентална медицина" и 88 "Фармация". Вузът приема равен брой мъже и жени. Така на практика при жените за едно място се борят петима кандидати, а при мъжете – между трима и четирима в отделните специалности. И тази година се запазва тенденцията балът при дамите да е по-висок", заяви проф. Белчева. 

В специалност "Медицина" последната класирана девойка е с бал 32.58. При мъжете максималният бал е 35.92, а минималният – 27.92. Близък до максималния е балът на първата приета жена в "Дентална медицина" – 35.30. Последната е влязла с 29.46. Максималният бал при момчетата е 34.94, а минималният – 26.18. 

Най-високият бал във "Фармация" при жените е 35.76, а най-ниският – 29.52. Максималният бал при мъжете е 34.16, а минималният – 24.16. Университетът обяви, че няма да приема кандидати с бал, по-нисък от 24. Между 35 и 40 % от кандидатите имат Добър или Много добър резултат от двата изпита.   Класирането е по първо желание. Водеща е мотивацията на кандидат-студентите за успешното завършване на тяхното обучение и последващата им професионална реализация.

И тази година най-желаната специалност остава "Медицина". За нея документи са подали 641 души, от които 426 са жени. Желаещите за "Дентална медицина" са 322, от които преобладаващата част отново са жени - 218. На първо място "Фармация" са посочили 312 кандидати, от които 251 момичета.   

"Тази година има увеличен интерес и към бакалавърските специалности. Положихме доста усилия, за да дадем допълнителна информация. Да се свържем с училища в страната, където да популяризираме всички специалности. За първи път ще имаме обучение по специалност "Лекарски асистент", или така познатата преди години "Фелдшер". Имахме множество запитвания и 20-те отпуснати бройки се запълниха", обясни проф. Ани Белчева. 

Тази година е увеличен и капацитетът за "Медицинска сестра", която попада в защитените специалности. Към първоначално обявените 100 са предвидени и 20 места за медицински сестри, които ще са на изнесено обучение в град Пазарджик. Запазва се интересът в специалностите "Медицинска козметика",  "Рехабилитация", "Рентгенов лаборант". При зъботехниците 54 кандидати се борят за 30 места.

Любопитен акцент е, че от миналата година в учебното заведение изпитът по "Етика" също е в тестова форма, която показва убедително познанията на кандидатите. 

"Тестовата форма се въведе постепенно на изпитите по биология и химия в МУ-Пловдив. Това е начин за изпитване и на Държавните зрелостни изпити. Кандидатите в България и чужбина са подготвени за този формат и се представят успешно. Равномерното разпределение на резултатите в бакалавърските и магистърските програми показва неговата релевантност и обективност и мисля, че ще се наложи като такъв", счита проф. Ани Белчева.

В момента в Медицински университет – Пловдив тече и кандидатстудентската кампания за чуждестранни студенти. На проведените четири изпита на английски език, последният от които бе днес, са се явили между 80 и 190 човека, общо 511 до момента. Предстоят още две изпитни дати. Кандидатите полагат изпит по биология и химия в електронна среда. Борят за 360 места в специалност "Медицина", 100 в "Дентална медицина" и 20 във "Фармация". 

"Имаме кандидати от над 40 държави. Основно са от Европа – от Великобритания, Германия, Италия, Гърция, но имаме и чуждестранни кандидат-студенти от Австралия, САЩ, Канада, Япония. Възможността за електронното подаване на документи, регистрация и провеждане на изпитите се оказа много удачна не само в условията на пандемия, а като регулярна процедура, затова смятаме да я запазим. Всички тези кандидати от различни краища на света успяват да се явят на посочените дати.

По този начин споделяме опит с различни страни, изучаваме различни култури и обогатяваме нашите виждания относно обучението и новите технологии. Медицински университет – Пловдив се развива стремително през последните години, предлага качествено обучение и затова е търсено място на кандидат-студенти от целия свят", допълни зам.-ректорът по учебната дейност.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Облагородяват Градската градина
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: