ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Тревожна статистика: Всеки трети българин е с алергия
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:03 / 02.05.2019Коментари (1)2218
© Plovdiv24.bg
Според статистиката - всеки трети българин е с алергия, а прогнозите са до 2025 г. 50% от населението да страда от този проблем. "Появяват се малки пъпчици из цялото тяло и започва да ме сърби много след всякакви млечни продукти, яйца и ядки. Реших, че може да е заради храната. Цяла ваканция не мога нищо да ям. Седя на плодове и зеленчуци", каза Калина Касабова пред Нова телевизия.

Изследванията на Калина потвърждават предположението й за алергия към някои от храните.

"Напоследък разширяваме гамата на хранителните алергени – като сме разработили алерген от пъстърва, от морски дарове - скариди. Имаме над 60 хранителни алергени", съобщи доц. Георги Николов – Национален център по заразни и паразитни болести.

"В България ние произвеждаме алергенни препарати за лечение и диагностика – от хранителни, плесенни, бактериални, поленови. Алергията е имунологично заболяване. За да се развие алергия – първо трябва да има генетическо разположен организъм и второ – да има алергизиращ фактор, който да попадне в организма, да стимулира имунната система и при повторен контакт със същия алерген – да се отключи алергичната реакция", заяви от своя страна Богдан Петрунов от националния център по заразни и паразитни болести

Всеки от препаратите се произвежда под строг контрол. И при специални изисквания. "От лабораторията хората още март месец излизат на полето и започват да събират полена – който се оставя в специални помещения – събира се по специален начин, анализира се, почиства се – за да се извлече екстракт от алергена. Домашният прах се събира от домовете на алергично болни хора – с прахосмукачки. Пресява се, обработва се по подобен начин – и косми и пърхот – от котки и кучета, от плъхове, мишки – от които също произвеждаме алергенни препарати", добави Петрунов.

Алергенните препарати се съхраняват при специална температура – от 2 до 8 градуса, в хладилни камери. С точна прецизност можем да установим дали и към кой дразнител сме алергични. Изследванията се правят с т.нар. ин витро тест за алергия.  Резултатите излизат от няколко часа до няколко дни.

Изпитванията показват реакция към все по-нови алергени. Дразнители при тестовете се откриват в текстилни бои, бижута и козметика. Силни алергени намират и в корпусите на мобилните телефони, таблетите и дори в мокрите кърпи.

Това са различните метали – никел, титан – предизвикват много често алергични реакции. Титанът се използва в стоматологичната индустрия, никелът се използва навсякъде. Причинява контактен дерматит – тежка реакция, която трудно се повлиява на лечение", допълни специалистът.

Всички съставки, които има в козметиката – различни парабени, ланолини, консервиращи средства – също можели да предизвикат алергична реакция. Когато алергените влязат в контакт с частиците от мръсния въздух се превръщат в супер алергени и променят въздействието си върху организма ни. Сред най-масовите алергени, които тестовете откриват, са плесените и полените.

"Алерген номер едно в човешката патология е домашният прах – и по-точно микрокърлежите, които се намират в него – това е един комплекс от микрокърлежи, бактерии, плесени – има мощни алергизиращи свойства. Голяма част от случаите на бронхиална астма, на алергичен ринит, на дихателна алергия са причинена от домашния прах", уточни Петрунов.

Плесените се разпукват по време на дъжд и тогава пациентите страдат, които имат алергии – със същата симптоматика, могат да правят и пристъпи от задух, но когато са със истинска поленова алергия и падне дъжд, те се чувстват добре, защото дъждът отмива полените, те не ги дишат - това е разликата между полените и между алергията към плесени.

В началото на пролетта – пик обаче бележат алергеиите към полени. Основните симптоми на сенната хрема са сърбеж, зачервяване, сълзене от очите, запушване, дразнене в носа и увеличена секреция от носа и често и бронхиална астма – тоест пристъпи от задух.

Когато симптомите са по-леки – често се пренебрегват. Тогава и последиците могат да са най-сериозни, предупреждават експертите. Сенната хрема може да се отключи от полените на бора, брезата, елхата, кедъра, леската, габъра, кестена, върбата, тополата, липата, както и от райграс, живовляк, див пелин или киселец. За различните части на страната - сенната хрема се отключа от различни алергени, обозначени в специална карта.

Преди да започнем каквото и да е било лечение – можем сами да си помогнем с конкретни практични стъпки. "Едно елементарно средство е редовното измиване на лицето и на косата. Поленът полепва в косите и ако не се изплакнем – вие си поставяте главата на възглавницата и цяла нощ си дишате полена, който сте си събрали през деня. Изтупване на дрехите, с които сте били навън – за да се премахне полена. Добре е хората, които страдат от поленови алергии, да прекарват по-голяма част от времето в затворени помещения – защото влиза отвън и увеличава концентрацията си", сподели Богдан Петрунов.

Трябва да избягваме тютюнопушенето, да живеем при условия, в които няма резки промени на температурата, да няма около нас замърсена околна среда. Най-трайни резултати обаче постига лечението с имунотерапия, смятат експертите. При 70 % от пациентите – нежеланите реакции от алергена изчезват.

За да се постигне добър резултат трябва да се проведе такова лечение от 3 до 5 години. При имунотерапията пациентите се ваксинират с екстрактите от алергените, към които проявяват реакция по определена схема.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на nevena_t
премахни филтъра

Празник на пенсионера в Ж.Р.Тракия.Лично кметът Костадин Димитров ни поздрави.
на 02.05.2019 г.
+2
 
 
Това е много сериозно заболяване,но масова практика е да се лекува само от джипитата.По старата здравна система се ходеше един,а при нужда и повече пъти на профилактични прегледи при специалист-алерголог.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: