ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Топлото море виновно за инвазията на турски радиостанции в ефира по Черноморието, в Родопите ловят гръцки
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:34 / 12.08.2015Коментари (5)5482
© Plovdiv24.bg
Ако пътувате след Приморско на юг, може и да се объркате и да решите, че сте в Турция дълго преди да пресечете границата. Там се чуват 3-4 български радиа и много на турски език. Нашествието на чужди станции на българска територия е от години, като особено силно е през лятото.

Става дума за явлението "тропосферен вълновод", обясни за в. "Труд" д-р Веселин Божков, председател на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС). То е по-известно като ефекта на топлото море - при горещо време изпаренията на водата увеличават проводимостта на радиовълните.

През март във Варна не е установена нито една турска станция, докато през юни са били 4, а през юли още повече, обясни Божков. Подобна е ситуацията и в Несебър. Там могат да се "хванат" между 32-40 български станции. През май и юни в района се чували 8 турски, а при последното замерване на КРС през юли чуждите били 80. Божков увери, че няма смущения от чужди станции, които да излъчват на същите честоти, които ползват родните радиа.

Чуждите станции са проблем за всички български радиа по морето независимо от тяхната мощност, каза Иван Калев, технически директор на радио. 

Проблемът е, че родните радиооператори нямат интерес да влагат средства в станции по граничните райони, смята шефът на КРС. Божков даде пример с Бяла, където няма нито една лицензия за радио, а в Приморско и Созопол са само по една.

Предавателите могат да бъдат с мощност до 3 киловата, но те най-често използват мощности до 1,5-2 киловата, защото увеличаването им би увеличило разходите, а радиобизнесът не е във възход, добави колегата му Константин Тилев.

Чужди радиа обаче звучат не само край морето. В ефира на Русе се хващат станции от Гюргево и Букурещ - най-силно по крайбрежната алея в града, но и по пътищата в района. Намесват се и антените на акостиращите кораби в пристанище Русе.

В Смолянска област се чуват гръцки радиа. "Само националното радио се хваща ясно, останалите се заглушават от гръцките. Но тук и мобилните оператори на гърците са с много силни клетки и като приближат туристи към село Горна Арда, на телефоните им се включва гръцки оператор", каза кметът на граничното село Емил Узунов. 

Сходна е ситуацията и в селата в Рудоземско, Златоградско, Доспатско и Девинско. На югозапад в ефира се намесват македонски станции. Те се чуват след с. Невестино по направлението към Дупница и по Рилското корито. 

"Ако на една радиостанция й разрешат покритие от 10-12 км, тя превзема 50 км в радиус", обясни спец по радиоразпръскването.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Минчо_БГ
премахни филтъра

Aнонимен
на 12.08.2015 г.
0
 
 
BULLSHIT.Абе що ни къпят с глупости?Нали има рафиочестотни заглушител.Не ни обяснявате че техните предаватели са по мощни от нашите.Вашите написани глупости направо ни изнервям.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Бомби в училищата
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Изграждат кръгово кръстовище на Кукленско шосе
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: