ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Тихомир Безлов: Държавата трябва да потърси съдействие от "Фронтекс" за справяне с мигрантския натиск
Автор: Йоланда Пелова 10:21 / 09.11.2022Коментари (0)1368
© Център за изследване на демокр
Проблемът с мигрантите започна да се очертава миналата година. Спорно е дали натискът е по-голям от 2015-2016, но със сигурност е сравним. Има много фактори, които влияят върху моментната ситуация.

Това каза за сутрешния блок "Добро утро, България“ на Радио "Фокус" Тихомир Безлов – старши анализатор по национална сигурност от "Център за изследване на демокрацията“. "Трябва да отчетем, това което е свързано с нашите съседи и като цяло страните, които са източник на мигранти“.

Финансирането на пътуването и миграцията в много случаи се осъществява от семейства на мигранти, които живеят в Западна Европа, преди всичко Германия, Великобритания, Франция. Така че много е комплексен въпросът и решаването на този проблем едва ли имаме илюзии, че ще изчезне. Но намаляването на рисковете е свързано със сътрудничеството на българската страна със страните от ЕС и особено със съседите.

Каналджийството е бизнес, който е свързан със създаване на минимални сътресени и шум за тези криминални мрежи. "Едно убийство, подобно на това, не си спомням не само в България, но и в европйските държави няма, това води до рязко променяне на ситуацията. Рязко увеличаване на вниманието не само нашето, но и от страните от ЕС, от съседите. Така че нека да видим какво ще се случи с разследването“.

Турция няма да разбие каналджийските мрежи, но се надяваме, че ще вземе мерки. “Претендира се, че са намерени извършителите в рамките на деня. Малко противоречива информация чуваме. Вероятно тепърва ще става ясно какво се е случило, но принципно този трагичен инцидент, трябва да се гледа и в контекста на това, което се слуваше през тази година. Още в началото на лятото се виждаше, че има много агресивно поведение от каналджиите, които участваха при превоза и превеждането на мигранти. Самите полицаи коментираха този проблем, в медиите се появиха такива тежки инциденти. 2015 г. такова нещо нямаше“, допълни Безлов.

Другото нещо, което прави впечатление на всички, е големият брой чужди граждани, които участват в превоза на мигрантите, допълни Безлов. "Какви са причините – още са доста спорни интерпретациите. Едно от обяснението е, че част от чуждите мрежи работят в България, а също и организацията става през социалните мрежи. И това дава възможност за влизане на чужди граждани с всички последици за това“.

На въпрос на водещата какво трябва да се направи, за да се ограничи мигрантският натиск, Безлов отговори: "Много неща трябва да се направят, но има някои, които приоритетно могат да се направят. Част от проблема е, че не могат да се направят за утре. Например системата за видеонаблюдение и сензори, които пазят тази ограда. Има участъци, които не бяха изградени, особено в трудната част на българската граница, планинската част. Има участъци, които не функционират. Единият от проблемите е, че няма средства за поддръжката на системата. Другият проблем е, че някои от фирмите, които поддържат системата не са подновили договорите, респективно нови не са намерени. т.е. тази най-важна част от системата за охрана на практика е спряла да работи още преди година-година и половина. Това, ако е приоритетно, би трябвало да се пусне и да се направи бързо.“

Когато беше голямата вълна 2015-2016, бяха създадени специализирани структури за разследване в ГДБОП, в Национална полиция, които се занимаваха с каналджийската мрежа, обясни Безлов. "След това във времето, когато потокът спадна, функционалността на тези структури беше намалена. Но през 2020-2021 г. беше нужно със засилване на мигрантския натиск, тези структури трябваше да се възстановят като състав и ресурси. Едва лятото започна да се прави нещо, но там е една от грешките - закъсняване във времето“.

Според Тихомир Безлов трябва да се търси по-тясно сътрудничество с "Фронтекс“. "Нужно е да се поиска и допълнително финансиране. Модерната вътрешна сигурност изисква големи инвестиции в техники и технологии“.

"Част от политическата игра в момента е тази – да се искат оставки, но не мисля че ще се промени ситуацията със смяна на министъра, допълни Безлов. "Надявам се да има възмездие не само за товапрестъпление, а за цялата каналджийска дейност, защото много малко са присъдите, ефективните присъди.“

Много от мигрантите, които остават в България, започват да се занимават с трафик на хора, в заключение каза Безлов. "Нужно е усилие от страна на държавата в тази посока“.


Още по темата: общо новини по темата: 71
03.01.2023 »
19.12.2022 »
15.11.2022 »
14.11.2022 »
13.11.2022 »
12.11.2022 »
предишна страница [ 1/12 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Ноември 2022 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Кабинетът "Денков - Габриел"
Изграждат екозавод в Шишманци
България в еврозоната
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: