Такса смет да се формира на принципа "замърсителят плаща"

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (5)
13:54 / 15.07.2014
1684
Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) постигна консенсус по промените в Закона за местните данъци и такси и методиката за определяне на таксата за битови отпадъци, предложена от Министерство на финансите. Определянето на такса смет ще става на принципа "замърсителят плаща".

Предложението е такса "смет" да се определя по няколко критерия: според индивидуалното количество отпадъци на даден имот, определено чрез торби с дадена вместимост; според количеството битови отпадъци за имота на базата на броя и вместимостта на поставените контейнери, кофи и други съдове; както и в зависимост на броя ползватели на услугата в имота или пък използваното количество вода.

Вицепремиерът Зинаида Златанова посочи, че има консенсус по тази толкова важна реформа. Тя поздрави Министерство на финансите за прецизната работа и каза, че след такъв консенсус, трябва и в парламентът да се съобразят с това.

"Няма разумен аргумент срещу това замърсителят да плаща, във всички европейски държави е така", каза Васил Велев от АИКБ. Той допълни, че проблемът, който се решава с предложените документи е на повече от 10 години. Сега картината може да се илюстрира по следния начин - един пие, друг плаща, а сервитьорът надписва сметката. Ако се приеме замърсителят да плаща, това ще доведе до намаляване и на сивия сектор, ще се харчи и по - малко за боклуци.

Принципът замърсителят плаща е най-точен и този, който замърсява, той да плаща и съответната такса. Той се явява и добър финансов стимул, твърдят от финансовото министерство.

Този текст решава отдавна наболели въпроси, каза и Димитър Бранков от БСК и посочи предложения по него. Бранков добави, че задължено лице са собствениците на имоти и това не се променя. КРИБ също подкрепиха заложения принцип замърсителят плаща. Действително се реши проблем. Най-после се разреши една несправедливост, каза Николай Ненков КНСБ.

Против изчисляването на такса смет на принципа "замърсителят плаща" се обявиха от Националното сдружение на общините (НСОРБ).

Източник: Кросс


Виж коментарите (5)
Още новини от Национални новини:
Борисов осъди стрелбата над словашкия премиер Роберт Фицо
Свлачище на Прохода на Републиката затруднява движението
Дори опитен шофьор, може да пропусне този специфичен звук
Правителството реши: 39 млн. лева за заплати в университетите
Третото издание на DigitalK&A1 Awards отличи топ 3 на технологичн...
Спипаха бракониер, той: Разхождам се въоръжен заради мигранти


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).