ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Такса "дете" в меню на заведение: 50% надценка, ако децата ви играят вътре!
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:39 / 14.03.2018Коментари (8)11017
©
ВАС върна дело за дискриминация в Старозагорския окръжен съд и му разпореди да се произнесе отново, след като там вече веднъж отхвърлили жалба на майка срещу заведение, което искало надценка за играещи деца, пише "Монитор". След продължили близо 30 месеца митарства по съдебните инстанции майка на 3 непълнолетни деца от Стара Загора успя да докаже, че е станала жертва на дискриминационно отношение в заведение, в чието меню била записано, че дължи 50-процентна надценка на сметката, ако рожбите й се заиграят помежду масите. В социалните мрежи Живка Александрова написа:

"Делото срещу едно старозагорско заведение, което преди 2,5 години си позволи да заплашва с такса "Дете", е решено от ВАС в полза на всички деца и родителите им. Това решение лично за мен, не само като жалбоподател, но и като родител е глътка въздух и лъч надежда, че все пак в съдебната ни система има мислещи и съвестно работещи хора“. Александрова припомня, че Комисията за защита от дискриминация и старозагорският административен съд не са установили дискриминация в конкретния казус, но състав на Върховния административен съд с председател Здравка Шуменска в свое заседание от 26 февруари е заел коренно противоположна позиция.

Върховните съдии отменят предходните решения и връщат делото обратно в града на липите за ново произнасяне, а КЗД ще трябва да плати 500 лв за направените от Александрова разноски за адвокат. В мотивите за отмяната на предходните решения съдиите са записали дословно: "Съгласно надписа, нарушението на изискването за недопускане на детска игра се санкционира със сума, която е обвързана със сметката за консумация. Това означава, че по същество при преценка на представител на заведението, че е допуснато нарушение (детска игра), за съответната категория посетители по този начин се въвеждат различни, по-високи цени, отколкото за останалите посетители на заведението, а това без съмнение ги поставя в особено неблагоприятно положение в сравнение с последните.

Това е нарушение не само на забраната по чл. 4, ал. 1 от Закона за туризма за предоставяне на туристически услуги в туристически обекти на цени в различен размер, но и по-неблагоприятно третиране на основата на признака "семейно положение“, представляващо проява на пряка дискриминация по смисъла на чл. 4, ал. 2 от Закона за защита от дискриминация“. Репортерска проверка в заведението установи, че скандалният надпис вече го няма в менюто.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Еееех.....станахте по-католици от папата.....
+2
 
 
Мисля, че всеки сам има право да определя правилата в собсвения си бар, ресторант, магазин и тн. Може би методът с 50% надценка на сметака няма да е напълно ефективен, защото много хора просто ще си платят и пак ще са с децата си там. Някои заведения имат по 2 зали - едната е с детски кът и съответно условията са подходящи за хора с деца, а за другата хората любезно обясняват, че не е подходяща за деца и съответно там много рядко може да се види някое дете! Хубаво е да има избор. Няма да е лошо да се работи в тази насока - за да се допускат деца в определени заведения задължително да има детски кът с аниматор. Наистина не е приятно рев, викане, тичане и тн., но трябва да се намери компромисно решение.
+1
 
 
Не знам точно на какво се радва майката. Това, че ВАС е върнал делото на по-долна инстанция може да значи поне две неща, едното от които е, че Окръжен съд не си е свършил добре работата. Но пък той е отсвирил много правилно майката. Който иска да ходи на заведения, да търси кой да им гледа децата. Онзи ден не можех мислите да си чуя в едно пловдивско заведение от детски смях и викове. Да, трябва да има деца. Просто мястото им не е по заведенията от този тип. На сладкарници да ходят и да викат колкото си искат и то пак с уговорката, че трябва да има обособен детски кът.
+5
 
 
Трябва да има хотели и заведения в които не се допускат деца. Има хора, които искат спокойствие. Не е приятно докато вечеряш да тичат и крещят около масата ти.
+5
 
 
С риск да бъда оплюта - подкрепям рестотантьора! Да децата имат право да са в ресторанта но трябва да знаят как да се държат там. А не да тичат и викат, да ползват оборудването за игра, и да смущават останалите клиенти, и пречат на персонала. Всичко това го казвам от опита ми на сервитьор и управител.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян (887) 16%
Спас Гърневски (796) 14%
Д-р Иван Чомаков (546) 10%
Славчо Атанасов (1458) 26%
Иван Тотев (1495) 26%
Здравко Димитров (488) 9%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: