ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Тайно и без много шум забраниха онлайн търговията с бебешки и детски храни
Автор: Екип Plovdiv24.bg 21:43 / 19.06.2020Коментари (0)4088
©
В България беше приет нов Закон за храните, с който от началото на месец юни тази година се забранява онлайн търговията на бебешки и детски храни като например пюрета и адаптирани млека.

Забраната дойде изневиделица - за нея не бяха предупредени нито търговците, нито потребителите. В допълнение - от бранша твърдят, че влязлата в сила от 3 юни разпоредба не е обсъждана обществено и с бизнеса. За приемането на забраната, която на практика облагодетелства физическите магазини, аптеките и дрогериите, в които се продават такива храни, не са оповестени и официални мотиви, пише money.bg.

Въпросът не е обсъждан също така в ресорната парламентарна комисия - тази по земеделието, както и в пленарна зала.

За забраната стана ясно от съобщения до потребителите на онлайн магазини, занимаващи се с подобна дейност. Един от тези онлайн магазини "разтревожено уведомява" потребителите си на 16 юни с пост във Facebook, че "държавата забранява онлайн търговията на млеката за кърмачета, преходните млека и млеката за малки деца, както и храни за специални медицински цели".

А това означава, че родителите вече няма да могат да купуват тези храни с "един клик", което е в пъти по-лесно и удобно за потребителите. Нещо повече - родители обясняват, че продуктите в онлайн магазините са по-евтини и достъпни.

Трябва да се отбележи и че забраната идва точно в момент, в който онлайн пазара на стоки се препоръчва и толерира по целия свят заради въведените ограничителни мерки за социално дистанциране, целящи спиране разпространението на новия коронавирус.

Нещо повече - забраната идва в същия момент, в който депутатите приеха окончателно ставката по ДДС за детските храни и памперси да бъде намалена на 9% до края на 2021 година.

И както става ясно от проверка на сайта на Baby.bg, интернет магазинът вече официално не предлага храните - те са премахнати като секция от менюто на сайта на фирмата. Става въпрос гама от около 200 продукта/артикула.

Тежката дума на закона и гледната точка на бизнеса

"Чл. 63. (1) Храните може да се търгуват от разстояние, с изключение на храните за кърмачета и малки деца (до 3-годишна възраст) и храните за специални медицински цели." Забраната за онлайн търговия на бебешки и детски храни идва с посочения член 63. Тук обаче прави впечатление и друго - "търгуване от разстояние". Всяка покупка онлайн представлява търговия от разстояние. Дотук добре. Според бранша обаче това определение е крайно неясно. Всички знаят, че се има предвид именно търговия онлайн, но посочено по този начин, това може да предизвика объркване. Например забранява ли се продаването на храна от детските кухни в страната. Макар и кухните да нямат статут на онлайн магазин, защото заявките се правят през телефон, тяхната дейност също може да бъде причислена като "търгуване от разстояние" - родителите поръчват храната по телефона, като тя или се доставя до врата на жилищата им, или се приема от пунктове в градовете в страната.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2020 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: